Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύτηκαν οι απώλειες - Προβληματίζει το ταμπλό

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να περιόρισε περισσότερο από το μισό τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες και η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών να έκλεισε στην καλύτερη δυνατή αναλογία, όμως η γενικότερη εικόνα του ταμπλό συνεχίζει να δημιουργεί σχετικό προβληματισμό. Από τις μετοχές του FTSE 20 με θετικό πρόσημο Κύπρου, Alpha Bank, MPB, Coca Cola, Intralot, νέο ιστορικό υψηλό για Κρι Κρι και Eurobrokers.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μάζεψε περισσότερες από τις μισές ημερήσιες απώλειες ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στο υψηλό ημέρας η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών, όμως η γενικότερη εικόνα του ταμπλό για μια ακόμα συνεδρίαση δημιούργησε αν μη τι άλλο σχετικό προβληματισμό.

Ένα προβληματισμό που ξεκίνησε κατά κύριο λόγο από την εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένα τις μετοχές του FTSE 20, που σε μια ”επίδειξη αδυναμίας” έδωσαν ελάχιστους θετικούς πρωταγωνιστές και πολύ περισσότερους αρνητικούς, έστω και αν τα πράγματα συμμαζεύτηκαν σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας.

Περίπου ίδια με τις προηγούμενες συνεδριάσεις η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έστω και αν μετά τις 13:55 που ”ξαναμπήκε” στο σύστημα συναλλαγών ολόκληρο το ταμπλό και υπήρξε η γενικότερη αίσθηση σχετικής αντίδρασης, εμφανίστηκαν κάποιες επιλεκτικές κινήσεις σε ορισμένους τίτλους μικρής και λιγότερους μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE 20, με αξιοσημείωτα κέρδη και μάλιστα κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. H Intralot καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο έστω και αν υποχώρησε σχετικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, επίσης θετικό πρόσημο για Alpha Bank, MPB, Coca Cola, ενώ απόσβεσαν τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και έκλεισαν αμετάβλητοι οι ΔΕΗ και Ελληνική Τεχνοδομική.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες που ακούμπησαν ή και ξεπέρασαν τις δυο ποσοστιαίες μονάδες, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο και Τιτάνας (επιβαρύνει σχετικά την διαγραμματική του απεικόνιση).

Αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ, Cosmote, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Πειραιώς και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Εμπορική, Εθνική, Motor Oil και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 5.034,84 μονάδες για να δώσει σχετική αντίδραση και να κλείσει τελικά στις 5.069,87 μονάδες, με απώλειες 0,47%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 845 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 247,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Με ελαφρώς αντίθετη εικόνα η συνεδρίαση στην αγορά Παραγώγων, όπου τα Συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν οριακά κέρδη (αντίθετα με τις απώλειες του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη) και μάλιστα οι τελευταίες πράξεις σημειώθηκαν στο υψηλό ημέρας μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street και όταν μάλιστα ο Dow Jones ξεπέρασε προς στιγμήν το ψυχολογικό όριο των 14.000 μονάδων (14.001,3 μονάδες).

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, επιβεβαιώθηκε η στήριξη στη ζώνη 2.684-2.680. Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2.702 μονάδων, προκειμένου να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις για κίνηση επαναπροσέγγισης των πρόσφατων υψηλών, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.722 και 2.735 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών (103)-πτωτικών μετοχών (168), βρέθηκε στο καλύτερο δυνατό σημείο, όμως η γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει αυτή η σχέση κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις προβληματίζει και ενισχύει την άποψη όλων όσων υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό διέρχεται περίοδο σχετικής κόπωσης, έστω και αν μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι κινήσεις επιθετικής καταγραφής κερδών.

Τέλος, όσον αφορά τους λίγους σημερινούς διακριθέντες, ασφαλώς ξεχωρίζει το νέο ιστορικό υψηλό για Κρι Κρι και Eurobrokers, ο Δούρος επικεφαλής των ημερήσιων κερδισμένων, ακολούθησαν Αλφα Γκρίσιν και ΝΕΛ (από αύριο αποκόπτουν το δικαίωμα στη διανομή δωρεάν μετοχών), ενώ σημαντική κινητικότητα παρατηρήθηκε στον όμιλο Μυτιληναίου, όπως επίσης σε ΟΛΠ, Vivartia, Murltirama (μετά το ”πακέτο” 254.338 τεμαχίων στα 10 ευρώ), ΚΛΜ, Καλπίνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v