Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Νέα σελίδα” και νέα έδρα

Μια νέα σελίδα εκτιμάται ότι ανοίγει για το Χ.Α., που λειτουργεί ήδη από τα κεντρικά της Λεωφόρου Αθηνών. Η κάλυψη της ΑΜΚ των 5,2 δισ. ευρώ για τον όμιλο MIG επιβεβαιώνει τη δύναμη των επενδυτικών κεφαλαίων και των ισχυρών παικτών. Σημαντική άνοδος άνω του 3,5% για τη μετοχή της Marfin Popular Bank. Συνεχίζεται η υπεραπόδοση για τα ”μικρά”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε νέα ρότα μπαίνει το Χ.Α., καθώς η αγορά της οδού... Αθηνών (πλέον) κινείται στον ρυθμό των ξένων χρηματιστηρίων. Η τάση νωρίτερα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αιχμή το γερμανικό, ήταν ελαφρώς διορθωτική, με τον DAX να υποχωρεί μέχρι και 0,5%.

Στο Χ.Α. επιβεβαιώνεται για ένα εξάμηνο η κυριαρχία δεικτών και μετοχών εταιριών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπως αναλυτικά αναφέρεται και στα σχετικά θέματα.

Από τις τράπεζες, κλάδο-ατμομηχανή της αγοράς μας, οι κινήσεις μπορεί να συνεχίζονται στο παρασκήνιο με τη σεναριολογία πάντα έντονη και επίμονη, ωστόσο ο νέος ”παίκτης” που επιβεβαιώνει την παρουσία του στον χώρο ακούει προφανώς στο όνομα Marfin Investment Group.

Η κάλυψη της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα αύξησης των 5,2 δισ. ευρώ (δες σχετικό θέμα) επιβεβαιώνει την ισχύ και τον ρόλο του ομίλου στις εξελίξεις του κλάδου, όποτε και αν αυτές ανακοινωθούν.

Επίσης η κατά 13 φορές υπερκάλυψη της δημόσιας εγγραφής της Aegean Airlines επιβεβαιώνει πάγια εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για κεφαλαιακή ισχύ και επενδυτικό ενδιαφέρον από ισχυρούς επενδυτικούς οίκους αλλά και μικρότερους ιδιώτες επενδυτές για την εισαγωγή αξιόλογων επιχειρήσεων.

Για ένα εξάμηνο όμως η αγορά κινείται με τον… 80άρη, με μια ομάδα μετοχών του FTSEM 40 και με αρκετούς τίτλους μέχρι και την… ακραία περιφέρεια.

Ούτως ή άλλως κλάδοι όπως των κατασκευών, της ακτοπλοΐας, του εμπορίου, των τροφίμων, βεβαίως και της πληροφορικής βρίσκονται σε φάση συγκέντρωσης και αναδιάρθρωσης.

Το σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια εστιάζεται στον κλάδο της πληροφορικής, καθώς αναφέρεται ότι πλησιάζει η ώρα για… απανωτές συμφωνίες.

Από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση της BETA ΑΧΕΠΕΥ για την Αλουμύλ, κίνηση που επιτρέπει μια συνολικότερη επανεκτίμηση του ευρύτερου κλάδου του αλουμινίου (που για διάφορους λόγους ακόμη και συγκυρίες ευνοείται αυτή την περίοδο), η παρουσία ξένων παικτών σε ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΕΛΒΕ, η συντήρηση στα υψηλά των Sprider, Κλουκίνα-Λάππα, η αποτίμηση των 97 εκατ. ευρώ (πλέον) έναντι 84 εκατ. ευρώ της Χ. Κ. Τεγόπουλος, της ΕΛΤΡΑΚ (με πολλαπλασιαστή κερδών χαμηλότερο του 10), αλλά και αρκετών ακόμα εκπροσώπων αυτής της κατηγορίας.

Στις 9:40 ο DAX υποχωρούσε μέχρι και 0,48%, ενώ μικτή ήταν η εικόνα για το ”άνοιγμα” συγκεκριμένων τραπεζικών τίτλων, όπως επίσης και στη σχέση εντολών πώλησης -αγοράς στους τίτλους των ΟΤΕ, Τιτάν, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Motor Oil.

Σημείωση: Με μία μέρα καθυστέρηση ευχές για καλό μήνα, καλή εβδομάδα και καλά να πάνε τα πράγματα για την αγορά από τη νέα πλέον έδρα της στη Λεωφόρο Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v