Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση της μόχλευσης στην ”περιφέρεια”

Κλειστή σήμερα η Wall και η πλειονότητα των ξένων αναλυτών περιμένει μια υποτονική συνεδρίαση στο εξωτερικό. Με τον Γ.Δ. κοντά στις 4.900 μονάδες μερίδα αναλυτών προσβλέπει σε συντήρηση της ”μόχλευσης” σε μέρος του ”μικρομεσαίου χώρου”. Για ”αταξίες” στο χθεσινό κλείσιμο μιλούν στελέχη της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υποτονικό περιμένουν σήμερα το κλίμα στις αγορές οι αναλυτές, καθότι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου αργεί. Βλέπετε, 4 Ιουλίου σήμερα και οι Αμερικανοί γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, οπότε η Wall θα παραμείνει κλειστή.

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα ο βασικός δείκτης στο γερμανικό χρηματιστήριο κατέγραφε οριακά θετική απόδοση, ενώ στη Σοφοκλέους μερίδα αναλυτών επιμένει στις επιλεκτικές κινήσεις, κυρίως σε μετοχές εταιριών του ”μικρομεσαίου χώρου”.

Στο Χ.Α. είναι γεγονός η εντός του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση της συγχώνευσης των τραπεζών Εγνατίας, Marfin και Λαϊκής, ενώ από προχθές η νέα τράπεζα, θυγατρική της Marfin Popular Bank, λειτουργεί με τη νέα επωνυμία Marfin Egnatia Bank.

Τις συνέργιες που αναλυτές εκτιμούν πως θα αναπτυχθούν στον κλάδο μετά την οριστικοποίηση του νέου φιλόδοξου σχήματος ορισμένοι τις τοποθετούν κατά φθινόπωρο μεριά.

Από το μέτωπο του ΟΤΕ, η θέση του διευθύνοντος συμβούλου φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, γεννώντας όμως περισσότερα ερωτήματα και δίνοντας... τροφή σε νέο κύκλο φημών, παρά λύνοντας απορίες.

Από τη μεγάλη κατηγορία, θα επιμείνουμε και σήμερα στη μετοχή της Εθνικής, καθότι η βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE 20 καθορίζεται σε μέγιστο βαθμό από την πορεία του εν λόγω τίτλου.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως τα νέα υψηλά στη Σοφοκλέους δεν καταγράφονται προς ώρας λόγω της συμπεριφοράς του FTSE 20. Πάντως, ορισμένα στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για καραμπινάτη περίπτωση άμεσης χειραγώγησης της διαμόρφωσης του FTSE 20 (και του Γενικού Δείκτη), χθες στο κλείσιμο, με τα όσα παρατηρήθηκαν κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Από τη μεγάλη κατηγορία, ο όμιλος της Coca Cola 3E προχωρά γοργά στη νέα οργανωτική δομή του, με τον μετεγγραφέντα από τη Frigoglass κ. Δημήτρη Λόη να αναλαμβάνει και τυπικά ουσιαστικό ρόλο, στο πλάι του κ. Δώρου Κωνσταντίνου.

Από την ίδια κατηγορία τα νεότερα από το μέτωπο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ είναι απολύτως θετικά, ενώ πέραν των άλλων θα πρέπει να προσεχθεί πως το σχήμα συμμετέχει ουσιαστικά με περίπου 2,5% στον φορέα της Αττικής Οδού.

Στο σχήμα της Αττικής Οδού συμμετέχει με 9,88% η Αττικάτ, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχει λάβει θέση (από τις 22/6) με 21,4% ο όμιλος ΓΕΚ.

Η φετινή χρήση είναι άλλωστε αυτή που θα φέρει τα πρώτα έσοδα (από μερίσματα) στο ταμείο των ομίλων που συμμετέχουν στην κοινοπραξία.

Να σημειωθεί πως η συμμετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής - Παντεχνικής διαμορφώνεται κοντά στο 60% και της J&P Άβαξ - ΕΤΕΘ ξεπερνά οριακά το 30%.

Από τον ευρύτερα εννοούμενο μικρομεσαίο χώρο συνεχίζεται η υπεραντίδραση μετοχών επιλεγμένων εταιριών, με την απόδοση ορισμένων να ξεπερνά τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε διάστημα μιας εβδομάδας (με χθεσινές τιμές κλεισίματος) για 33 μετοχές η απόδοση ξεπερνά το 10% όταν για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνεται στο 1,3%, για τον FTSE 20 στο 1,1%, στο 1,7% για τον FTSEM 40 και στο 1,9% για τον FTSES 80.

Από τεχνικής πλευράς θα πρέπει να σημειωθεί πως για τους δύο τελευταίους δείκτες καταγράφεται νέα υψηλή τιμή, ενώ για μετοχές εταιριών όπως ΕΛΒΕ, Πετρόπουλος, Κούμπας, Κρι-Κρι, Maxim-Περτσινίδης η θετική μεταβολή ξεπερνά το 20% φθάνοντας μέχρι και 50,6% στην περίπτωση της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v