Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επαφή ξανά με τις 5.000 το Χ.Α.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με μάλλον μικρά κέρδη, το Χ.Α. δείχνει ότι σταδιακά βρίσκει δυναμική φέρνοντας τον Γ.Δ. στα επίπεδα των 5.000 μονάδων. Σαφείς βοήθειες από επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους, επιφυλακτικότητα επικρατεί σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Απέκτησε σταδιακά δυναμική η Σοφοκλέους και έφερε τον Γ.Δ. στην περιοχή των 5.000 μονάδων και λίγο ψηλότερα, όπου και συνεχίζονται οι ”αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών - πωλητών, ενώ η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται, πλέον, στο 3 προς 1.

Παρά ταύτα και μέχρι στιγμής τουλάχιστον η υπάρχουσα επιφυλακτικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση δεν δίνει ευκαιρίες καταγραφής ακραίων διακυμάνσεων στις περισσότερες μετοχές, με αποτέλεσμα μόλις τρεις τίτλοι να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

Από τις μετοχές του FTSE είναι ενδεικτικό ότι με αρνητικό πρόσημο και απώλειες μικρότερες του 1% κινούνται μόνο οι Πειραιώς και Τ.Τ.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για την Αγροτική, μετά το placement των 4 εκατ. μετοχών το οποίο προχώρησε σήμερα η τράπεζα στην τιμή των 22,80 ευρώ, που αναμένεται να της αποφέρει έσοδα 91,2 εκατ. ευρώ, των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Κύπρου, Ελληνική Τεχνοδομική και Cosmote, ενώ αξιοσημείωτα κέρδη σημειώνουν επίσης ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Motor Oil, Alpha Bank, Εμπορική και Eurobank.

Ένα τέταρτο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης ο Γ.Δ. βρίσκεται στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 5.004,86 μονάδες, με κέρδη 0,81%, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 305 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 124,7 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική συνεδρίαση και μάλιστα με τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν κέρδη διπλάσια του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι υποτιμήσεις και στην αγορά Παραγώγων, σε μία συνεδρίαση σχετικά αξιοπρόσεκτων, μέχρι στιγμής, συναλλαγών.

Τεχνικά ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι το κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στις 5.022 μονάδες, στόχος μάλλον δύσκολος για σήμερα, καθώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχουν σημαντικές βοήθειες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές ξεχωρίζουν οι ΚΕΚΡΟΨ, ΝΕΛ, Κορδέλλου, Ιντερτέκ, Ελτράκ, Μπήτρος, Καθημερινή, Γαλαξίδι, Κούμπας, Nexans, Alco, Alter και Ρόκας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v