Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρεσέντο ανόδου για ”βαριά” και Small Cap 80

Και τις 4.900 μονάδες ”πατά” πλέον η αγορά. Με υπεραπόδοση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και σημαντικά κέρδη για Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Βιοχάλκο από τον 20άρη. Υπεραπόδοση για το σχήμα ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, με εντυπωσιακές μάλιστα συναλλαγές, αλλά και ορισμένους επενδυτές να δίνουν σημασία στα… ψιλά γράμματα των εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τιμές κάποια στιγμή της ημέρας και υψηλότερα των 4.900 μονάδων συνεχίζεται η συνεδρίαση. Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, κατά την εκτίμησή μας, συνεδρίαση καθότι επαναβεβαιώνεται η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά για τον ASE 20 (υψηλότερα και πάλι των 2.600 μονάδων), ενώ συνεχίζεται το… κρεσέντο του SC 80.

Μέχρι στιγμής δείχνει να επιβεβαιώνεται η τελευταία προσέγγιση της Εμπορικής ΑΧΕΠΕΥ (δες σχετικό θέμα), αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο της συντήρησης της διαμορφωμένης φοράς.

Το αν η ισχύς αυτή μπορεί να φέρει σε αυτή τη φάση την αγορά προς τις 4.980 μονάδες δεν είναι ακόμα απολύτως ορατό. Σε κάθε περίπτωση θα φανεί στις επόμενες μία, δύο συνεδριάσεις.

Προς ώρας, όμως, παρουσιάζει ενδιαφέρον η συντήρηση της Εθνικής υψηλότερα των 42,5 ευρώ, η ενεργοποίηση εντολών αγοράς στη μετοχή του ΟΠΑΠ προς τα 26,7 ευρώ και στην Alpha Bank προς τα 23,9 ευρώ.

Παράλληλα συντηρείται η ανοδική φορά για τις μετοχές των Eurobank, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, ΒΙΟΧΑΛΚΟ (πατά και πάλι τα 12 ευρώ, με 3,9%).

Το επίσης ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στις συναλλαγές που πέραν των Εθνικής, ΟΤΕ και Alpha Bank είναι ιδιαίτερα αυξημένες για τη μετοχή της ΓΕΚ, της Marfin, της ΜΕΤΚΑ, της Alapis.

Από τεχνικής πλευράς η αντίδραση κατά 8,4% της ΓΕΚ δείχνει απόλυτα φυσιολογική, με τη μετοχή να φτάνει πια τα 13 ευρώ (αξία συναλλαγών στα 9,3 εκατ. ευρώ), ενώ άλλα 3,2 εκατ. ευρώ είναι οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέχρι και 3,2% στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ, προς τα 13,40 ευρώ.

Στα 15,46 ευρώ διαμορφώνεται η ΜΕΤΚΑ, στα 9,20 η Marfin και στα 24,90 η INTRALOT. Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται πως η υπερβάλλουσα ρευστότητα (προφανώς ισχυρών επενδυτικών κύκλων) τοποθετείται σε υψηλές τιμές, σε μετοχές εταιριών του 20άρη και του Mid 40.

Γεγονός που κατά την εκτίμησή μας ισχυροποιεί την ήδη διαμορφωμένη φορά. Ο SC 80 και γενικότερα ο μεσαίος χώρος (και λόγω της απόδοσης της Alapis) παραμένει στο επίκεντρο του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.

Είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή του ALTER η προσφορά παραμένει φειδωλή στα 6,24 ευρώ, παρά το ότι πρόκειται για επίπεδο μέχρι και 9,9% υψηλότερο από το χθεσινό.

Στη μετοχή του ΚΟΥΜΠΑ οι εντολές δίνονται από το ελάχιστο των 3,66 ευρώ μέχρι το μέγιστο των 4,04 ευρώ.*

Μέχρι και 13% υψηλότερα διαμορφώνεται η μετοχή του Μπουτάρη, μέχρι και 9,8% για τη ΔΙΕΚΑΤ, ενώ υπεραντιδρούν Σφακιανάκης, Κερ. Αλλατίνη, Κρι-Κρι, Παΐρης, ΑΤΤΙΚΑΤ Συμμετοχών, Καθημερινή και αρκετές ακόμη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι συνολικά 4.600.000 μετοχές της Marfin Popular Bank, ήτοι ποσοστό 0,57% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, έχουν αλλάξει μέχρι στιγμής χέρια, μέσω επτά ”πακέτων”, στην τιμή των 9,20 ευρώ ανά μετοχή.

*Είμαστε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπέρ της προσέγγισης των εταιριών με βάση, κυρίως, τα θεμελιώδη. Είμαστε όμως υπέρμαχοι της… ανίχνευσης των συγκριτικών κρυφών πλεονεκτημάτων μίας εισηγμένης. Η εν λόγω εταιρία, ΚΟΥΜΠΑΣ, είναι ένα καθαρό σχήμα συμμετοχών. Ειδικά μία από τις συμμετοχές του αφορά στην παρουσία του με ποσοστό 13,3% στη νοσηλευτική μονάδα Metropoitan (στο Ν. Φάληρο).

Η συγκεκριμένη μονάδα υπολογίζεται ότι αξίζει περίπου 220 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την εκτίμησή μας συγκριτικό στοιχείο που δεν το γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι η πρόσφατη, προ τριών μηνών, μετεγγραφή από το Ερρίκος Ντυνάν ενός από τους αξιολογότερους ιατρούς της χώρας (στον τομέα της παθολογίας - ογκολογίας), του κ. Δημοσθένη Σκάρλου και συνολικά της ομάδας του.

Σημειώνουμε πως τη μετακίνηση της ιατρικής ομάδας είχε ακολουθήσει προ τριμήνου σχεδόν το σύνολο των νοσηλευομένων στη σχετική κλινική παθολογίας - ογκολογίας από το Ερρίκος Ντυνάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v