Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

P&K: Συγχωνεύσεις εν όψει στον κλάδο της υγείας

Για ”συγχωνεύσεις εταιριών εν όψει” στον εγχώριο κλάδο της υγείας κάνει λόγο η P&K σε έκθεσή της με ημερομηνία 6/7, στην οποία, μεταξύ άλλων, θέτει υπό αναθεώρηση την τιμή-στόχο της Euromedica, υποβαθμίζοντάς την παράλληλα σε ”equalweight” από ”overweight”. Τι λέει για Ιατρικό Αθηνών, Ιασώ, Υγεία.

P&K: Συγχωνεύσεις εν όψει στον κλάδο της υγείας
Για ”συγχωνεύσεις εταιριών εν όψει” στον εγχώριο κλάδο της υγείας κάνει λόγο η P&K σε έκθεσή της με ημερομηνία 6/7.

Στην έκθεση της χρηματιστηριακής σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των Ιατρικό Κέντρο, Ιασώ και Euromedica, εταιριών που περιλαμβάνονται στο universe της, ήταν υψηλότερα του αναμενομένου στο α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης και, ως εκ τούτου, η P&Κ διατηρεί τη θετική της άποψη.

Όπως αναφέρει, οι εταιρίες που περιλαμβάνονται στο universe της (εξαιρουμένης της Euromedica) συνέχισαν να επωφελούνται από τη λειτουργική ”μόχλευση” και να διευρύνουν τα περιθώρια κερδοφορίας τους.

Οι βασικές τάσεις της αγοράς, σύμφωνα με την P&K, φαίνεται πως είναι α) η συγκέντρωση της δραστηριότητας στους ηγετικούς ομίλους και β) η ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των ”παικτών” όσον αφορά στην προσέλκυση περισσότερων γιατρών.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα είναι εμφανής και οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις αποτιμήσεις.

Οι συζητήσεις σχετικά με την κινητικότητα όσον αφορά στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, στις αυξήσεις κεφαλαίου, στην είσοδο νέων ”παικτών” και στη δημιουργία νέων νοσοκομειακών μονάδων είναι οι βασικοί τομείς δραστηριότητας στον τομέα το τελευταίο διάστημα.

Η συγκέντρωση στον κλάδο θα ενίσχυε τα οφέλη της λειτουργικής ”μόχλευσης” για τους ενεργούς ”παίκτες” και θα δημιουργούσε σημαντικές λειτουργικές συνέργιες, όπως εκτιμά η P&K.

Για το Ιατρικό Αθηνών η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 6,20 ευρώ και τη σύσταση ”overweight”, ενώ εκτιμά πως μόνο ένα λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενημέρωση των εκτιμήσεών της.

Αναφορικά με το Ιασώ η P&K θέτει υπό αναθεώρηση την τιμή-στόχο, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη σύσταση σε ”equalweight” από ”overweight” προηγουμένως, καθώς, όπως σημειώνει, η αποτίμηση σε αυτά τα επίπεδα θεωρείται μάλλον απαιτητική και προεξοφλεί εξελίξεις η υλοποίηση των οποίων είναι αμφισβητήσιμη.

Για τη Euromedica, η P&K υπενθυμίζει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται στις 15 Φεβρουαρίου, για λόγους σταθεροποίησης της τιμής - εν όψει σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων. Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η χαμηλή ρευστότητα της μετοχής σε συνδυασμό με το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2007) παραμένουν σημαντικά εμπόδια.

Μια συγχώνευση μετοχών με το Ιασώ, ή ακόμα και η εξαγορά του IASO General, σε συγκεκριμένο εύρος τιμών, θα μπορούσε να επιτρέψει στη Euromedica να διαπραγματευτεί με υψηλότερους πολλαπλασιαστές. Για τη Euromedica η P&K διατηρεί την τιμή-στόχο των 7,90 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση ”equalweight”.

Όσον αφορά στο Υγεία, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η διοίκηση του θεραπευτηρίου και η υψηλή κεφαλαιακή δυνατότητα της Marfin παρέχουν εύλογη βάση για να υποτεθεί ότι το Υγεία μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στη συγκέντρωση του κλάδου. Η spot αποτίμηση του Υγεία θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητική και οποιαδήποτε προσπάθεια συγκέντρωσης δεν διαθέτει ”ρεκόρ επιτευγμάτων” ή παρόμοια εμπειρία στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v