Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαθήματα... ψυχραιμίας από τη Σοφοκλέους

Αν και οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να στροβιλίζονται στους ρυθμούς της έντονης μεταβλητότητας, με τους εμπλεκόμενους να αλλάζουν ψυχολογία και διαθέσεις επί καθημερινής βάσεως, η Σοφοκλέους δείχνει περισσότερο ψύχραιμη, περιμένοντας τις επόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Εθνική και ΣΙΔΜΑ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης δείχνουν να βρίσκονται οι περισσότερες διεθνείς αγορές, με την ψυχολογία και τις διαθέσεις να αλλάζουν σχεδόν επί καθημερινής βάσεως ή και πολλές φορές ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα.

Σε αυτό το κλίμα εκνευρισμού και μεταβλητότητας η Σοφοκλέους συνεχίζει να δείχνει ηπιότερο-ηρεμότερο προφίλ, καθώς η αναμονή για σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες και οι φήμες αποτελούν ανάχωμα στην εισαγόμενη μεταβλητότητα.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί το θετικό κλίμα στον τομέα των επιχειρηματικών συμφωνιών, δεν αποκλείεται η Σοφοκλέους να αγνοήσει έστω και για λίγο τη διεθνή νευρικότητα και να κινηθεί αυτόνομα.

Περίπου κάτι τέτοιο συνέβη και στην σημερινή συνεδρίαση, όπου έχοντας σαν επικεφαλής τον τραπεζικό κλάδο και παρά το πτωτικό ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης αργά αλλά σταθερά αντέδρασε από τα χαμηλά ημέρας και έκλεισε πολύ κοντά στην υψηλότερη ημερήσια διακύμανση, ενώ με σκληρό φώτο-φίνις οι ανοδικές μετοχές πέρασαν μπροστά (στην αρχή της συνεδρίαση η αναλογία ανοδικών-πτωτικών διαμορφώνονταν στο 1 προς 4).

Τεχνικά στην αυριανή συνεδρίαση θα παιχτούν πολλά, αν όχι όλα, και αναμένεται να φανεί εάν το σημερινή θετικό κλείσιμο ήταν απλά ανοδική αντίδραση, ή απαρχή νέου ανοδικού κύματος.

Για να συμβεί αυτό το τελευταίο, πρέπει ο FTSE 20 οπωσδήποτε να επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2.710 μονάδων και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2.717 μονάδων. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση τουλάχιστον μέχρι τις 2.730-2.735 μονάδες. Αντίθετα αν επιστρέψουν οι πιέσεις στο ταμπλό και στην ψυχολογία, οι πρώτες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.681 και 2.671 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε από τις μετοχές του FTSE 20 το ρόλο ηγέτη μετά το μέσον της συνεδρίασης ανέλαβαν οι τράπεζες, έστω και αν τελικά και μέσω των δημοπρασιών τις εντυπώσεις ”έκλεψε” ο τίτλος της ΔΕΗ, όχι μόνο γιατί κατέγραψε κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων, αλλά και γιατί έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ο τίτλος της τράπεζας Πειραιώς, αξιοσημείωτα κέρδη για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΜΡΒ, Κύπρου (η πρώτη τραπεζική μετοχή που γύρισε με θετικό πρόσημο, ενώ και τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα α’ εξαμήνου σε πρώτη ανάγνωση κρίνονται καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών), Εθνική Τράπεζα (εντυπωσιακή, έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό), Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, Cosmote, Ελληνική Τεχνοδομική (η μόνη μετοχή του FTSE 20 που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν ”είδε” αρνητικό πρόσημο), Alpha Bank, Εμπορική, Eurobank και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα ακόμα μια συνεδρίαση αξιοσημείωτων απωλειών για την Βιοχάλκο, αξιοσημείωτες απώλειες και για την Coca Cola και αρνητικό πρόσημο για Intralot, Motor Oil και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε καθοδικά, πλησίασε αρκετές φορές στις παρυφές της ζώνης στήριξης 5.004-5.002 μονάδων, όμως μετά τις 12:18 κινήθηκε σταθερά πλαγιοανοδικά, έφθασε μέχρι τις 5.071,94 μονάδες και έκλεισε στις 5.067,77 μονάδες, με κέρδη 0,44%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 490 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 136 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με ελαφρώς αυξημένες συναλλαγές και τις τελευταίες πράξεις κοντά στα υψηλά ημέρας, μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street (ικανοποίησαν τα αποτελέσματα Amazon και Boeing).

Στο φώτο-φίνις κρίθηκε η τελική εικόνα, όπου με βραχεία κεφαλή οι ανοδικές μετοχές (126) υπερίσχυσαν των πτωτικών (125), ενώ προς το τέλος αρκετοί τίτλοι έδειξαν διαθέσεις καταγραφής αξιοσημείωτων κερδών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα 13 μετοχές να καταγράψουν κέρδη από 5% έως 415,56%.

Αυτό το τελευταίο ανήκει στην PC Systems που επέστρεψε σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ και σε καθεστώς επιτήρησης (υπενθυμίζεται ότι είχε τεθεί σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης από τις 13/1/2006), ενώ ακολούθησαν στον πίνακα των κερδισμένων οι Unibrain, Προοδευτική, Άλφα Γκρίσιν, Ευρωσυμμετοχές, Χατζηιωάννου, Nexans, Ιονική Ξενοδοχειακή, MLS, ΚΛΜ, ΣΙΔΜΑ (νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο) και Space.

Επίσης ίσως χρήζει υποσημείωσης η γενικότερη κινητικότητα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου κέρδισαν τις εντυπώσεις Δίας, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες και Γαλαξίδι, αλλά και η έκτη ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες επτά για την Elbisco.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v