Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ”βατήρα” τις 5.100 μονάδες

Θετικό παραμένει το διεθνές κλίμα, εν μέσω αποτελεσμάτων και εξαγορών, ενώ η Σοφοκλέους ξεκινά την εβδομάδα υψηλότερα των 5.100 μονάδων. Η τελευταία κίνηση της MIG, αν μη τι άλλο, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να μην πλήξουν όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο Χ.Α. Εισάγονται οι νέες μετοχές της MIG, ενώ ολοκληρώνεται το deal MIG - Vivartia.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Οριακά υψηλότερα των 5.100 μονάδων και με κέρδη 16,16% από την αρχή του χρόνου ξεκινά ο Γ.Δ. τη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τους εμπλεκομένους τουλάχιστον να εκτιμούν ότι δεν θα πλήξουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις της Παρασκευής και ιδιαίτερα την κίνηση της MIG να προχωρήσει σε απόκτηση του 30% της Vivartia και μάλιστα με σημαντικό premium.

Aυτό το τελευταίο, σύμφωνα με αναλυτές, ανοίγει το παιχνίδι των συγκριτικών αποτιμήσεων, αφενός δίνοντας αρκετά περιθώρια στην υπόθεση των εξαγορών και αφετέρου δημιουργώντας προϋποθέσεις προκειμένου να παρουσιαστούν τέτοιες κινήσεις και σε άλλους κλάδους που θα ανεβάσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι χρονικά έχει πλησιάσει η στιγμή των μεγάλων αποφάσεων και σημαντικών ειδήσεων και με αυτές τις προοπτικές το δεύτερο εξάμηνο του 2007 δεν θα υπολείπεται σε ενδιαφέρον του πρώτου.

Σήμερα επανέρχονται στην κανονική διαπραγμάτευση οι μετοχές της Vivartia και της MIG, ενώ σε ό,τι αφορά την τελευταία εισάγονται προς διαπραγμάτευση και νέες 774.660.278 κοινές μετοχές, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Το βραδινό κλείσιμο της Παρασκευής στη Wall Street έδωσε νέα ιστορικά υψηλά για τον Dow Jones, μικτό το σημερινό κλείσιμο των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων, οριακές μεταβολές δείχνουν τα futures για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το πετρέλαιο παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και το ευρώ σε ιστορικά υψηλά έναντι δολαρίου.

Χωρίς αυτό, τουλάχιστον προς το παρόν ενοχλεί τις αγορές.

Εν τω μεταξύ, παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι εξελίξεις που αφορούν στην ABN Amro, καθώς η RBS ανέβασε την προσφορά της προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορά, ενώ τουλάχιστον ικανοποιητικά κρίθηκαν από τους αναλυτές και τα αποτελέσματα της Philips.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, είναι γεγονός ότι από σήμερα, αν όχι από την Παρασκευή, όλοι θα ψάχνουν τους επόμενους στόχους εξαγοράς, με τον κλάδο των τροφίμων και ιδιαίτερα τις ομοειδείς με τη Vivartia εισηγμένες να συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τέλος, αυτή την εβδομάδα αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν οι θεωρούμενες περιφερειακές δυνάμεις, καθώς τουλάχιστον την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν να αντιμετωπίζουν τις όποιες εξελίξεις με σχετική επιφυλακτικότητα.

Για τους λάτρεις της τεχνικής ανάλυσης και όσον αφορά στον FTSE, όσο αυτός διατηρείται υψηλότερα από τη ζώνη 2.676 – 2.670 τόσο περισσότερο ενδυναμώνει το σενάριο για minimum κίνηση προς τις 2.790-2.800 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v