Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Wall Street

Το κλείσιμο των αγορών στην πέραν του Ατλαντικού όχθη θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να σηματοδοτήσει τουλάχιστον το άνοιγμα των περισσότερων χρηματιστηρίων στην συνεδρίαση της Δευτέρας. Κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει εξαιρετικά επισφαλής, οπότε οι εμπλεκόμενοι απαιτείται να διαθέτουν ψυχραιμία και αυξημένα αντανακλαστικά. Tι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, που αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 3,12% και από την ψυχολογία των εμπλεκομένων πολύ περισσότερα.

Είναι γεγονός ότι όταν ξεκίνησαν οι ανησυχίες για ενδεχόμενα προβλήματα στις αγορές πιστώσεων από την πέραν του Ατλαντικού όχθη και οι οποίες πήραν χαρακτήρα ”ντόμινο” πλήττοντας τα περισσότερα χρηματιστήρια, η Σοφοκλέους έδειξε σχετική ψυχραιμία, όμως κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις υπέκυψε περίπου αμαχητί στις εισαγόμενες πτωτικές διαθέσεις.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι το πρόσημο στο τελευταίο βδομαδιάτικο κλείσιμο της Wall Street πιθανότατα θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα των περισσότερων αγορών στην συνεδρίαση της Δευτέρας, όμως ακόμα κι αν τα χρηματιστήρια επιστρέψουν σε θετικά βήματα, οι ανησυχίες θα παραμείνουν όπως και η ευάλωτη ψυχολογία.

Μάλιστα το γεγονός ότι στην Wall Street σχεδόν ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου από τις εισηγμένες και το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στα μακροοικονομικά στοιχεία, οι πιθανότητες περαιτέρω αύξησης της μεταβλητότητας δείχνουν απόλυτα ισχυρές.

Πτωτική ήταν και η τελευταία συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων, με κυριότερα χαρακτηριστικά την αύξηση των συναλλαγών και τις σημαντικές πωλήσεις από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων.

Από πλευράς δανεισμού τίτλων, ξεχώρισε ο δανεισμός για μετοχές της Εθνικής, ενώ στα συμβόλαια επί μετοχών οι περισσότερες συναλλαγές έγιναν σε MPB, Intracom, ΔΕΗ, Εθνική και Αγροτική.

Ασφαλώς κάθε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη για την πορεία του Χ.Α. κρίνεται τουλάχιστον επισφαλής, καθώς η πτώση είναι καθαρά εξωγενής και στην παρούσα φάση φαίνεται να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα τόσο οι προσδοκίες για τις επόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες όσο και τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που έχουν ξεκινήσει να ανακοινώνουν οι εισηγμένες.

Ο κίνδυνος η πτώση να πάρει συστημικό χαρακτήρα είναι υπαρκτός καθώς οι Έλληνες διαχειριστές έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι διαθέτουν εξαιρετικά ευάλωτη ψυχολογία, οπότε στην περίπτωση αυτή το ενδιαφέρον μεταφέρεται στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό (όπου δεν επηρεάζονται από τις εισαγόμενες εντολές) και εκεί αναμένεται να φανεί ποιες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.

Τέλος όσον αφορά την τεχνική εικόνα, οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη που δεν θα του επιφέρει κλείσιμο υψηλότερα των 4.980 μονάδων, μόνο σαν τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκληφθεί.

--------------------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Η ψυχολογία ξαναμπαίνει στην εικόνα ως βασική παράμετρος αποφάσεων και όσοι αποφασίσουν να παρακολουθήσουν τις αγορές ενεργητικά το επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, ορθολογισμό και αυστηρό έλεγχο της διαχείρισης της μόχλευσης”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.901,27 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 3,12%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 2,76%%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 5,23%, ενώ ο Small Cap 80 % διαμορφώθηκε 5,43% χαμηλότερα.

Σημαντικά εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-10,51%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-7,71%), της Υγείας (-7,46%), των Πρώτων Υλών (-6,49%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-5,90%), των Κατασκευών και Υλικών (-5,40%) και του Εμπορίου (-5,19%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Unibrain (47,73%), Τρία Άλφα (29,67%), Ευρωσυμμετοχές (27,06%), Paperpack Τσουκαρίδης (24,07%), Ιονική Ξενοδοχειακή (22,02%), Centric Πολυμέσα (18,97%), Elbisco (11,88%), Microland (10,94%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 10,82%) και Ιμπέριο (10,19%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ναυτεμπορική (-17,12%), Σφακιανάκης (-16,37%), Εβροφάρμα (-16,09%), Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (-15,90%), Μπενρουμπή (-15,04%), Ελτράκ (-14,32%), Καθημερινή (-13,83%), ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (-13,51%), Βαλκάν Έξπορτ (-13,25%) και Ιμάκο Media (-13,03%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v