Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ασυγκράτητο” το ΧΑ, ιστορικό υψηλό για ΕΤΕ

Οκτώ στις οκτώ ανοδικές για τον Γενικό Δείκτη εν μέσω θετικού διεθνούς περιβάλλοντος, αν και κατά το τελευταίο δίωρο ήταν σαφής η διάθεση κατοχύρωσης κερδών στα κατώτερα στρώματα του ταμπλό και η μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε μεσαία και ανώτερα. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Εθνική και ΟΛΘ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, που του δημιούργησε σχετική απόσταση ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων και η οποία διεξήχθη με την υποστήριξη της θετικής εικόνας των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων, τουλάχιστον μέχρι τις 16:30.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ξεκίνησε όπως και οι αμέσως προηγούμενες, δίνοντας την ίδια περίπου εικόνα μέχρι τις 14:30, όμως στο τελευταίο δίωρο ήταν περίπου εμφανής η μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τα κατώτερα στα μεσαία και ανώτερα στρώματα του ταμπλό.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την περίπου ισοβαρή τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών και πολύ περισσότερο από το -0,32% του FTSE/S έναντι του +0,61% του FTSE/M και του +0,73% του FTSE.

Η ήπια κατοχύρωση κερδών που ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της Παρασκευής και συνεχίστηκε λίγο περισσότερο επιθετικά στους τίτλους της μικρής κεφαλαιοποίησης, συνοδεύτηκε από μετατόπιση κεφαλαίων σε μετοχές μεσαίας και υψηλότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, έστω κι αν κρίνεται θετικό το γεγονός ότι επιτέλους ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 2.672 μονάδων και αν το επιβεβαιώσει με τρία κλεισίματα το επίπεδο αυτό, θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 2.820 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.650 και 2.616 μονάδες.

Ανοδική συνεδρίαση με ελαφρώς αυξημένες συναλλαγές και στην αγορά παραγώγων, όπου τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν ελαφρώς μεγαλύτερα κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας σχετικά τις υποτιμήσεις.

Είναι δεδομένο ότι για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα σημαντικό λόγο θα έχουν οι μεγάλες διεθνείς αγορές και κυρίως η Wall Street, που θα βρεθεί από εδώ και πέρα και για αρκετές ημέρες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι εκεί εισηγμένες ξεκινούν να ανακοινώνουν από σήμερα (με πρώτη την Alcoa μετά τη λήξη της συνεδρίασης) τα αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Από τις μετοχές του FTSE, αυτές που έκλεισαν με απώλειες που όμως δεν ξεπέρασαν τη μία ποσοστιαία μονάδα ήταν οι Alpha Bank, Κύπρου, MPB, Βιοχάλκο, Coca Cola, Cosmote και αμετάβλητος ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για τη ΔΕΗ, την Ελληνική Τεχνοδομική και τον ΟΤΕ, επίσης κέρδη μεγαλύτερα του 2% για την Αγροτική Τράπεζα, αξιοσημείωτα κέρδη για Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς, θετική μεταβολή που συνδυάστηκε με νέο ιστορικό υψηλό για την Εθνική Τράπεζα, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν επίσης Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Intralot, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στο πράσινο, είδε σχετικά γρήγορα το υψηλό ημέρας των 5.046,72 μονάδων και από εκεί και πέρα με σχετικές διακυμάνσεις έκλεισε στις 5.036,69 μονάδες, με κέρδη 0,71%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 464 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 58,7 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 130 ανοδικές μετοχές έναντι 134 πτωτικών, ενώ η σχετική επιφυλακτικότητα που επικράτησε στη μικρή κεφαλαιοποίηση επέτρεψε μόλις σε πέντε τίτλους να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Όσον αφορά στους επιμέρους θετικούς πρωταγωνιστές, από το τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισαν η Τράπεζα Ελλάδος και η κοινή και προνομιούχος μετοχή της Εγνατίας Τράπεζας, ενώ από εκεί και χαμηλότερα ασφαλώς εντυπωσιακό το νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο του ΟΛΘ, αξιοσημείωτη κινητικότητα και για τον ΟΛΠ, όπως επίσης για ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, επικεφαλής των κερδισμένων τίτλων ο Βαρβαρέσος, ενώ διακρίθηκαν επίσης Rainbow, Ζάμπα, Κούμπας, Νεοχημική, Καρδασιλάρης, Βάρδας, Yalco και Μπήτρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v