Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλεια ψυχραιμίας μετά τη διάσπαση των 5.000

Επιταχύνθηκε η κίνηση προς ”νοτιότερα” επίπεδα όταν επιβαρύνθηκε η εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και ταυτόχρονα στο Χ.Α. διασπάστηκε καθοδικά το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων. Ελλείψει σημαντικών ειδήσεων για τις εταιρίες του FTSE, ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα, ενώ σχετικό προβληματισμό δημιούργησαν οι επιθετικότερες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στη μικρή κεφαλαιοποίηση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση που επιτάχυνε το βήμα της σε νότια κατεύθυνση μετά τις 14:50, όταν και διασπάστηκε καθοδικά το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων. Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε όλους όσοι υποστήριζαν και υποστηρίζουν ότι όσο υπάρχει ανομβρία ειδήσεων στις εταιρίες του ”20άρη”, ή αυτή περιορίζεται σε επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου ή σε placements, ο πρώτος και αποκλειστικός λόγος θα ανήκει στο διεθνές κλίμα, το οποίο τουλάχιστον για σήμερα, μόνο θετικό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Έτσι, οι πιέσεις που ξεκίνησαν και επιταχύνθηκαν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πήραν ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε μεσαία και μικρότερη, με την τελευταία να έχει δώσει προειδοποιητικά μηνύματα κόπωσης από τη χθεσινή συνεδρίαση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1 προς 5 και τον FTSE S να καταγράφει απώλειες περίπου διπλάσιες του Γενικού Δείκτη.

Τεχνικά, και όσον αφορά στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.617 και 2.575 μονάδες, όμως το κλείσιμο χαμηλότερα από το πρώτο επίπεδο στήριξης πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί σχετικές ανησυχίες.

Αντίθετα, παραμένουν οι αντιστάσεις στις 2.650 και 2.672 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, και μάλιστα με σχετική αύξηση των συναλλαγών, και τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας σχετικά τις υποτιμήσεις, μετά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street (οι αγορές στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, τουλάχιστον στο ξεκίνημά τους, δείχνουν σαφέστατα επηρεασμένες από την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τα ετήσια κέρδη, στην οποία προχώρησε η Home Depot, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις διολίσθησης στην αμερικανική αγορά ακινήτων).

Από τις μετοχές του FTSE, διατήρησε το σημαντικότερο μέρος των αξιοσημείωτων κερδών του το Τ.Τ., με απλώς θετικό πρόσημο τελείωσε τη συνεδρίαση η Ελληνική Τεχνοδομική, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο και Intralot, του 2% για ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΤΕ. Αξιοσημείωτες απώλειες για Cosmote, Τιτάνα, Αγροτική, Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου, MPB και αρνητική μεταβολή για όλους τους υπόλοιπους τίτλους του ”20άρη”.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, και συγκεκριμένα στις 4.971,61 μονάδες, με απώλειες 1,29% ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 542 εκατ., από τα οποία τα 154 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς χειρότερη των προηγούμενων η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές έναντι 227 πτωτικών, ενώ για 33 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Τέλος, από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισε από το τραπεζικό ταμπλό η Γενική Τράπεζα, ο κλάδος των καλωδίων με Ελληνικά Καλώδια και Nexans, η ΚΡΕΚΑ, όπως επίσης ΜΑΡΑΚ, Ρόκας, Lavipharm, νέο ιστορικό υψηλό για την ΕΥΑΘ, ενώ στην πρώτη θέση των κερδισμένων τίτλων βρέθηκε το Alter εν μέσω φημών που φέρνουν για ενδιαφερόμενο αγοραστή νέο, σαφώς εντυπωσιακότερο όνομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v