Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Δευτέρας

Το επικείμενο placement του 18%-20% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η υπερκάλυψη της δημόσιας εγγραφής της Aegean Airlines, οι επόμενες κινήσεις της MIG μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της, οι εξελίξεις στον κλάδο της Υγείας είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

Ο Τύπος της Δευτέρας
Το επικείμενο placement του 18%-20% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η υπερκάλυψη της δημόσιας εγγραφής της Aegean Airlines, οι επόμενες κινήσεις της MIG μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της, οι εξελίξεις στον κλάδο της Υγείας είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Στο επικείμενο placement του 18%-20% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επικεντρώνει την προσοχή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον χρόνο διεξαγωγής να προσδιορίζεται εντός του επόμενου 15νθημέρου, γράφει η ”Ημερησία”. Μάλιστα, εάν εντός του χρονικού αυτού πλαισίου δεν καταστεί δυνατή η πώληση του ποσοστού, τότε η διαδικασία μεταφέρεται για τα τέλη Αυγούστου. Ανάδοχοι του αναμενόμενου placement είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Goldman Sachs, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ακόμη δεν έχει επιλεγεί ο δεύτερος ξένος ανάδοχος, ο οποίος όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές αναμένεται να είναι είτε η Morgan Stanley είτε η Citigroup.

Aegean Airlines: Από 13 έως 15 φορές υπερκαλύφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια εγγραφή της Aegean Airlines για την εισαγωγή της στην κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το ποσό που συγκεντρώθηκε ανέρχεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ, έναντι 138,567 εκατ. ευρώ με βάση την ανώτατη τιμή εύρους που ζητούσε η εταιρία.

Υγεία: Για ”θερμό καλοκαίρι” στον κλάδο της Υγείας κάνει λόγο η ”Ημερησία”, τονίζοντας πως οι τέσσερις ”μεγάλοι” ετοιμάζουν προσεκτικά τις κινήσεις τους. θέμα χρόνου είναι η δημιουργία εταιρίας holding από το ΙΑΣΩ, προκειμένου να αντισταθεί στην επικείμενη ”επίθεση” της Euromedica. Η Euromedica από την πλευρά της, ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, ίσως προσεγγίσει επίσημα τη διοίκηση του ΙΑΣΩ. Εν τω μεταξύ, ο όμιλος Asklepios αύξησε το ποσοστό που ελέγχει στον όμιλο του Ιατρικού Κέντρου σε πάνω από 30%. Επίσης, θέμα χρόνου είναι η προσέγγιση με το ΡΕΑ από τη Marfin και το Υγεία.

Marfin: Έχοντας καταστεί πανίσχυρη κεφαλαιακά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 5,19 δισ. ευρώ, η Marfin Investment Group θα προχωρήσει άμεσα σε σημαντικά deals, ένα εκ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Hyatt: Μάχη για τον έλεγχο της Hyatt. Μετά την πρόταση της BCP για το 100%, εντείνεται η μάχη της με funds που δεν πωλούν το μερίδιό τους. Μιλώντας στη ”Ναυτεμπορική”, ο κ. C. Aurand της York Capital (που μαζί με την Halcyon και την ΑΒΝ κατέχουν το 13,6% της Hyatt) δηλώνει ότι θα παραμείνει μέτοχος διότι πιστεύει στη Hyatt. Από την πλευρά του, ο κ. Ν. Σταθόπουλος, partner της BCP, χαρακτηρίζει τη στάση των funds ”μεθόδευση παρεμπόδισης της επένδυσης”.

Elmec Sport: Την πρόθεση του ομίλου Λασκαρίδη να διατηρήσει την Elmec Sport στις λίστες της Σοφοκλέους ακόμη και αν επιτύχει η δημόσια πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών που έχει υποβάλει ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του ομίλου κ. Γ. Γαλανάκης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Elmec. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του ομίλου Λασκαρίδη είναι η αύξηση της τιμής της μετοχής και η ενίσχυση των μεγεθών της Elmec Sport.

Μπήτρος: Επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα σχεδιάζει ο όμιλος Μπήτρος και για τον λόγο αυτό έχει υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στοιχεία συνολικής ισχύος 4 περίπου MW.

Αγορά Παραγώγων: Εντυπωσιακή είναι η παρουσία του Citi στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Παραγώγων. Οι θεσμικοί επενδυτές από το Λονδίνο εκτελούν περίπου 9 στις 10 πράξεις ξένων χαρτοφυλακίων στο ΧΠΑ. Την ίδια στιγμή, από τις αρχές του 2007 και μετά, κινητικότητα στην αγορά των παραγώγων εμφανίζουν και χαρτοφυλάκια με έδρα την Αλβανία, τα οποία πραγματοποιούν συναλλαγές ύψους 4 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Ισχυρή παρουσία στη συγκεκριμένη αγορά και από off shore εταιρίες.

Τσιμεντοβιομηχανία: Έφοδο στις μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας (Τιτάν, ΑΓΕΤ Ηρακλής) πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή κλιμάκια ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναζητώντας στοιχεία για πιθανή εναρμονισμένη πρακτική για τον καθορισμό των τιμών του τσιμέντου και από κοινού εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, γράφει η ”Ημερησία”. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές εξασφάλισαν στοιχεία που είναι ικανά να αναδείξουν την ”υπόθεση τσιμέντα” στη δεύτερη μεγαλύτερη υπόθεση –μετά το γάλα- που απασχόλησε την Αρχή τα τελευταία χρόνια.

Σοφοκλέους: Από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του νέου νόμου περί διαφάνειας στο Χρηματιστήριο που μεταβάλλει ή προοδευτικά θα μεταβάλει σημαντικές παραμέτρους σε σχέση με τις μεθόδους πληροφόρησης που ακολουθούν οι μέτοχοι και οι εισηγμένες εταιρίες και που τελικά παρέχουν στο επενδυτικό κοινό. Επίσης, από σήμερα η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου θα πραγματοποιείται από το νέο κτίριο της ΕΧΑΕ στη Λεωφόρο Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v