Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφικτό το ”8 στα 8” με διεθνή ενίσχυση

Με ”επτά στις επτά” συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή βρέθηκε σε υψηλό 88 μηνών και οριακά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων. Η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα καλείται να δείξει αν η Σοφοκλέους μπορεί να διακρατήσει και να αυξήσει τα κεκτημένα, προκειμένου το αναμενόμενο short covering να ενδυναμώσει την ανοδική τάση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. να καταγράψει όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, καθώς οι προηγούμενες επτά, με τη βοήθεια του διεθνούς κλίματος και των δημοπρασιών της Παρασκευής τον έστειλαν έπειτα από 88 μήνες οριακά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων, κάτι που είχε να συμβεί από τις 6/3 του 2000;

Σε αυτό καλείται να απαντήσει η σημερινή συνεδρίαση, όπως και οι αμέσως επόμενες, που θεωρούνται μείζονος σημασίας τουλάχιστον για τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Είναι δεδομένο ότι οι 5.000 μονάδες ήταν καθαρά ψυχολογικής σημασίας όριο.

Όμως αν οι δεικτοβαρείς τίτλοι και κατ’ επέκταση ο Γενικός Δείκτης δείξουν ότι μπορούν να διακρατήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα και ακόμα καλύτερα αν προσπαθήσουν να τα αυξήσουν, τότε θεωρείται περίπου βέβαιο ότι οι ”δανεισμένοι” και έχοντες θέσεις ”short” θα βρεθούν σε τουλάχιστον δύσκολη θέση, οπότε κινήσεις stop loss και short covering αναμένεται να ενδυναμώσουν τη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση.

Βέβαια όλα αυτά αφορούν καθαρά και μόνο σε όσους ασχολούνται με τις μετοχές του FTSE 20 και με τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης στην αγορά Παραγώγων, καθώς σε μεσαία και πολύ περισσότερο σε μικρή κεφαλαιοποίηση το θετικό σκηνικό των τελευταίων εβδομάδων δείχνει να διατηρείται έστω και αν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η διάθεση κατοχύρωσης κερδών είναι περισσότερο εμφανής.

Τεχνικά, και όσον αφορά στον FTSE 20, προτεραιότητα θεωρείται η διατήρησή του υψηλότερα των 2.652 μονάδων, ενώ σε περίπτωση υπέρβασης με κλείσιμο υψηλότερα των 2.672 μονάδων δεν υφίσταται ουσιαστική τεχνική αντίσταση μέχρι τις 2.820 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι 2.629 και 2.617 μονάδες θα είναι οι πρώτες στηρίξεις.

Περίπου μια από τα ίδια ισχύει και για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σε περίπτωση που κρατηθεί υψηλότερα των 5.000 μονάδων με τουλάχιστον τρία κλεισίματα ενδυναμώνει το σενάριο για κίνηση προς τις 5.220 μονάδες. Αντίθετα οι 4.979 και 4.951 μονάδες είναι τα πρώτα επίπεδα στήριξης.

Συγκρατημένοι μέχρι στιγμής δείχνουν οι ασχολούμενοι στην αγορά Παραγώγων, όπου στη συνεδρίαση της Παρασκευής τα κυριότερα χαρακτηριστικά ήταν οι χαμηλές συναλλαγές, η διατήρηση των υποτιμήσεων στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια, κάποιες κινήσεις stop loss από έχοντες short θέσεις προς το τέλος της ημέρας, ενώ σχετικά αξιοσημείωτος δανεισμός σημειώθηκε για Πειραιώς και Εθνική και λιγότερο για Κύπρου και Alpha Bank.

Θετικό δείχνει και το διεθνές κλίμα, καθώς μετά το κλείσιμο με αξιοσημείωτα κέρδη της Wall Street την Παρασκευή το βράδυ ακολούθησαν με κέρδη τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ανοδικό ξεκίνημα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Τέλος, όσον αφορά στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, πιθανότερο σενάριο δείχνει η διατήρηση του ”rotation” των τελευταίων εβδομάδων, ενώ με ενδιαφέρον από το τραπεζικό ταμπλό αναμένεται η συμπεριφορά της μετοχής της Τραπέζης της Ελλάδος τόσο σήμερα όσο και στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v