Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πάτησε” τις 5.000 με αφύπνιση των blue chips

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος επιστρέφουν οι μετοχές του FTSE 20, όπως διαφαίνεται από τη σταδιακή ενίσχυση θέσεων μεγάλων χαρτοφυλακίων σε ”βαριά χαρτιά”, τα οποία και θα αναλάβουν το ρόλο του οδηγού εάν η διάσπαση των 5.000 μονάδων την Παρασκευή οδηγήσει την αγορά προς τις 5.200 μονάδες, όπως βλέπουν έγκυροι αναλυτές. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Σε μία συνεδρίαση όπως η χθεσινή, που ξεκίνησε με ισχυρές τοποθετήσεις στην μετοχή της Eurobank, συνεχίστηκε με αναστροφή της τάσης για την μετοχή της Πειραιώς μόλις αποσαφηνίστηκαν οι προθέσεις του ομίλου σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου και που ολοκληρώθηκε με την διάθεση ενός μεγάλου πακέτου της Τράπεζας της Ελλάδος, σε τιμή κοντά στην τρέχουσα, επιβεβαιώνεται κατά την εκτίμησή μας η επαναφορά του 20άρη στο προσκήνιο.

Η αγορά πατά τις 5.000 μονάδες, στη χθεσινή συνεδρίαση γίνονται εμφανείς οι τοποθετήσεις ισχυρών επενδυτικών οίκων για λογαριασμό ιδιωτών πελατών τους και εφοπλιστικών χαρτοφυλακίων, ενώ στη διάρκεια της εβδομάδας ενισχύονταν μεθοδικά θέσεις στις μετοχές της ΔΕΗ, της Marfin Popular, της Εθνικής, της Coca Cola 3Ε, και δευτερευόντως σε τίτλους του 20άρη και του Mid 40.

Δεδομένου ότι οι τοποθετήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε μία περίοδο που η UBS ξεκινά την κάλυψη της Πειραιώς, της Αγροτικής, της Alpha Bank και της Εθνικής, ενισχύει την εκτίμησή μας περί επιστροφής των ”βαριών χαρτιών” στο προσκήνιο.

Ίσως και να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι η στόχευση της UBS για την Εθνική στα 55 ευρώ αποτελεί ουσιαστικά την μέγιστη τιμή που έχει δοθεί ποτέ για τον όμιλο από ξένο οίκο.

Ίσως και να μην είναι τυχαίο πως η τρέχουσα τιμή της Εθνικής, της Πειραιώς, της Eurobank αλλά και της ΔΕΗ (την επαναφορά της οποίας αρκετοί λοιδορούσαν) διαμορφώνεται κοντά στην ιστορικά μέγιστη.

Ίσως και να μην είναι τυχαίο πως αυτήν την περίοδο καταγράφεται ιστορικά υψηλή τιμή για την μετοχή των ΕΧΑΕ, ως απάντηση των ισχυρών παικτών στην δημοσιοποίηση της πρόθεσης της διοίκησης να καταστήσει πιο… φιλοεπενδυτικό (δηλαδή φθηνότερο) το χρηματιστηριακό παιχνίδι.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε έγκυρους αναλυτές (δεν αναφερόμαστε ονομαστικά μην τυχόν και μας διαφεύγει κάποιος καλός φίλος), οι οποίοι στο σύνολό τους σημείωναν πως ενδεχόμενη υπέρβαση των 5.000 μονάδων με αύξηση των συναλλαγών ενδυναμώνει την ανοδική φορά, οδηγώντας την αγορά προς την περιοχή των 5.200 μονάδων.

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης συμπεριλαμβάνουμε την υποχρεωτική κίνηση αρκετών ”πωλητών” κυρίως στην μετοχή της Eurobank, είτε να κλείσουν τις ανοικτές θέσεις τους, είτε ουσιαστικά ακυρώνοντας τις πωλήσεις τους, αγοράζοντας μετοχές της ίδιας τράπεζας από την υποκείμενη αγορά.

Αναφερόμαστε ειδικά στην μετοχή της Eurobank γιατί όπως πολύ σωστά αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες από τον Καιροσκόπο (εφημερίδα Χρηματιστήριο) το στοίχημα των πωλητών παίχτηκε με αιχμή την προεξόφληση της πίεσης στην μετοχή της Eurobank και δευτερευόντως της Πειραιώς, προφανώς λόγω της ανακοίνωσης διαδικασίας μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου.

Πάντως η καλύτερη απάντηση προς τους υποτιμητές δόθηκε εχθές με το κλείσιμο της συνεδρίασης, όταν για λογαριασμό γνωστού πανίσχυρου εφοπλιστικού πόλου πραγματοποιήθηκε μέσω της Εθνικής Χρηματιστηριακής το μεγάλο πακέτο μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος και μάλιστα, χωρίς να δοθεί ιδιαίτερο discount σε πείσμα των όσων διαρρέονταν επίμονα από την αρχή της εβδομάδας.

Σημείωση: Από Δευτέρα αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις του γράφοντος ο Α. Αναγνωστόπουλος. Το πιθανότερο είναι πως με τον Α.Α. και για τρεις εβδομάδες που θα λείπουμε, η αγορά μπορεί να γνωρίσει ακόμα καλύτερες ημέρες. Είμαστε σχεδόν βέβαια πως επιστρέφοντας, πρώτα ο Θεός, από την πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου θα συνεχίσουμε αντάξια το έργο του φίλου και καλού συναδέλφου.

Μ. Γελ.

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Εκτιμούμε ότι η αγορά θα συνεχίσει να δοκιμάζει νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών, τα οποία θα συνοδευτούν από μεγαλύτερη συμμετοχή και συναλλακτική δραστηριότητα.

Πλέον η τεχνική εικόνα εμπνέει πολλή αισιοδοξία με το σύνολο των βραχυπρόθεσμων δεικτών να έχουν ενεργοποιήσει σήματα αγορών, τους ταλαντωτές σε ουδέτερες ζώνες τιμών και την ουσιαστική αντίσταση στις 5.100 – 5.150 μονάδες.

Ωστόσο θεωρούμε ότι η διάσπαση των 5.000 μονάδων θα δώσει επιτάχυνση στην τάση, η γωνία ανόδου της χρονοσειράς τους Γενικού Δείκτη θα αποκτήσει έντονη κλίση και οι περισσότερες μετοχές θα βρουν την ευκαιρία να σημειώσουν νέα τοπικά ή και ιστορικά υψηλά”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.001,26 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,25%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 3,06%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 3,64% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 4,17%.

Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Μέσω Ενημέρωσης (14,63%), της Τεχνολογίας (7,45%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (7,40%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (5,90%) και της Υγείας (5,44%).

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν την εβδομάδα και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι, εκτός αυτού των Τηλεπικοινωνιών που κατέγραψε απώλειες 0,56%.



Οι μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Καθημερινή (31,02%), Vivere (29,84%), Μπουτάρης (28,75%), Επίλεκτος (28,72%), ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (24,34%), Άλφα Γκρίσιν (21,25%), Μπουτάρης (ΠΑ 20,51%), Φίντεξπορτ (19,29%), Ελεύθερη Τηλεόραση (19,26%) και Alsinco (19,02%).

Αντίθετα, οι μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Χαλυβδοφύλλων (-8,57%), Ρόκας (-6,07%), CPI (-6,06%), Προοδευτική (-5,80%), Καλπίνης – Σίμος (-5,73%), Τεχνική Ολυμπιακή (-5,36%), Blue Star (-5,24%), Χατζηιωάννου (-5,10%), Αττικές Εκδόσεις (-5,08%), και Ακρίτας (-4,98%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v