Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκωτσέζικη... πτώση

Τη διολίσθηση των ευρωαγορών ακολούθησε η Σοφοκλέους, έστω και αν επέδειξε διαθέσεις... ”οικονομίας”. Θεωρείται δεδομένο από τους αναλυτές ότι οι διεθνείς αγορές έχουν εισέλθει σε περίοδο σημαντικής μεταβλητότητας (πάντα συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν δοκιμάζουν νέα ιστορικά υψηλά). Από τον FT 20 διασώθηκαν Eurobank - Βιοχάλκο. Πακέτα στα ”ψάρια”. Η Κύπρου ανοίγει αύριο την αυλαία των εξαμήνων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Το τελευταίο μέρος της συνεδρίασης ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει το αμέσως προηγούμενο σχόλιο, που επεσήμανε την επιδείνωση του κλίματος στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάτι στο οποίο δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορο το ΧΑ, έστω και αν αυτό στην γενικότερη αρνητική εικόνα αντέδρασε με... οικονομία πτώσης.

Είναι γεγονός ότι τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν πλέον εισέλθει σε περίοδο σημαντικής μεταβλητότητας, κάτι που συνήθως διακρίνει τις αγορές όταν αυτές δοκιμάζουν νέα υψηλά. Και βέβαια αυτή η νευρικότητα δεν μπορεί να μην έχει αντίκτυπο και στη Σοφοκλέους, ή τουλάχιστον στους τίτλους που συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις εισαγόμενες εντολές.

Έτσι και σήμερα η υποχώρηση ξεκίνησε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, όμως κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης οι πιέσεις εντάθηκαν και στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα 20 τίτλοι να καταγράψουν απώλειες μεγαλύτερες των 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να αυξάνουν προς το τέλος τις συναλλαγές και τις τελευταίες πράξεις να γίνονται κοντά στα χαμηλά ημέρας, μετά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street.

Έτσι τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης έφθασαν να ”γράφουν” σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των υποτιμήσεων.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE 20, σαν μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο παραμένει το γεγονός ότι αντέχει ακόμα η στήριξη στις 2.668 μονάδες, καθοδική διάσπαση της οποίας οδηγεί προς τις επόμενες στηρίξεις που οριοθετούνται στις 2.660 και 2.643-40 μονάδες.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης των 2.640 μονάδων, καθώς κάτι τέτοιο θέτει τεχνικό θέμα ως προς την βραχυπρόθεσμη τάση.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.683-85 και 2.700 μονάδες, ενώ για να αλλάξει η πτωτική διάθεση συνεχίζει να απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 2.710 μονάδων.

Από τις μετοχές του 20άρη, αξιοσημείωτα κέρδη μόνο για την Eurobank, με απλά θετικό πρόσημο διασώθηκαν Βιοχάλκο, Coca Cola και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ, Ελληνικών Πετρελαίων και Τιτάνα.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες των δυο ποσοστιαίων μονάδων και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για Ελληνική Τεχνοδομική και ΟΠΑΠ, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του 2% σημείωσαν επίσης Intralot και Cosmote.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Πειραιώς, MPB, Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αρνητική μεταβολή για Motor Oil, ΟΤΕ, Alpha Bank, Εμπορική και Εθνική.

Ο Γενικός Δείκτης επιβεβαιώνοντας την παρουσία σημαντικής μεταβλητότητας κινήθηκε σε ένα εύρος 64 μονάδων (υψηλό ημέρας 5.106,07 μονάδες, χαμηλό 5.042,02 μονάδες) και έκλεισε κοντά στη χαμηλότερη ενδοσυνεδριακή διακύμανση και συγκεκριμένα στις 4.045,77 μονάδες, με απώλειες 0,79%, ενώ ο τζίρος σαφώς αυξημένος προς το τέλος, ξεπέρασε τελικά τα 513 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 100,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι την ”τιμητική” τους είχαν σήμερα τα πακέτα στις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς πέρασε ένα πακέτο 303.000 μετοχών της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (1,55%) στα 3,97 ευρώ, δυο πακέτα της Kego, συνολικά 400.000 μετοχών (2,3%) στα 3,74 ευρώ, ένα πακέτο 258.163 μετοχών του Νηρέα (0,5%) στα 5,12 ευρώ καθώς και 343.254 μετοχές της Σελόντα (1,17%) στα 4,78 ευρώ.

Σαφώς χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 69 ανοδικές μετοχές έναντι 205 πτωτικών και αρκετούς τίτλους με τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες.

Από την θετική πλευρά και από τους σχετικά λίγους πρωταγωνιστές με θετικό πρόσημο, ξεχώρισαν Microland, Ευρωσυμμετοχές, Centric, Προοδευτική, CPI, Περσέας, Καλπίνης και Πλαίσιο.

Συμπερασματικά και για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και παρά την παρουσία σημαντικών φημών και προσδοκιών, ουσιαστικό λόγο θα συνεχίσει να έχει το διεθνές κλίμα, τουλάχιστον μέχρι την είδηση της επόμενης επιχειρηματικής συμφωνίας, ενώ από αύριο ξεκινούν και τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, με την Τράπεζα Κύπρου να ανοίγει την αυλαία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v