Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει στροφές η... αισιοδοξία

Σε σημείο... καμπής διαμορφώνεται η βραχυπρόθεσμη φορά για τον ASE 20. Σε μια περίοδο όμως όπου για τα ξένα χρηματιστήρια καταγράφονται υψηλές τιμές, η υπερβάλλουσα ρευστότητα διεθνώς αναζητεί επενδυτικές διεξόδους και το κλίμα σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη θερμαίνεται εκ νέου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το θετικό κλείσιμο χθες στη Wall Street (στις 13.435,4 μονάδες με +0,95% ο Dow) και το συγκρατημένα θετικό κλίμα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λίγο πιο νωρίς σήμερα φέρνουν την αγορά μας σε ανάλογη θέση.

Σε μια περίοδο όπου, τουλάχιστον, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση ο ASE 20 βρίσκεται σε σημείο... καμπής (2.586,9 μονάδες), ενώ σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση διαμορφώνεται ο SC 80 (1.172,04 μονάδες).

Η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να επηρεαστεί εάν μέρος των θετικών εκτιμήσεων ξένων επενδυτικών οίκων για τον όμιλο της Εθνικής θα μπορούσε να ”μετουσιωθεί” σε εντολές αγοράς. Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται στα 42,42 ευρώ, η δε αποτίμησή της στα 20,1 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη φορά της Εθνικής είναι η διαμόρφωση της τιμής των 42,40 ευρώ στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης που αποτελεί και το μέγιστο ημέρας.

Λίγο χαμηλότερα από τη μέγιστη τιμή των 23,68 ευρώ διαμορφώθηκε χθες η τιμή της μετοχή της Alpha Bank (23,62 ευρώ), ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 1,3 εκατ. τεμαχίων. Ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν και στη μετοχή της Marfin Popular, μετά την αναθεώρηση της τιμής-στόχου στα 13 ευρώ.

Σε νέα υψηλή τιμή διαμορφώθηκε ακριβώς στη δημοπρασία η μετοχή του Φουρλή (στα 24,20 ευρώ), με άνοδο της τάξεως του 10% και συναλλαγές αξίας 8,2 εκατ. ευρώ.

Υψηλές συναλλαγές κοντά στη μέγιστη τιμή των 17,68 ευρώ πραγματοποιήθηκαν στη Vivartia, η αποτίμηση της οποίας διαμορφώνεται στο 1,3 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αποτίμηση του Φουρλή (1,2 δισ. ευρώ) αποκλίνει, πλέον, ελάχιστα από αυτήν της Vivartia.

Στη μέγιστη τιμή των 37,60 ευρώ διαμορφώθηκε στο κλείσιμο η μετοχή του Μυτιληναίου, με άνοδο της τάξεως του 1,13% και συναλλαγές περίπου 2,3 εκατ. ευρώ. Συναλλαγές αξίας περίπου 4 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στη μετοχή της Νεοχημικής. Ο όμιλος (δες σχετικό θέμα) φέρεται να συζητά την εξαγορά του εργοστασίου της Bayer στη Βοιωτία.

Από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο, στη μετοχή της ΑΤΤΙΚΑΤ πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές στην υψηλή τιμή του 1,92 ευρώ, στη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ στα 3,20 ευρώ, στον Αστέρα στα 7,50 ευρώ, στο ALTER (που φαίνεται να ”βγαίνει” από τη συσσώρευση) στα 5,3 ευρώ, στον ΚΟΥΜΠΑ (στα 3,50 ευρώ), στην ΕΛΤΡΑΚ (όπου ο ισχυρός μέτοχος εξετάζει σοβαρά την αποχώρησή του), στην ΕΥΑΘ (νέα ιστορικά υψηλά στα 7,94 ευρώ), στον Σαράντη (κατά την εκτίμησή μας παραμένει υποτιμημένος έναντι του κλάδου), στη ΜΕΤΚΑ (στα 15 ευρώ πλέον) και σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις από αυτήν την κατηγορία της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v