Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό ”μείγμα” από το εξωτερικό

Η επιστροφή των ανησυχιών για την αμερικανική αγορά ακινήτων, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και το νέο ιστορικό ρεκόρ του ευρώ έναντι του δολαρίου, φαίνεται να δημιουργούν μείγμα νευρικότητας - επιφύλαξης στις διεθνείς αγορές. Έτσι, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση πιθανότητες ”αναρχοαυτόνομης κίνησης” συγκεντρώνουν μόνο Τ.Τ. και Aegean, ενώ δεν φαίνεται να δείχνουν διαθέσεις αντίθετης προς το αρνητικό κλίμα κίνησης η μεσαία και η μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τις χθεσινές σημαντικές απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ακολούθησε το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, αλλά και οι αξιοσημείωτες απώλειες σήμερα το πρωί των μεγάλων ασιατικών αγορών, ενώ με σημαντικές απώλειες φαίνεται να ξεκινούν και σήμερα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα futures.

Η πρόσφατη υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Home Depot για τα ετήσια κέρδη της τρέχουσας χρήσης, που ενδυνάμωσε τους φόβους των επενδυτών για τουλάχιστον διολίσθηση στην αμερικανική αγορά ακινήτων, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και το νέο ιστορικό ρεκόρ του ευρώ έναντι του δολαρίου, φαίνεται να επαναφέρει τη νευρικότητα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, που περιμένουν την Παρασκευή τα αποτελέσματα της General Electric προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τις διαθέσεις τους.

Σε αυτή την περίπτωση η Σοφοκλέους δύσκολα φαίνεται να ξεφεύγει από το μίνι πτωτικό ντόμινο και μάλιστα σε σχέση με το προηγούμενο διορθωτικό κύμα, στην παρούσα φάση δεν αναμένεται να επιδείξουν διαθέσεις αυτονόμησης η μεσαία και η μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με τη δεύτερη να δείχνει διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών και υποχώρησης σε χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Έτσι τα όποια θεωρούμενα ”αμυντικά όπλα” της Σοφοκλέους περιορίζονται στην ίσως ικανοποιητική και σήμερα εμφάνιση της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στο ντεμπούτο της Aegean, που όμως δεν φαίνονται αρκετά ούτε τάση να διαμορφώσουν ούτε την ψυχολογία να στηρίξουν, έστω και αν ρευστότητα και προσδοκίες παραμένουν ακόμα σε υψηλό βαθμό.

Τεχνικά και όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη η επόμενη ”μάχη” αναμένεται να δοθεί στις 4.950 μονάδες, καθώς αν χαθεί αυτή η στήριξη δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί βύθισμα προς την επόμενη, που οριοθετείται στις 4.881 μονάδες, ενώ παραμένουν οι αντιστάσεις στις 5.000, 5.022 και 5.080 μονάδες.

Επίσης, όσον αφορά στον FTSE 20, του οποίου η επόμενη στήριξη οριοθετείται στις 2.617 μονάδες, αν διασπαστεί καθοδικά το εν λόγω όριο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το κλείσιμο του gap, καθώς ο δείκτης αυτός αναμένεται να αναζητήσει την επόμενη στήριξη στη ζώνη 2.580-2.575 μονάδων, ενώ παραμένουν πάντα οι αντιστάσεις στις 2.650 και 2.672 μονάδες.

Συγκρατημένα απαισιόδοξοι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην αγορά Παραγώγων φάνηκαν οι εκεί εμπλεκόμενοι, ενώ από τον χθεσινό δανεισμό τίτλων ξεχώρισαν Πειραιώς και ΟΤΕ.

Συμπερασματικά, η σημερινή συνεδρίαση μόνο εύκολη δεν φαίνεται, όμως οι λίγοι τίτλοι που θα μπορέσουν να διακριθούν ίσως χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και για τις αμέσως επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v