Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 88 μηνών στη Σοφοκλέους

Νέο υψηλό 88 μηνών για τη Σοφοκλέους και νέα ιστορικά υψηλά για ΕΧΑΕ - ΕΤΕ, σε μια συνεδρίαση που διεξήχθη εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος και στον απόηχο επιχειρηματικών συμφωνιών, εκθέσεων, φημών και προσδοκιών. Αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη για σημαντικό αριθμό τίτλων. Αναλυτικό ρεπορτάζ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση για ”όλα τα γούστα”, που είχε τη θετική συμπαράσταση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και έδωσε στον Γενικό Δείκτη νέο υψηλό 88 μηνών, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν και οι τίτλοι των Εθνικής και ΕΧΑΕ.

Από την αρχή της συνεδρίαση φάνηκε ότι οι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι θα διαμορφώσουν θετικό κλίμα και διαθέσεις, ενώ επιχειρηματικές συμφωνίες, φήμες, προσδοκίες και εισαγόμενες εκθέσεις, ενέτειναν το ενδιαφέρον σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αν το διεθνές κλίμα συνεχίσει να επιδρά θετικά, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι το ανοδικό σενάριο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, αφού επέστρεψαν οι αγοραστές και μάλιστα ενώπιον των νέων υψηλών.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE 20, η σημερινή συνεδρίαση τα έδωσε όλα, και βέβαια το τεχνικά ζητούμενο κλείσιμο υψηλότερα των 2.722 μονάδων. Αν ο εν λόγω δείκτης τις επόμενες συνεδριάσεις επιτύχει κλεισίματα υψηλότερα των 2.710 μονάδων, θεωρείται περίπου βέβαιη η προσπάθεια κίνησης με μίνιμουμ στόχο τις 2.798-2.800 μονάδες.

Από τις μετοχές του 20άρη, ”πρώτο βιολί” η Βιοχάλκο με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Ακολούθησε με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η Intralot που συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα των δυο ποσοστιαίων μονάδων τερμάτισε τη συνεδρίαση η Ελληνική Τεχνοδομική.

Αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εμπορική, Εθνική, θετικό πρόσημο για Τιτάνα, Αγροτική, Κύπρου και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ΜΡΒ, Πειραιώς, Eurobank και Coca Cola 3E.

Αντίθετα, με αρνητική μεταβολή αλλά απώλειες που δεν ξεπέρασαν την μια ποσοστιαία μονάδα, έκλεισαν Cosmote, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Από εκεί και χαμηλότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση τις εντυπώσεις ”έκλεψαν” το deal Σελόντα-Περσέας και η έκθεση της UBS με τιμή στόχο τα 3,2 ευρώ για την Altec, δίνοντας στους δυο τίτλους τις πρώτες θέσεις των ημερήσιων κερδισμένων.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 5.122,01 μονάδες και έκλεισε στις 5.118,51 μονάδες, με κέρδη 0,62%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 528 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 87,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά Παραγώγων, με τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν ελαφρώς μεγαλύτερα κέρδη (μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street) από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, περιορίζοντας έτι περισσότερο τις ήδη μικρές υποτιμήσεις.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 190 ανοδικές μετοχές έναντι 79 πτωτικών, ενώ η επιστροφή του ενδιαφέροντος σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έδωσε το δικαίωμα σε 17 τίτλους να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, πλην των Altec και Περσέα που πραναφέρθησαν, ξεχώρισαν οι Alco, Intracom (τουλάχιστον εντυπωσιακά κέρδη που ξεπέρασαν τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες), ο κλάδος των εκδόσεων με περισσότερο διακριθέντες Ναυτεμπορική, Καθημερινή, Πήγασο και ΔΟΛ, αλλά και οι Κέκροψ, Rilken, Centric, Intrakat, Κανάκη, ΕΛΒΕ, Μπενρουμπή, Blue Star, όπως και οι Σφακιανάκης και Unibrain, που πήραν και έγκριση για τη διανομή δωρεάν μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v