Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deals, φήμες & διεθνής μοχλός νέας ανόδου σε Χ.Α.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που συνδυάζεται και με τη λήξη των συμβολαίων μεσαίας κεφαλαιοποίησης μηνός Ιουλίου. Τα deals, οι εκθέσεις των ξένων οίκων, οι φήμες και οι προσδοκίες κρατούν ψηλά το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων αλλά και το κερδοσκοπικό θερμόμετρο.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ενδιαφέρουσα αναμένεται η συνεδρίαση της τελευταίας χρηματιστηριακής εβδομάδας που συνδυάζεται με τη λήξη των συμβολαίων μεσαίας κεφαλαιοποίησης για τον μήνα Ιούλιο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, τουλάχιστον, το ξεκίνημα αναμένεται μάλλον με ανοδικές διαθέσεις και με καταγραφή νέων υψηλών 88 μηνών.

Στην παρούσα φάση στο Χ.Α. υφίσταται ένα ενδιαφέρον μίγμα από επιχειρηματικές συμφωνίες, εισαγόμενες εκθέσεις, φήμες, προσδοκίες, και όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό με κερδοσκοπικές διαθέσεις (όλα χρειάζονται σε μία αγορά) κρατούν το ενδιαφέρον σε υψηλό επίπεδο, τόσο εντός όσο και εκτός ταμπλό.

Κατά το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street, ο Dow Jones εκτός από το νέο ιστορικό υψηλό πέτυχε και κλείσιμο οριακά υψηλότερα του ”ψυχολογικού ορίου” των 14.000 μονάδων σε συνδυασμό θετικών αποτελεσμάτων εταιριών και ανανεωμένων ανησυχιών σχετικά με τη στεγαστική πίστη στις ΗΠΑ.

Επίσης, ίσως αξίζει υποσημείωση ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street ανακοίνωσαν αποτελέσματα β’ τριμήνου η Microsoft και η Google, με τη δεύτερη να αιφνιδιάζει τους αναλυτές επί το αρνητικότερον.

Εν τω μεταξύ, με κέρδη έκλεισαν σήμερα το πρωί τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ άνοιγμα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Ανοδική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων του Χ.Α., χωρίς ιδιαίτερη αύξηση των συναλλαγών και με τους εκεί εμπλεκομένους να ακολουθούν την υποκείμενη και να μετακυλύουν θέσεις στα συμβόλαια μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά στον δανεισμό τίτλων, ήταν αξιοσημείωτος στη Eurobank και στην Εθνική, ενώ στα συμβόλαια επί μετοχών σχεδόν εντυπωσιακές συναλλαγές για την Ιντρακόμ και αρκετά πυκνές συναλλαγές για την Αγροτική Τράπεζα.

Τεχνικά η εικόνα τόσο για τον Γ.Δ. όσο και για τον FTSE παραμένει θετική. Για τον μεν πρώτο πολλά θα κριθούν στις 5.030 και στις 5.099 μονάδες, σε περίπτωση που επιδείξει διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών.

Κάθε κλείσιμο υψηλότερα των 5.030 μονάδων αποτρέπει τεχνικές ανησυχίες, ενώ αν ο Γ.Δ. παραμείνει υψηλότερα των 5.099 μονάδων διατηρεί ζωντανό το ανοδικό σενάριο για κίνηση προς τις 5.150, 5.207 και 5.250 μονάδες.

Ακόμη καλύτερη η τεχνική εικόνα για τον FTSE, ο οποίος εάν κρατηθεί υψηλότερα των 2.710 μονάδων επιβεβαιώνει την εκτίμηση για αναπτυσσόμενο θετικό σενάριο και κίνηση προς τις 2.798-2.800 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2.730, 2.745 και 2.754-2.760 μονάδες.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης ίσως πρέπει να καταχωριστούν οι αποκοπές μερισμάτων για ΟΛΠ και ΟΛΘ αλλά και το ”τέλος εποχής” για τη Notos Com.

Συμπερασματικά, σε μία αγορά όπου επικρατεί η συγκρατημένη αισιοδοξία, όλοι περιμένουν την επόμενη επιχειρηματική κίνηση-συμφωνία όπως και τα πρώτα δείγματα γραφής από τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου. Όμως, το γεγονός ότι η ψυχολογία παραμένει σχετικά ευάλωτη δίνει τον πρώτο λόγο στο διεθνές κλίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v