Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚ: Η λειτουργία των Κοινών Επενδυτικών Μερίδων

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή των Κοινών Επενδυτικών Μερίδων έδωσε σήμερα η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά την παρουσίαση του νέου κτιρίου στη Λεωφόρο Αθηνών.

ΕΚ: Η λειτουργία των Κοινών Επενδυτικών Μερίδων
Διευκρινίσεις για την εφαρμογή των Κοινών Επενδυτικών Μερίδων έδωσε σήμερα η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά την παρουσίαση του νέου κτιρίου στη Λεωφόρο Αθηνών.

Ειδικότερα, και όσον αφορά τη λειτουργία των Κοινών Επενδυτικών Μερίδων, διευκρινίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι:

1 Για τεχνικούς λόγους που σχετίζονται µε τη λειτουργία του Συστήµατος Άυλων Τίτλων δεν είναι δυνατή η αλλαγή στην ιεράρχηση των συνδικαιούχων χωρίς τη δηµιουργία νέας Κ.Ε.Μ.

2 Οι µεταφορές αξιών από τις ατοµικές µερίδες των συνδικαιούχων στην Κ.Ε.Μ. και αντίστροφα µπορούν να διενεργούνται από τους χειριστές.

3 Ο Χειριστής της ατοµικής µερίδας συνδικαιούχου Κ.Ε.Μ. δύναται να διαφέρει από τον Χειριστή της Κ.Ε.Μ., ωστόσο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται για λόγους καλής λειτουργίας του θεσµού.

4 Όλοι οι συνδικαιούχοι της Κοινής Επενδυτικής Μερίδας, οι οποίοι είναι µόνο φυσικά πρόσωπα, θεωρούνται συγκύριοι του συνόλου των µετοχών που περιέχονται σε αυτή. Ως εκ τούτου:

Ι. Οι συνδικαιούχοι Κοινής Επενδυτικής Μερίδας πρέπει να θεωρηθούν ότι αποτελούν συνδεδεµένη οµάδα πελατών.

ΙΙ. Έκαστος εκ των συνδικαιούχων υποχρεούται να προβαίνει στις γνωστοποιήσεις που προβλέπει η νοµοθεσία, για το σύνολο των µετοχών που κατέχει, στις οποίες συµπεριλαµβάνονται και όλες οι µετοχές που είναι καταχωρηµένες στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα.

ΙΙΙ. Εφόσον οι συνδικαιούχοι Κοινής Επενδυτικής Μερίδας αποτελούν συνδεδεµένη οµάδα πελατών, άρα αντιπροσωπεύουν ενιαίο κίνδυνο, το χρηµατοδοτικό άνοιγµα προς κάθε πελάτη θα πρέπει να υπολογίζεται αθροιστικά για το σύνολο της οµάδας (ατοµικοί λογαριασµοί όλων των συνδεδεµένων πελατών συν κοινοί λογαριασµοί).

IV. Οι υπόχρεοι γνωστοποίησης χρηµατιστηριακών συναλλαγών δεν δύνανται να είναι συνδικαιούχοι σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα για λόγους παρακολούθησης των συναλλαγών τους.

5 Λαµβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο που συνεπάγεται η παροχή πίστωσης και η διενέργεια συναλλαγών επί παραγώγων για λογαριασµό πελάτη του οποίου το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας περιλαµβάνει αξίες καταχωρηµένες σε Κ.Ε.Μ., η πρακτική αυτή θα πρέπει να αποφεύγεται.

Σε κάθε περίπτωση τα µέλη του Χ.Α. θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η παροχή της παρεπόµενης επενδυτικής υπηρεσίας συνάδει µε τα επενδυτικά χαρακτηριστικά όλων των συνδικαιούχων της Κ.Ε.Μ..

6 Κάθε επενδυτής µπορεί να εγγράφεται σε δηµόσιες εγγραφές είτε από την αυτοτελή του Μερίδα, είτε από µια εκ των Κοινών Επενδυτικών Μερίδων στις οποίες συµµετέχει ως συνδικαιούχος.

Επισηµαίνεται µε ωστόσο ότι σύµφωνα µε την παράγραφο 4 του άρθρου 4 του Κανονισµού Αναδοχών όπως ισχύει: ”Οι ανάδοχοι οφείλουν να ελέγχουν τα στοιχεία των συµµετεχόντων προκειµένου να αποφεύγονται παραποιήσεις στοιχείων, πλαστοπροσωπείες ή χρησιµοποίηση απότους επενδυτές µεθόδων µε σκοπό την επίτευξη από το ίδιο πρόσωπο πολλαπλών εγγραφών, και να θεωρούν την αξία του συνόλου τέτοιων εγγραφών ως ενιαία εγγραφή του επενδυτή, η οποία θα υπόκειται στους εκάστοτε ισχύοντες περιορισµούς”.

7 Οι εταιρίες και οι επενδυτές – πελάτες τους ρυθµίζουν συµβατικά µεταξύ τους σε ποιους εκ των συνδικαιούχων θα αποστέλλονται τα statements και οι λοιπές αναφορές. Σε κάθε περίπτωση οι εταιρίες λαµβάνουν τα κατάλληλα µέτρα ώστε να εξασφαλίζουν ότι όλοι οι συνδικαιούχοι γνωρίζουν, καταλαβαίνουν και συµφωνούν µε τους όρους της σύµβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v