Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΤΕ για την Cosmote και την αγορά τηλεπικοινωνιών, οι επενδύσεις της Coca Cola 3E, οι εκτιμήσεις της ΡΑΕ για την ΔΕΗ, οι συμφωνίες που έκλεισε η Lamda Development, η σύσταση θυγατρικής στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από την ΓΕΚ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΤΕ για την Cosmote και την αγορά τηλεπικοινωνιών, οι επενδύσεις της Coca Cola 3E, οι εκτιμήσεις της ΡΑΕ για την ΔΕΗ, οι συμφωνίες που έκλεισε η Lamda Development, η σύσταση θυγατρικής στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από την ΓΕΚ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

ΟΤΕ: Στην υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση των μειοψηφιών της Cosmote (33,22%) αναμένεται να προχωρήσει ο ΟΤΕ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου στον Οργανισμό. Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι δεν είναι υπέρ της συγχώνευσης των δυο εταιρειών. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Βουρλούμης, σημείωσε ότι προτεραιότητα για τον Οργανισμό αποτελεί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ώστε να αυξήσει τα ετήσια έσοδά του. επίσης, διέβλεψε πλήρη αλλαγή στο τηλεπικοινωνιακό σκηνικό της χώρας, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται στο τέλος του 2007 η απώλεια συνδρομητών να είναι μεγαλύτερη της αρχικής πρόβλεψης περί 170.000 γραμμών, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

Lamda Development: Οικόπεδο έκτασης 116 στρεμμάτων στην περιοχή Πέρδικα της Αίγινας απέκτησε η Lamda Development, μέσω της εξαγοράς της ιδιοκτήτριας εταιρείας ΓΕΑΚΑΤ ΑΕ. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε περίπου 13,5 εκατ. ευρώ και στα σχέδια της Lamda είναι η ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών συνολικής επιφάνειας 23.000 τ.μ.. Το συνολικό κόστος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε την αύξηση της συμμετοχής της στο 51% στην Lamda TechnOL Flisvos Holding.

Coca Cola 3E: Επένδυση ύψους 14,8 εκατ. ευρώ για τη νέα γραμμή παραγωγής του εμφιαλωμένου νερού Bonaqua, δυναμικότητας 30.000 μπουκαλιών στο εργοστάσιο της Luka, στην Trnava της Σλοβακίας, ανακοίνωσε η Coca Cola 3E, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο της εταιρείας στη Β. Ιρλανδία. Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου στο Rostov της Ρωσίας, παραγωγικής δυναμικότητας 300 εκατ. λίτρων, το οποίο θα διαθέτει έξι γραμμές παραγωγής.

Vivartia: Το 99,9% του μετοχικού κεφαλαίου της βουλγαρικής γαλακτοβιομηχανίας United Milk Company ελέγχει πλέον η Vivartia. Η εταιρεία προχώρησε επίσης στη διαγραφή των μετοχών της Charalampides Dairies από την αγορά ΑΙΜ του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η Vivartia ανακοίνωσε επίσης χθες την ολοκλήρωση της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 150 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το θέμα της Μεβγάλ, για τις 28 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η εκδίκαση της αγωγής της Vivartia εναντίον της Μεβγάλ, για το ποσοστό 21% που αγόρασε η πρώτη από τα παιδιά της πρώην προέδρου κ. Μ. Χατζάκου.

Αγροτική Τράπεζα: Σχέδιο ώστε το ποσοστό του Δημοσίου να κατέλθει από το 77% περίπου στο 33% θα εξετάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις εκλογές, γράφει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σημειώνοντας πως η μείωση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε φάσεις. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει placement του 10% και θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2008. Θα ακολουθήσει νέο placement, το οποίο θα κινείται πέριξ του 10%, ώστε συνολικά το ποσοστό του Δημοσίου να κατέλθει στο 57%,

Marfin: Ολοκληρώθηκε η τριπλή συγχώνευση των τραπεζών Marfin, Εγνατία και Λαϊκή Ελλάδος και η νέα τράπεζα, η οποία αποτελεί θυγατρική της Marfin Popular Bank, φέρει την επωνυμία Marfin Egnatia Bank.

ΓΕΚ: Χωρίς τη συμμετοχή μελών της διοίκησης της ΓΕΚ θα συσταθεί η νέα θυγατρική του ομίλου στον κλάδο της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΕΗ: Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα πενταετίας, χρειάζεται το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ για να εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί, όπως εκτιμά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

ΕΛΠΕ: Σε επένδυση άνω των 200 εκατ. λέβα (περίπου 100 εκατ. ευρώ) στη Βουλγαρία προχωρά η Eko Elda Bulgaria, θυγατρική των ΕΛΠΕ, με στόχο την απόκτηση μεριδίου 10% στην αγορά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Χρήστου Τζιόλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Σοφοκλέους: Σε χαμηλότερες τιμές, από 10 έως 80 ευρώ, αναμένεται να είναι το κόστος για το άνοιγμα των Κοινών Επενδυτικών Μεριδίων. Η λειτουργία των κοινών μεριδίων, όπως αναφέρει η Καθημερινή, θα ανακοινωθεί και επισήμως τις επόμενες ημέρες.

Ομόλογα: Με ομόλογα αξίας 180 εκατ. ευρώ έκαναν πράξεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, γράφει το Βήμα, αναφερόμενο στα 20 ομόλογα σταθερού επιτοκίου που πούλησε η Ακρόπολις στα ασφαλιστικά ταμεία ΤΕΑΔΥ και ΤΕΑΥΦΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με αλλεπάλληλες εικονικές πράξεις τα στελέχη της Ακρόπολις αποκόμισαν υπέρογκες προμήθειες ύψους 9 εκατ. ευρώ, ενώ οι νόμιμες προμήθειες θα έπρεπε να ήταν μόλις 700.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v