Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Νότια” πηγαίνει (και) η Σοφοκλέους

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση που ακολουθεί την ”νότια” κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς ούτε ένας από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους δεν διασώζεται με θετικό πρόσημο. Στο 1 προς 10 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών, με την μερίδα του λέοντος από πλευράς μεικτής αξίας συναλλαγών στην Aegean, που ντεμπουτάρει σήμερα.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ακολουθεί το πτωτικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και η Σοφοκλέους, σε μια ιδιαίτερα αρνητική συνεδρίαση, με τις πτωτικές διαθέσεις να ξεκινούν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και εξαπλώνεται σχεδόν σε όλο το ταμπλό, ενώ η σχέση ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 10, έστω και αν 15 λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, περίπου 100 μετοχές δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE 20, απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων ομάδων καταγράφουν Ελληνικά Πετρέλαια και ΜΡΒ, αξιοσημείωτες απώλειες για Motor Oil, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ και όλοι οι υπόλοιποι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Περισσότερο αρνητική εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, όπου ούτε μια μετοχή δεν διασώζεται έστω αμετάβλητη, κάτι που επιβαρύνει έτσι περαιτέρω την ψυχολογία.

Σε μια αναλογία 1 προς 10 είναι περίπου φυσιολογικό να είναι ελάχιστοι οι σημερινοί διακρινόμενοι, και μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν Alter (επιμένουν οι φήμες για πιθανές μετοχικές εξελίξεις), Eurobrokers, Δομική Κρήτης (μετά την ανακοίνωση για συνεργασία με την γαλλική Eolfi στα αιολικά πάρκα), Προοδευτική (μετά το reverse split), Μουζάκης, Μάρακ και Nexans.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, το ντεμπούτο της Aegean Airlines που ενδοσυνεδριακά έφθασε να καταγράφει κέρδη έως και 39% για να υποχωρήσει σημαντικά στη συνέχεια, όμως ίσως το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι στιγμής της αναλογεί περισσότερο από το 40% της συνολικής μεικτής αξίας συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με gap down opening και από εκείνη τη στιγμή και μετά κινείται σε ένα εύρος μικρότερο των 13 μονάδων (χαμηλό ημέρας 4.913,47 μονάδες, υψηλό 4.926,82 μονάδες), ενώ η μεικτή αξία συναλλαγών φθάνει τα 92 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 15 εκατ. ευρώ αφορούν πακέτα, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 738.150 τεμάχια της Aegean στα 9,40 ευρώ, 50.000 τεμάχια της Εθνικής στα 43,3 ευρώ, 210.000 τεμάχια της Φουρλής στα 22,15 ευρώ και 315.000 τεμάχια της Λούλης στα 3,96 ευρώ.

Τέλος, τεχνικά ούτε λόγος για την πρώτη στήριξη των 4.950 μονάδων, καθώς ο Γενικός Δείκτης την προσπέρασε ως μη υπάρχουσα, ανοίγοντας σαφώς χαμηλότερα, οπότε το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επόμενη στήριξη που οριοθετείται στις 4.881 μονάδες, καθοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να επιφέρει και κινήσεις stop loss από έχοντες long θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v