Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σειρήνες” ανόδου οι διεθνείς αγορές

Ανοδικά ξεκίνησαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ θετικότερη διάθεση με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 4.900 μονάδες εμφανίζει η Σοφοκλέους. Ερωτηματικό για την αγορά η προοπτική αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ισχυρών ομίλων του χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένει θετικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να κερδίζει νωρίτερα μέχρι και 0,4%.

Στη Σοφοκλέους, με την επαναφορά του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 4.900 μονάδων (4.922,2 μονάδες), επανέρχονται σε βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά βασικοί δείκτες όπως ο FTSE 20 (2.615,2 μονάδες) και Τραπεζικός (7.113 μονάδες).

Οι άλλοι δυο δείκτες, δηλαδή ο FTSEM 40 και ο FTSES 80, κινούνται ούτως ή άλλως ο μεν πρώτος σε υψηλά ετών, ο δεύτερος σε νέο ιστορικά μέγιστο σημείο.

Για τον FTSE 20 η τάση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ενώ μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεαστεί ο τραπεζικός κλάδος από την προωθούμενη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.

Να σημειωθεί πως σε αύξηση κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να προχωρήσει και η Eurobank, αλλά από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Στον τραπεζικό κλάδο μένει να φανούν και οι προθέσεις του ομίλου της Marfin, που χθες προχώρησε στην πώληση μέσω της Αγοράς (και όχι με την μορφή ”πακέτου”) 1,5 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Κύπρου (δες σχετικό θέμα). Πάντως οι προθέσεις του ομίλου εκτιμάται πως θα αποσαφηνιστούν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών της αγοράς, με την μετοχή της Εθνικής να διαμορφώνεται χθες μετά από βραχυμεσοπρόθεσμη συσσώρευση, προς τα 43,44 ευρώ (2,45%), που αποτελούν και την μέγιστη τιμή ημέρας.

Η μετοχή της Eurobank διαμορφώθηκε στα 24,80 ευρώ, με μέγιστη ημέρας στα 25,06 ευρώ, της δε Alpha Bank στα 24 ευρώ (μέγιστη στα 24,12 ευρώ).

Όσον αφορά στον Small Cap 80 θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η τάση σε σημαντικό βαθμό (περίπου 23%) διαμορφώνεται από την διακύμανση μόλις δυο μετοχών (Alapis και ΑΝΕΚ).

Χθες η μεν πρώτη ενισχύθηκε κατά 1,82% στα 2,24 ευρώ, με την δεύτερη όμως να υποχωρεί κατά 1,47% στα 2,69 ευρώ.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση κρατάμε την επιβεβαίωση μιας ιδιωτικής τοποθέτησης που αφορά στη διάθεση του 8,82% της Audiovisual στα 4,80 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις φήμες και… διαρροές που κυκλοφορούν φέρεται να προετοιμάζονται ακόμη τέσσερις-πέντε ανάλογες κινήσεις. Όλες από τον ”μικρομεσαίο χώρο”.

Με βάση την χθεσινή εικόνα της αγοράς, η ΕΛΓΕΚΑ αντέδρασε κατά 8,97% στα 2,43 ευρώ (με αξία συναλλαγών 1,4 εκατ. ευρώ), η Βαλκάν κατά 4,58% στα 5,02 ευρώ (με αξία συναλλαγών 450.000 ευρώ), η Γενική Εμπορίου κατά 7,18% στα 1,94 ευρώ, η Ιμπέριο κατά 6,58% στα 3,24 ευρώ, το Κρι-Κρι κατά 5,84% στα 6,16 ευρώ, το Κτήμα Λαζαρίδη κατά 8,7% στα 1,75 ευρώ, ενώ υπεραπέδωσαν αρκετές μετοχές εταιρειών από την κατηγορία μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Από τον ευρύτερο χώρο των τηλεπικοινωνιών, η χθεσινή υπεραντίδραση της Intracom ενδέχεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να κρύβει επιχειρηματικές εξελίξεις, ενώ σήμερα το πρωί συναντάται με τον υπουργό Οικονομίας ο αιγύπτιος επιχειρηματίας Ναγκίπ Σαουίρις.

Στις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις της αγοράς, χρήζει αναφοράς η θετική μεσοπρόθεσμα εικόνα της S&B (στα 13,60 ευρώ), η καταγραφή νέων υψηλών έτους (στα 10,22 ευρώ) για τον Σαράντη, η υπέρβαση των 7 ευρώ για την Unibrain, τα νέα υψηλά στα 4,10 ευρώ για την Byte και αρκετών ακόμη περιπτώσεων.

Όσον αφορά στην παρουσίαση του Σφακιανάκη σε ξένους θεσμικούς (η διημερίδα διοργανώνεται από την Alpha Bank) σε Παρίσι και Λονδίνο, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων η επέκταση των δραστηριοτήτων σε νέες αγορές της Βουλγαρίας, Σκοπίων, Αλβανίας, Κύπρου, αλλά και ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης προκειμένου να συντηρηθεί το υψηλό περιθώριο μεικτού κέρδους (27%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v