Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η αναμενόμενη για σήμερα ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, το ενδιαφέρον του κ. Ν. Σαουίρις για τον χώρο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και τραπεζών, οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΜΡΒ για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας και οι εξελίξεις όσον αφορά στο placement του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η αναμενόμενη για σήμερα ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, το ενδιαφέρον του κ. Ν. Σαουίρις για τον χώρο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και τραπεζών, οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΜΡΒ για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας, οι εξελίξεις όσον αφορά στο placement του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η εξαγορά της Coca Cola 3E στη Ρωσία είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Παρασκευή.

Σαουίρις: Τη δεδηλωμένη πρόθεσή του να επενδύσει και σε άλλους τομείς της ελληνικής αγοράς, εκτός εκείνου των τηλεπικοινωνιών, εξέφρασε ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας κ. Ναγκίμπ Σαουίρις κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Σαουίρις δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για τον χώρο των τραπεζών και των μέσων ενημέρωσης, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της Tellas.

Τράπεζα Πειραιώς: Σήμερα το πρωί, πριν από το άνοιγμα της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, αναμένεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να ανακοινωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ημερησίας”, το ποσοστό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που θα διατεθεί θα κυμαίνεται μεταξύ 18% - 20% και δεν αποκλείεται το placement να πραγματοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα, το αργότερο την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε χθες ότι ”το Δημόσιο θα πάψει να είναι ο κύριος μέτοχος του Τ.Τ., μειώνοντας το ποσοστό που ελέγχει κάτω από το 50%”.

Coca Cola 3E: Σε εξαγορά του 100% της Aquavision στη Ρωσία προχώρησε η Coca Cola 3E, έναντι τιμήματος 191,5 εκατ. ευρώ. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τέσσερις γραμμές παραγωγής, αποθηκευτικούς χώρους και γραφεία. Η εταιρία εκτιμά πως η εξαγορά της Aquavision θα ενισχύσει την κερδοφορία του 2008.

Marfin: ”Έως το τέλος του 2007 δεν θα προχωρήσουμε σε κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα στον τραπεζικό τομέα, ενώ θα δώσουμε ισχυρό ”παρών” το επόμενο έτος”, τόνισε στην ενημέρωση των επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος. Αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, επισήμανε: ”Μετά την άρνηση των μετόχων της Κύπρου, η στρατηγική μας γίνεται πιο ευέλικτη και θα εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, αλλά η σύμπραξη των δύο τραπεζών έχει λογική”. Σημείωσε επίσης ότι το επόμενο έτος που η ΜΡΒ θα είναι ισχυρότερη μια πιθανή πρόταση θα είναι λιγότερο ελκυστική σε σχέση με τη ”γενναιόδωρη” πρόταση που έκανε η ΜΡΒ στην Κύπρου προ μηνών.

Aegean Airlines: Την εισαγωγή των μετοχών της Aegean Airlines στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέκρινε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α. Η πίστωση των μετοχών στους λογαριασμούς των μετόχων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιουλίου, ενώ την Τετάρτη 11 Ιουλίου η Aegean Airlines θα κάνει πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Alapis: Δέσμευση ότι θα απόσχουν για διάστημα 180 ημερών από την ημερομηνία που οι νέες μετοχές της Alapis καταχωρηθούν στους λογαριασμούς αξιών των επενδυτών από ορισμένες δικαιοπραξίες και συναλλαγές επί μετοχών της εταιρίας, ή τίτλων που αφορούν σε μετοχές της εταιρίας, έχουν αναλάβει τόσο ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης όσο και η ίδια η εταιρία.

Αλλατίνη: Κοινό μη μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 48,3 εκατ. ευρώ εξέδωσε η θυγατρική της Αλλατίνη, Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση δανείου που παρασχέθηκε στην ΕΔΒΕ για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς των μετοχών της Υιοί Κατσέλη μέσω δημόσιας πρότασης.

Προοδευτική: Συνεχίζει τις προσφυγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η Προοδευτική με αντικείμενο τις συμβάσεις για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα αυτοκινητόδρομων με παραχώρηση εκμετάλλευσης. Όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, στο στόχαστρο της κατασκευαστικής εταιρίας τέθηκαν η Ιόνια Οδός και το έργο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Προοδευτικής, το σκεπτικό των προσφυγών αφορά στην απουσία μελετών για τον προσδιορισμό της ποσότητας και του είδους των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν στην αρχική διακήρυξη των έργων.

Αττική Οδός: Πρόταση για υπόγειο οδικό δίκτυο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αττικής έκανε ο πρόεδρος της Αττική Οδός Α.Ε., κ. Δ. Κούτρας. Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος θα μπορούσε να καλυφθεί με παράταση για 4 - 5 χρόνια της σύμβασης εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου, που έχει υπογράψει η εταιρία με το ελληνικό δημόσιο.

Χρηματιστήριο Ι: Την απελευθέρωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών μέσα από ιδιωτικές πλατφόρμες αλλά και τη διαβάθμιση του κινδύνου για κάθε δάνειο που χορηγούν οι τράπεζες προβλέπουν τα δύο νομοσχέδια που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, προκειμένου η ελληνική νομοθεσία να εναρμονιστεί με τις κοινοτικές οδηγίες MIFID και Βασιλεία ΙΙ. Ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε τη σταδιακή κατάργηση από 1η/1/2008 του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών που ανέρχεται σήμερα στο 0,15%.

Χρηματιστήριο ΙΙ: Πυρετός εξελίξεων και διεργασιών παρατηρείται στις εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με άμεσο αντίκτυπο φυσικά και στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, γράφει η εφημερίδα ”Μέτοχος” στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Πυρετός στα κρατικά χαρτιά”. Η χρηματιστηριακή αγορά, αναφέρει το άρθρο, παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, άλλοτε από ”σχετική απόσταση” και άλλοτε με αγορές και πωλήσεις μετοχών, πιστεύοντας ότι είναι σε θέση να προεξοφλήσει τα μελλούμενα.

Ομόλογα: Οι πρόεδροι των τεσσάρων Ταμείων (ΤΕΑΔΥ, ΣΕΥΠ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ) εξουσιοδοτήθηκαν από τα Δ.Σ. να υπογράψουν το συμφωνητικό για την επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ από την JP Morgan.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v