Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέφυγε τον πανικό το ΧΑ

Σε μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η Σοφοκλέους, κάνοντας επίδειξη ψυχραιμίας (έστω και αγνώστου διαρκείας), έκλεισε στο υψηλό ημέρας τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και στην αναλογία ανοδικών-πτωτικών, που διαμορφώθηκε στο 1 προς 2. Ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο τίτλος της ΕΥΑΘ, ενώ ικανοποιητικό κρίνεται το ντεμπούτο των Αερογραμμών Αιγαίου.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια επίδειξης ψυχραιμίας, χωρίς ιδιαίτερες βοήθειες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως παρά ταύτα, η Σοφοκλέους, σε μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση απέφυγε τις κινήσεις πανικού και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας, όπως και η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών.

Θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τη σημερινή συνεδρίαση σαν συνεδρίαση για ψύχραιμους παίκτες που άφησε αξιοσημείωτα κέρδη, τουλάχιστον στους ”θαρραλέους” που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας.

Αυτό βεβαίως δεν αλλάζει κάτι και ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα. Όμως τουλάχιστον σήμερα φάνηκε ότι αυτοί που διακινούν την κυλιόμενη ρευστότητα έχουν διαθέσεις να υποστηρίξουν ένα σημαντικό μέρος από τις θέσεις τους.

Τεχνικά, η εικόνα παραμένει ”θολή”, γιατί μπορεί ο FTSE να κρατήθηκε πάνω από τη στήριξη των 2.617 μονάδων, όμως ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα και συγκεκριμένα μέχρι τις 2.610,86 μονάδες και μάλιστα, με ιδιαίτερη ευκολία, κάτι που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Έτσι, οι πρώτες στηρίξεις διαμορφώνονται στις 2.617, 2.610 και 2.580 μονάδες όπου και κλείνει το gap, ενώ οι αντιστάσεις παραμένουν στις 2.630, 2.650 και 2.672 μονάδες.

Με δεδομένο ότι η μεταβλητότητα και η ευάλωτη ψυχολογία συνεχίζουν να παίζουν τον πρώτο ρόλο, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθούν τα επόμενα αποτελέσματα β’ τριμήνου από τις εισηγμένες στη Wall Street, με αυτά της General Electric που ανακοινώνει την Παρασκευή να έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ειδικό βάρος, θεωρείται βέβαιο ότι οι κινήσεις trading στη Σοφοκλέους έχουν τις ίδιες πιθανότητες να ανταμείψουν τους τολμηρούς ή και να τους εγκλωβίσουν εάν το κλίμα επιδεινωθεί γενικότερα.

Μεικτή η εικόνα των θεωρούμενων δεικτοβαρών τίτλων, όπου η Alpha Bank τερμάτισε τη συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας με αξιοσημείωτα κέρδη, αξιοσημείωτα κέρδη και για την MPB, θετική μεταβολή με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και για την Εθνική Τράπεζα. Επίσης, θετική μεταβολή για Cosmote, ΟΤΕ, Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τη Βιοχάλκο, απώλειες μεγαλύτερες του 2% και για τα Ελληνικά Πετρέλαια, αξιοσημείωτες απώλειες για Intralot, Motor Oil, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Πειραιώς, Eurobank, Αγροτική και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Κύπρου, ΔΕΗ, Coca Cola και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι το χαμηλό ημέρας των 4.913,47 μονάδων, όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε πλαγιοανοδική κίνηση, έστω και με διακυμάνσεις και όχι μόνο πέτυχε το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή κλείσιμο υψηλότερα των 4.950 μονάδων (όπως αναφερόταν στα προηγούμενα σχόλια), αλλά έκλεισε και στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.963,97 μονάδες με απώλειες 0,15% ενώ η μεικτή αξία συναλλαγών σε μια περίπου εντυπωσιακή κίνηση, ξεπέρασε το 1,038 δισ. ευρώ από τα οποία τα 586,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, κυρίως λόγω του placement του ΤΤ.

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα αυξημένων συναλλαγών στην αγορά παραγώγων, με τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν πολλαπλάσιες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, ενισχύοντας σημαντικά τις υποτιμήσεις που φαίνεται να ξεπερνούν το 1,5%.

Όπως προαναφέρθηκε, στο καλύτερο δυνατό σημείο η τελική εικόνα, με 95 ανοδικές μετοχές έναντι 171 πτωτικών ενώ 10 τίτλοι κατόρθωσαν να καταγράψουν κέρδη από 5% έως 22,37%.

Όσον αφορά τα επιμέρους, στην πρώτη θέση των κερδισμένων αλλά και σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας η ”ντεμπυτάντ” Αερογραμμές Αιγαίου, μια ακόμη συνεδρίαση σημαντικών συναλλαγών για τον Μπουτάρη και τον Επίλεκτο, αναλόγως των φημών συνεχίζει να κινείται η Μεσοχωρίτη, αξιοσημείωτα κέρδη για Axon και Παϊρη, δεν φαίνεται να ενοχλείται από το αρνητικό κλίμα και συνεχίζει υψηλότερα ο Ρόκας, κινητικότητα σε Druckfarben, Πετρόπουλο, ΑΕΓΕΚ, Καλπίνη, Rilken, Προοδευτική (μετά το reverse split), Δομική Κρήτης, Κρι Κρι, νέο ιστορικό υψηλό για την ΕΥΑΘ και βέβαια, μια ακόμη θετική συνεδρίαση για Ελληνικά Καλώδια και Nexans.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v