Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρία για ανοδική αντίδραση στο ΧΑ

Μετά το ανοδικό κλείσιμο της Wall Street, που φαίνεται να δίνει ανοδική ανάσα στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, δεν αποκλείεται το ΧΑ να επιχειρήσει επαναπροσέγγιση των πρόσφατων υψηλών με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε επιμέρους κλάδους. Παραμένει ζητούμενο η επαναδραστηριοποίηση των δυνάμεων σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και η ευεργετική ώθηση του δείκτη από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μετά τη χθεσινή ανοδική ανάσα της Wall Street και το θετικό κλείσιμο των περισσότερων ασιατικών χρηματιστηρίων, πλην Nikkei (λόγω νέων ιστορικών χαμηλών του γεν έναντι του δολαρίου), τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δείχνουν, τουλάχιστον, ανοδική ξεκίνημα, οπότε και η Σοφοκλέους έχει μία πρώτη ευκαιρία επαναπροσέγγισης των πρόσφατων υψηλών.

Είναι γεγονός ότι το ΧΑ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αιφνιδίασε θετικά, καθώς τόσο ο ΓΔ όσο και η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, δίνοντας σημαντικά ημερήσια κέρδη στους θαρραλέους traders που τοποθετήθηκαν στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, αυτό το τελευταίο μπορεί και να σημαίνει ότι αρκετοί τίτλοι παραμένουν μαζεμένοι και λόγω έλλειψης κωδικών λιανικής δεν είναι εύκολο να επιχειρηθεί ”ξεφόρτωμα” έστω και επιθετικού χαρακτήρα, ενώ αρκετοί επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι είναι έτοιμοι να βγάλουν ειδήσεις που θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις των εταιρειών τους.

Σε κάθε περίπτωση και εάν η σημερινή συνεδρίαση δώσει πειστική ανοδική αντίδραση, ασφαλώς με ενδιαφέρον αναμένεται η εικόνα που θα δώσουν οι δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, που θεωρητικά αναμένεται ότι θα κινηθούν πρώτες.

Βεβαίως και όσον αφορά την τεχνική ανάλυση η εικόνα παραμένει αν μη τι άλλο ευάλωτη (όπως και η ψυχολογία των περισσότερων εμπλεκομένων).

Ο μεν ΓΔ κατόρθωσε χθες κλείσιμο υψηλότερα των 4.950 μονάδων, που τον διατήρησε σε επαφή με το ανοδικό κανάλι (αν και ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει, σαφώς, χαμηλότερα) και έτσι παραμένουν οι στηρίξεις στις 4.950 και 4.913 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 5.022 και 5.080 μονάδες.

Περίπου ίδια εικόνα και για τον FTSE, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 2.610,86 μονάδες, αλλά έκλεισε υψηλότερα από τις 2.617 και αυτό κρίνεται θετικό. Επόμενες αντιστάσεις 2.650 και 2.672 μονάδες, ενώ οι στηρίξεις στις 2.617, 2.610 και 2.580 μονάδες, όπου και κλείνει το τεχνικό ”χάσμα”.

Σαφώς περισσότερο από απαισιόδοξοι φάνηκαν χθες όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά Παραγώγων, που δεν ακολούθησαν την ανοδική αντίδραση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να αυξήσουν τις υποτιμήσεις τους, ενώ σχετικές πωλήσεις σημειώθηκαν και από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Από πλευράς δανεισμού τίτλων ξεχώρισαν Κύπρου και ΟΤΕ, ενώ από πλευράς συναλλαγών στα συμβόλαια μετοχών στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν MPB και Εθνική Τράπεζα.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση αρκετοί κλάδοι ενδέχεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως αυτός της Ναυτιλίας, καθώς μετά από αρκετές εβδομάδες επέστρεψαν οι φήμες για πιθανές μετοχικές εξελίξεις στην Attica Group, στον κλάδο της Ενέργειας, μετά την συμφωνία ΕΛΠΕ με Edison, αλλά και την πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs για τον Ρόκα, που σε ”δεύτερη ανάγνωση” και υπό προϋποθέσεις δίνει τιμή στόχο υπερδιπλάσια της τρέχουσας, τον κλάδο των Καλωδίων (Ελληνικά Καλώδια και Nexans), που δείχνει να επανέρχεται στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος αλλά και τον Κατασκευαστικό κλάδο ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθεί η φημολογία που θέλει να βρίσκεται σχετικά κοντά η πώληση του Λιμένα του Αστακού από την ΑΕΓΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v