Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα πριν από τις 5.000

Η διάθεση για υπέρβαση των 5.000 μονάδων άμεσα ή με ενδιάμεση διόρθωση είναι εμφανής σε μεγάλη μερίδα αναλυτών και παικτών της αγοράς. Συχνά, όμως, οι αγορές κινούνται κόντρα σε αυτό που περιμένει η πλειονότητα. Κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κοντά στα υψηλά τους ισορροπούν οι αγορές, με την ελληνική να βρίσκεται μία… ανάσα από τις 5.000 μονάδες. Καλώς ή κακώς η συγκεκριμένη περιοχή έχει αποκτήσει πλέον… μυθικό χαρακτήρα για αναλυτές και παράγοντες της αγοράς και όσους γενικότερα προσβλέπουν σε υπέρβασή της.

Εν πάση περιπτώσει η μεσοπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών παραμένει ξεκάθαρα ανοδική.

Ωστόσο το ενδεχόμενο μιας μικρής, στα επιμέρους, διόρθωσης θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό από μερίδα αναλυτών. Θα φανεί, πάντως, σήμερα κατά πόσο ο Γ.Δ. οδηγείται άμεσα σε υπέρβαση των 5.000 μονάδων ή εάν θα πρέπει να μεσολαβήσει υποχώρηση προς την πρώτη περιοχή στήριξης.

Σε αυτό το ενδεχόμενο η περιοχή των 2.605-2.610 μονάδων για τον ASE 20 δεν δείχνει να απειλείται, παρά το ότι οι πιέσεις ενδεχομένως στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μπορεί να έχουν συνέχεια σήμερα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμπεριφορά της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου καθώς αρκετοί αναλυτές και τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν υψηλό το premium της μετοχής στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Από την πλευρά του, ο όμιλος Marfin ακολουθεί ”ευέλικτη στάση” για την Τράπεζα Κύπρου, τη στιγμή που η KBW ανεβάζει στα 12 ευρώ τον πήχη για τη Marfin Popular Bank.

Από την άλλη θεωρούμε απόλυτα φιλική προς την αγορά την προαναγγελία σταδιακής κατάργησης φόρου συναλλαγών και τη μείωση χρεώσεων από την ΕΧΑΕ. Αυτό γιατί σε μια περίοδο όπου το ξένο και ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο δείχνει διατεθειμένο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Χ.Α., οι αρχές προαναγγέλλουν φιλοεπενδυτικότερα μέτρα.

Μία παράμετρος που θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να πιέσει τον τραπεζικό δείκτη αφορά στον ενδεχόμενο συγχρονισμό της AMK της Πειραιώς (ύψους 1,2-1,4 δισ. ευρώ) και μιας πιθανής ιδιωτικής τοποθέτησης στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Από αυτήν την άποψη θα διευκόλυνε σε αυτήν τη φάση μια πιθανή μετάθεση του placement του Τ.Τ. προς τον Σεπτέμβριο.

Με βασικούς δείκτες και μετοχές σε σημείο καμπής - αναφοράς η τάση θα κριθεί από την ενδεχόμενη υπέρβαση των 43,82 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, των 22,60 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, των 24,28 ευρώ για την Alpha Bank και των 25,50 ευρώ για τη Eurobank. Σε αυτή την περίπτωση αρκετές μετοχές εταιριών από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο θα επιδιωχθεί να ”δεχτούν” από υψηλότερες τιμές.

Μετοχές εταιριών από κλάδους ιδιαίτερα θερμούς αυτή την περίοδο, όπως είναι για παράδειγμα τα ΜΜΕ, το εμπόριο, η ενέργεια, μπορεί να αποτελέσουν ευκαιρίες βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων.

Στα επιμέρους οι εξελίξεις από το μέτωπο του Πετρόπουλου δικαιολογούν την ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών, το ενδιαφέρον των ξένων για τη ΜΕΤΚΑ μπορεί να οδηγήσει τη μετοχή σε νέα ιστορικά υψηλά, οι τοποθετήσεις συγκεκριμένων παικτών στην Ελληνική Τεχνοδομική μπορεί να φέρουν τη μετοχή πάνω από τα 10 ευρώ, ενώ για την ΕΧΑΕ το 20άρι δείχνει μονόδρομος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει από τεχνικής πλευράς η μετοχή της Βιομηχανίας Ζάχαρης, του Σαράντη στα 10,40 ευρώ πλέον, του Δρομέα (με αποτίμηση, όμως, που διαμορφώνεται κοντά στα 60 εκατ. ευρώ), του Τεγόπουλου (με αποτίμηση στα 92,2 εκατ. ευρώ), Νεώριου Συμμετοχών (στα 2,24 ευρώ μεταβιβάστηκε πακέτο 400.000 τεμαχίων), της Inform Λύκος (υστερεί στα 5,30 ευρώ, συνεκτιμώμενης της αποκοπής μερίσματος 0,21 ευρώ), της Moda Bagno (μόνο η εμπορική αξία των ακινήτων και των ιδιόκτητων καταστημάτων της εισηγμένης εκτιμάται πως ξεπερνά τη χρηματιστηριακή αξία), της ΣΙΔΜΑ (ελκυστική θεωρείται η αποτίμηση στα 76 εκατ. ευρώ) και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v