Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς εκτόνωση των πιέσεων

Τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσουν διεθνώς ”ανάχωμα” στη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων. Στο Χ.Α. οι Πειραιώς και ΕΧΑΕ σήμερα και η Eurobank αύριο δίνουν τον τόνο για τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Σε επιμέρους ”ανθεκτικές” μετοχές το ενδιαφέρον των επενδυτών.

του Μ. Γελαντάλι

Στο ενδεχόμενο καταρχήν τεχνικής μορφής αντίδρασης των βασικών δεικτών στη Ν. Υόρκη φαίνεται να ποντάρουν ορισμένοι αναλυτές.

Άλλωστε η διόρθωση των αγορών, της αποτίμησης των εταιριών, αποτελεί γενική εκτίμηση ότι σε αυτή τη φάση διευκόλυνε τους επενδυτικούς σχεδιασμούς κορυφαίων οίκων για τη συνέχεια.

Σε σχετικό θέμα (δες euro2day), μερίδα ξένων αναλυτών και διαχειριστών προσέβλεπε στη διαμόρφωση χαμηλότερης αποτίμησης που θα δημιουργούσε ευκαιρίες εν όψει της επόμενης ανοδικής αντίδρασης.

Σε πρώτη φάση, όπως από το Σάββατο μας έχει προειδοποιήσει σχετικά ο Α. Αναγνωστόπουλος, πιθανή αντίδραση στη Σοφοκλέους μέχρι την περιοχή των 4.980 μονάδων μόνο ως τεχνικής μορφής κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί.

Οι πρώτες ενδείξεις και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου επιτρέπουν μια σχετικά πιο θετική προσέγγιση των αγορών, τουλάχιστον μετά την έντονη υποχώρηση των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Τα οικονομικά αποτελέσματα θα μπορούσαν, διεθνώς, να αποτελέσουν μοχλό αυτής της αντίδρασης, ενώ στην ελληνική αγορά εύλογα αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει αύριο η Eurobank. Σε σχετική δημοσκόπηση του euro2day για το εξάμηνο της Eurobank αναφέρονται ενδιαφέροντα στοιχεία και… πονηρές λεπτομέρειες.

Σήμερα, άλλωστε, είναι η ημέρα που ο όμιλος της Πειραιώς ανακοινώνει τα δικά του αποτελέσματα, με τις μετοχές των δύο εταιριών να ξεκινούν της μεν Πειραιώς από τα 26 ευρώ, της δε Eurobank από τα 26,32 ευρώ.

Αναμφίβολα η διακύμανση των δύο συγκεκριμένων μετοχών αποτελεί κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση Γ.Δ. και FTSE 20, ωστόσο η μετοχή που έχει πιεστεί σημαντικά στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι η Εθνική που ξεκινά χαμηλότερα των 44 ευρώ (43,90 ευρώ).

Κλειδί για την τάση του ASE 20 αποτελεί λόγω βάρους και ο ΟΤΕ, που ξεκινά από τα 21,80 ευρώ. Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη εικόνα του FTSE 20, μερίδα αναλυτών παραμένει επιφυλακτική καθότι δεν επιτεύχθηκε ”κλείσιμο” υψηλότερο των 2.610 μονάδων.

Η συγκεκριμένη μερίδα αναλυτών τοποθετεί τις επόμενες στηρίξεις για τον FTSE 20 κλιμακωτά στις 2.595, 2.580 και 2.565 μονάδες. Στο ενδεχόμενο, όμως, που ο FTSE 20 όπως τεχνικά ”δείχνει” δώσει μια τεχνική αντίδραση θα πρέπει να προσεχθεί η πρώτη περιοχή αντίστασης των 2.618 μονάδων.

Ο δείκτης διαμορφώνεται στις 2.608,6 μονάδες με την αμέσως υψηλότερη περιοχή προς τις 2.6045 μονάδες. Από την πλευρά της Εμπορικής Χρηματιστηριακής (κ. Λ. Κωστόπουλος) εκτιμάται ότι προς το παρόν ”δεν απειλείται η μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση, με κομβικό σημείο τις 4.800 μονάδες”.

Μετοχές εταιριών που είτε κινήθηκαν κόντρα στο πτωτικό ρεύμα είτε παρουσίασαν συγκριτικά καλύτερη εικόνα στη διάρκεια της διόρθωσης (από τις δυνάμεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι Marfin, Μυτιληναίος, Coca Cola, τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι Frigoglass, Ηρακλής, Ελληνικά Καλώδια αλλά και… χαμηλότερα με χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις των Κλουκίνα - Λάππα και μάλιστα στα νέα ιστορικά υψηλά των 12,20 ευρώ, Ιονική Ξενοδοχειακή, Δρομέας, ΑΝΕΚ, ΕΛΓΕΚΑ, Κleemann και ορισμένων ακόμη) θα δοκιμαστούν οι αντοχές της αγοράς από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, με τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου εκ των πραγμάτων να διαμορφώνουν τάση.

Από τα επιμέρους επιχειρηματικά θα σταθούμε περισσότερο στο ”σκληρό” περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΟΤΕ που χαρακτηρίζει ”ανοίκεια επίθεση” τα πρόστιμα ΕΕΤΤ, τη ΔΕΗ, τις εκτιμήσεις του Citigroup για ΟΤΕ - Eurobank ”ανάχωμα” στην εκποίηση των προηγούμενων συνεδριάσεων, τους φιλόδοξους σχεδιασμούς των κρητικών της Creta Farm, τις νέες αιτήσεις του ομίλου Ελληνικής Τεχνοδομικής για παραγωγή ενέργειας με επεξεργασία απορριμμάτων όπως και τα νεότερα από το μέτωπο των Μινωικών Γραμμών – Hellenic Seaways.

Κλαδικά εξακολουθούμε να ποντάρουμε στις εξελίξεις στον ακτοπλοϊκό κλάδο, στα ΜΜΕ και βεβαίως στις τράπεζες εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι θετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα 6μήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v