Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανέρχονται αισιοδοξία και προσδοκίες

Εξαγορές και συγχωνεύσεις επαναφέρουν προσδοκίες και συγκρατημένη αισιοδοξία στις διεθνείς αγορές και έστω και εξ αντανακλάσεως αναμένεται να ακολουθήσει και η Σοφοκλέους. Πιθανή η κίνηση του Δείκτη σε υψηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Το συνεχιζόμενο κύμα συγχωνεύσεων - εξαγορών που ”πλήττει” τις διεθνείς αγορές φαίνεται να διασκεδάζει τις ανησυχίες για τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων και τις τιμές του πετρελαίου και να επαναφέρει την αισιοδοξία και τις προσδοκίες, στέλνοντας τις αγορές σε νέα υψηλά.

Έτσι, η χθεσινή κίνηση εξαγοράς της Alcan από τη Rio Tinto έναντι 38,1 δισ. δολαρίων έδωσε αφορμή για εντυπωσιακά κέρδη στη Wall Street, που συνοδεύτηκαν με νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones και βέβαια ανάλογο αντίκτυπο είχε η κίνηση αυτή τόσο στο σημερινό κλείσιμο των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων όσο και στα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX μάλιστα να δείχνει ότι ανοίγει σε νέο ιστορικό υψηλό.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, πολλά θα ”παιχτούν” σήμερα το απόγευμα καθώς στις 15:30 ανακοινώνονται οι λιανικές πωλήσεις Ιουνίου στις ΗΠΑ και πριν από τις 16:30 (δηλαδή πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street) η General Electric ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου.

Την ίδια ώρα για τη Σοφοκλέους όλες αυτές οι κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων αποτελούν ένα εξαιρετικό θέαμα, που όμως προς το παρόν δεν την αγγίζει στο εσωτερικό της και απλώς αναμένει τους ”αντανακλαστικούς ευεργετικούς κραδασμούς” προκειμένου αν μη τι άλλο ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί υψηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει δυνατά, ιδιαίτερα αν τα blue chips ακολουθήσουν τη χθεσινή επιθετική τους κίνηση, όμως σημαντικό ρόλο θα παίξει το τελικό κλείσιμο και βέβαια οι διαθέσεις που θα επιδείξουν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, οι οποίες από την αρχή της εβδομάδας δείχνουν αισθητά σημάδια κόπωσης.

Τεχνικά και όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα από τις 5.050 μονάδες και ακόμα καλύτερα από τις 5.080 μονάδες. Σε περίπτωση που ο δείκτης διατηρηθεί για τρεις συνεδριάσεις πάνω από αυτή τη ζώνη, βάζει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση με πρώτο στόχο τις 5.186-5.195 μονάδες.

Αντίθετα, σε περίπτωση αδυναμίας, οι πρώτες στηρίξεις οριοθετούνται στις 4.979 και 4.964 μονάδες.

Έπειτα από πολλές συνεδριάσεις, ακόμα καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση πέτυχε το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή κλείσιμο υψηλότερα των 2.672 μονάδων, και αν επιτύχει να διασπάσει ανοδικά τις 2.685 μονάδες μπορεί να ελπίζει σε μίνιμουμ κίνηση προς τις 2.790-2.800 μονάδες.

Έντονα ανοδική συνεδρίαση ήταν η χθεσινή και στην αγορά Παραγώγων, όπου η μεταβλητότητα αλλά και οι κινήσεις short covering αύξησαν τις συναλλαγές και έδωσαν στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδη διπλάσια από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, συρρικνώνοντας σημαντικότατα τις υποτιμήσεις.

Συνεχίστηκε ο δανεισμός τίτλων, χωρίς όμως κάποιες ιδιαίτερες εξάρσεις, ενώ στα συμβόλαια μετοχών και από πλευράς συναλλαγών ξεχώρισαν Intracom, Alpha Bank, MPB, Αγροτική και Εθνική.

Συμπερασματικά, για τη σημερινή συνεδρίαση, που αν μη τι άλλο αναμένεται ”ευχάριστη”, ίσως είναι καλύτερα οι όποιες τοποθετήσεις να σημειωθούν από τη μέση και προς την τελευταία ώρα, καθώς εκεί οι διαθέσεις της αγοράς θα είναι πιθανότατα σαφέστερες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v