Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Το ομολογιακό δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ της Forthnet, το ενδεχόμενο εισόδου του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών στο Χ.Α., η δημόσια προσφορά της Aegean Airlines, η ενδεχόμενη συνεργασία της ΕΧΑΕ με το Euronext ή το Deutsche Borse και οι συζητήσεις της Alapis για εξαγορά εργοστασίου της Bayer στη Βοιωτία είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Τρίτη.

Ο Τύπος της Τρίτης
Το ομολογιακό δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ της Forthnet, το ενδεχόμενο εισόδου του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών στο Χ.Α., η δημόσια προσφορά της Aegean Airlines, η ενδεχόμενη συνεργασία της ΕΧΑΕ με το Euronext ή το Deutsche Borse και οι συζητήσεις της Alapis για εξαγορά εργοστασίου της Bayer στη Βοιωτία είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Τρίτη.

Forthnet: Στην αναχρηματοδότηση παλαιότερου δανείου, στην αύξηση της ρευστότητας και στη χρηματοδότηση του υπόλοιπου επενδυτικού πλάνου της Forthnet θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που αντλεί η εταιρία από το νέο ομολογιακό δάνειο που ανακοίνωσε χθες. Αυτό το δάνειο θα είναι συνολικού ποσού 150 εκατ. ευρώ και τη διοργάνωσή του ανέλαβαν από κοινού η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Millennium Bank. Η διάρκειά του είναι οκταετής και χωρίς εξασφαλίσεις.

Ελληνικά Πετρέλαια: Στην τελική ευθεία εισήλθε η μεγάλη επένδυση των Ελληνικών Πετρελαίων για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 850 εκατ. ευρώ, με την παρουσίαση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Ελ. Βενιζέλος: Το ενδεχόμενο εισόδου του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο μετά τις εκλογές άφησε χθες ανοιχτό ο γενικός διευθυντής του ΔΑΑ, κ. Γιάννης Παράσχης. Αναφερόμενος στα σχέδια του αεροδρομίου, τόνισε ότι μελετάται η συμμετοχή της εταιρίας σε ιδιωτικοποιήσεις διεθνών αεροδρομίων, επισήμανε ότι το ύψος των επενδύσεων του ΔΑΑ διαμορφώνεται σε ετήσια βάση σε 20 εκατ. ευρώ περίπου και εκτίμησε ότι τα επίπεδα αυτών την επόμενη 4ετία θα ανέλθουν σε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Aegean Airlines: Στα 7,6 ευρώ ανά μετοχή καθορίστηκε η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών της Aegean Airlines, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας. Η δημόσια προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 16,6 φορές και το ποσό που συγκεντρώθηκε ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ περίπου. Από τη διάθεση των μετοχών της η εταιρία άντλησε κεφάλαια περίπου 136 εκατ. ευρώ. Η πίστωση των μετοχών στους λογαριασμούς των μετόχων θα πραγματοποιηθεί στις 9/7, ενώ στις 11/7 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών στην κατηγορία μεγάλη εφαλαιοποίηση.

Euromedica: Την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 60,1 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, αποφάσισε η γενική συνέλευση της Euromedica, η οποία ενέκρινε επίσης την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Αναφερόμενος στο Ιασώ, ο κ. Λιακουνάκος δήλωσε ότι ”όταν θα αποκτήσουμε το 10% θα κάνουμε επίσημη πρόταση συνεργασίας προς τη διοίκηση του μαιευτηρίου, διότι εκτιμούμε ότι οι δύο όμιλοι μπορούν να πραγματοποιήσουν σημαντικές συνέργιες”.

Εθνική Τράπεζα: Με μπαράζ θετικών ειδήσεων αναμένεται να ”βομβαρδίσει” την ελληνική αγορά η Εθνική Τράπεζα, αφενός με τις σχεδιαζόμενες εξαγορές στην Ουκρανία και ίσως και στη Ρωσία, αφετέρου με την επιτάχυνση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 2007 στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”. Όπως αναφέρεται, έχει προσεγγίσει περίπου 5-6 μικρά τραπεζικά ιδρύματα στην Ουκρανία, ενώ όταν προχωρήσει στην εξαγορά, σχεδιάζει να διαθέσει περί τα 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει μια τράπεζα που θα διαθέτει σχετικά ικανοποιητικό μερίδιο αγοράς και καλή γεωγραφική διασπορά υποκαταστημάτων. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς και η πώληση των Αποθηκών, χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού.

ΕΧΑΕ: Σε συζητήσεις για ενδεχόμενη συνεργασία με το Euronext ή το Deutsche Borse στην αγορά παραγώγων, καθώς και με μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές για πιθανές εμπορικές συνεργασίες, βρίσκεται η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως αναφέρει το ”Βήμα”.

ΟΤΕ: Νέο πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ επέβαλε η επιτροπή τηλεπικοινωνιών στον ΟΤΕ για παραβίαση της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας, καθώς ο ΟΤΕ αρνείται από το 2003 να προσφέρει υπηρεσίες συνεγκατάστασης στη Vodafone, γράφει η ”Καθημερινή”.

Τεχνική Ολυμπιακή: Η διοίκηση της TOUSA, θυγατρικής του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, ήρθε σε συμφωνία διακανονισμού με τους συμμετέχοντες στην κοινοπραξία Transeastern, ώστε να προχωρήσει στην εξαγορά της ζημιογόνου εταιρίας. Η εξέλιξη αυτή θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις λογιστικές ζημίες της TOUSA σε 392,3 εκατ. δολάρια, από 354,3 εκατ., αλλά θα προσφέρει στην εταιρία τον έλεγχο 7.500 οικοπέδων στην πολιτεία της Φλόριντα.

Alapis: Την εξαγορά του εργοστασίου παραγωγής φυτοφαρμάκων της Bayer στο Ύπατο Βοιωτίας και την ανάληψη της κάλυψης των αναγκών της πολυεθνικής για την ελληνική αγορά συζητά η Alapis. Σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρία αναφέρει ότι η ευδοκίμηση των διαπραγματεύσεων με την Bayer Cropscience θα φανεί στο τελευταίο τετράμηνο του 2007, ενώ η πιθανή εξαγορά θα συνοδευτεί με την ανάθεση στην Alapis της κάλυψης των αναγκών της Bayer στην ελληνική αγορά.

Μπήτρος: Ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας μέσω της αναδιάρθρωσης του ομίλου αλλά και η ενίσχυση των σταθερών εσόδων με επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ είναι οι στόχοι που θέτει η διοίκηση της Μπήτρος Συμμετοχική για το 2007. Στη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου ανέφερε ότι εντός του 2007 θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση της Μπήτρος Μεταλλουργικής με την Μπήτρος Μεταλιμπέξ.

ΜΜΕ: Στη δεύτερη φάση τους, με τελικό στόχο τη δημιουργία ομίλου ΜΜΕ, πέρασαν χθες και επισήμως τα επιχειρηματικά σχέδια της οικογένειας Αγγελοπούλου η οποία ανακοίνωσε την είσοδό της στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με την –ουσιαστική- απόκτηση του ραδιοφωνικού σταθμού Planet, όπως αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Ομόλογα: Όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ασφαλιστικών ταμείων φέρονται κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση των ομολόγων, ενώ αναμένεται η φάση της παρέλασης μαρτύρων από τον ειδικό εφέτη ανακριτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v