Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προσδοκίες για deals συντηρούν την άνοδο

Παρά το πτωτικό ξεκίνημα ο Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς στην ανοδική προσπάθεια των Alpha και Εθνικής προστέθηκαν προς το τέλος Κύπρου, ΕΛΠΕ και ΕΛΤΕΧ. Κοντά στα υψηλά ημέρας και η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών. Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν ΕΧΑΕ, Εθνική και Φουρλής.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που προς το τέλος έγειρε με το μέρος των αισιόδοξων καθώς παρά το πτωτικό ξεκίνημα του Γενικού Δείκτη, αυτός τελικά έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, ενώ κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε και η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Από ότι φαίνεται στην παρούσα φάση στην Σοφοκλέους, οι προσδοκίες μπορούν να διασκεδάσουν εν μέρει τις εισαγόμενες ανησυχίες, όλοι ψάχνουν την επόμενη επιχειρηματική συμφωνία – εξαγορά, ενώ προς το τέλος βοήθησε σημαντικά κλίμα και διαθέσεις η αφύπνιση περαιτέρω δεικτοβαρών τίτλων, πλην των Alpha Bank και Εθνικής που είχαν δώσει θετικά δείγματα γραφής από το μέσον περίπου της συνεδρίασης.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων έστω και με ισχνές συναλλαγές και μάλιστα τις τελευταίες πράξεις κοντά στα υψηλά ημέρας μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα των περαιτέρω περιορισμό των σχετικών υποτιμήσεων στα ΣΜΕ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE παραλίγο να δώσει το απόλυτα ζητούμενο, αφού ουσιαστικά κράτησε η στήριξη στις 2.668 μονάδες και αν είχε πετύχει κλείσιμο υψηλότερο των 2.710 μονάδων, θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει αφετηρία για επαναπροσέγγιση των πρόσφατων υψηλών με την επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στις 2.730-2.734 μονάδες.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, αυτοί που έκλεισαν με απώλειες και συγκεκριμένα ΔΕΗ, Coca Cola, Intralot, Τιτάνας, Αγροτική, Εμπορική και Πειραιώς, αυτές σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασαν την μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Eurobank και MPB.

Αντίθετα αξιοσημείωτα κέρδη που συνδυάστηκαν με νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για την Εθνική, επίσης αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Κύπρου, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική και θετικό πρόσημο για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, Cosmote, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε πτωτικά, έδωσε διπλό βυθό στην περιοχή των 5.038 μονάδων, από εκεί και πέρα ακολούθησε περίπου μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση, έφτασε μέχρι τις 5.088,92 μονάδες και έκλεισε στις 5.085,94 μονάδες με κέρδη 0,54%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών σαφώς μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 390 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 86 αφορούσαν πακέτα.

Τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα όχι μόνο γιατί 152 ανοδικές μετοχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με 113 πτωτικές, αλλά και διότι 13 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6% έως 19,9%, ένδειξη ότι η κυλιόμενη ρευστότητα επέστρεψε σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, καταρχήν πρέπει να επισημανθεί το νέο ιστορικό υψηλό για ΕΧΑΕ και Φουρλή, άκρως εντυπωσιακά κέρδη για Κέκρωπα και Ιμπέριο, ακόμα μία δυναμική συνεδρίαση για την Unibrain, συνέχισαν ανοδικά Microland, Παΐρης, Centric, Σφακιανάκης, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης ΒΙΟΤΕΡ και Ηλεκτρονική Αθηνών, ενώ αξιοσημείωτη κινητικότητα παρατηρήθηκε σε Compucon, Αστέρα, Spider, Blue Star, Γαλαξείδι, Altec, ΤΕΡΝΑ και Intracom.

Συμπερασματικά και αν δεν επιστρέψει εκ νέου η νευρικότητα στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, στη Σοφοκλέους και ανεξαρτήτως κίνησης του Γενικού Δείκτη θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό θα παραμείνει ”ζωντανό” διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v