Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακρόπολις: Και ”νέες” αγοραπωλησίες ομολόγων;

Στον εισαγγελέα καλείται να καταθέσει όλο το ΔΣ της Κεφαλαιαγοράς, σε σχέση με την υπόθεση των ομολόγων, εξ αιτίας επερώτησης του ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ νέες αποκαλύψεις για τις συναλλαγές της Ακρόπολις με το ΤΕΑΔΥ φέρνει στο φως η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Ακρόπολις: Και ”νέες” αγοραπωλησίες ομολόγων;
Κατάθεση στην εισαγγελέα πρωτοδικών Ελένη Ράικου καλείται να δώσει ολόκληρο το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για να διαπιστωθεί τυχόν παράβαση καθήκοντος.

Η κατάθεση διενεργείται με αφορμή επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν προέβη εγκαίρως στην αναστολή λειτουργίας της Ακρόπολις και άλλων δύο χρηματιστηριακών εταιριών όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση των ομολόγων.

Στο μεταξύ νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φώς σε σχέση με τη δραστηριότητα της Ακρόπολις, σε σχέση με τις πωλήσεις μη δομημένων ομολόγων στο ΤΑΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, ομόλογα-”φαντάσματα” αξίας 180 εκατ. ευρώ φέρεται να πούλησε την περίοδο 2005-2006 η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων.

Αυτό διαπιστώνει μεταξύ άλλων στο πόρισμά της, που παρέδωσε χθες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γ. Κολιοκώστα, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας ”Το Βήμα”, οι υπεύθυνοι της ΥΠΕΕ μετά τους ελέγχους που διενήργησαν στην Ακρόπολις και στις δύο χρηματιστηριακές εταιρίες της Κύπρου που μεσολαβούσαν στα ”πηγαινέλα” των ομολόγων, κατέληξαν ότι όλες οι αγοραπωλησίες τις οποίες διενήργησαν για λογαριασμό του ΤΕΑΔΥ την επίμαχη περίοδο ήταν εικονικές.

”Ούτε για ένα από τα 20 ομόλογα σταθερού επιτοκίου που πούλησαν στο ΤΕΑΔΥ οι υπεύθυνοι της χρηματιστηριακής εταιρίας δεν κατάφεραν να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά, τα γνωστά extre, που αποδεικνύουν την κίνηση κεφαλαίων. Όταν τα στελέχη της ΥΠΕΕ ζήτησαν εξηγήσεις, οι ιδιοκτήτες της Ακρόπολις απάντησαν... δεν έχουμε τα extre”.

Ομοίως απάντησαν και όταν τους ζητήθηκαν εγγυητικές επιστολές τραπεζών, ενώ δεν βρέθηκε και κανένας τίτλος ιδιοκτησίας των ομολόγων ή συμβάσεις – εξουσιοδοτήσεις του ΤΕΑΔΥ με τις οποίες η Ακρόπολις μπορούσε ελεύθερα να διαπραγματεύεται την αγοραπωλησία των 20 ομολόγων αξίας 180 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v