Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά, αλλά και συγκράτηση

Παρά το έντονα πτωτικό ξεκίνημα, που οδήγησε τον Δείκτη μέχρι τις 4.863,93 μονάδες, σημειώνεται σταδιακή ανάκαμψη, κυρίως λόγω θετικού προσήμου στον ΟΤΕ, ενώ οι υπόλοιποι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι περιορίζουν κάπως τις αρχικές τους απώλειες. Πολλά θα κριθούν στις 15:30, όπου και ανακοινώνεται το ΑΕΠ β’ τριμήνου στις ΗΠΑ, αλλά και από την κίνηση της Εθνικής.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πτωτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση όπως και αναμενόταν, αν και σταδιακά ο Γ.Δ. μειώνει σημαντικά τις αρχικές απώλειες ενώ βελτιώνεται κάπως και η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών (αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης οι μετοχές με θετικό πρόσημο δεν ξεπερνούσαν τις 2), που στην τρέχουσα φάση είναι περίπου στο 1 προς 15.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι πολλά θα κριθούν στις 15:30 όταν και θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ β’ τριμήνου στις ΗΠΑ, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναφέρονται μεταξύ 3,2% και 3,6%.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό που κινείται εξολοκλήρου σε κόκκινο φόντο, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι έχουν μειώσει κάπως τις αρχικές απώλειες.

Έτσι, με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων κινούνται Εθνική και Eurobank, ενώ από τους υπόλοιπους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους με απώλειες μεγαλύτερες του 1% Εμπορική, Κύπρου, ΜΡΒ και Πειραιώς και με αρνητικό πρόσημο Αγροτική, Alpha Bank και Τ.Τ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του ”20άρη”, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ΔΕΗ, Intralot και Τιτάνας.

Επίσης, του 1% ΟΠΑΠ, ΕΛΤΕΧ, Βιοχάλκο, Coca Cola, με αρνητική κίνηση ΕΛΠΕ και Cosmote, ενώ Motor Oil και ΟΤΕ σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και με σχετικά ελαφρώς ανοδικές διαθέσεις.

Ο Γ.Δ. ξεκίνησε με gap down, έφτασε μέχρι τις 4.863,93 μονάδες, όμως εδώ και λίγη ώρα ανακάμπτει σχετικά, ακολουθώντας την ανάκαμψη και των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, και κινείται υψηλότερα των 4.900 μονάδων και συγκεκριμένα στις 4.907,47 με απώλειες 1,41%, ενώ ο τζίρος ιδιαίτερα υψηλός ξεπερνά τα 121 εκατ., από τα οποία τα 2,35 αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 98.118 τεμάχια της Intralot στα 23,98 ευρώ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο για την περαιτέρω πορεία της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να παίξει ο τίτλος της Εθνικής, ανοδική αντίδραση του οποίου πιθανότατα θα σηματοδοτήσει γενική αντεπίθεση, καθώς ο μέχρι τώρα υψηλός τζίρος σημαίνει ότι κάποιοι ρευστοποιούν αλλά και κάποιοι άλλοι τοποθετούνται.

Αντίθετα, σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, σε καμία περίπτωση ο Δείκτης δεν πρέπει να κλείσει χαμηλότερα των 4.848 – 4.840 μ. (όπου κλείνει και το τελευταίο τεχνικό χάσμα), καθώς τότε η τεχνική εικόνα επιδεινώνεται δραματικότατα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v