Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες η ανακατάληψη των 5.000 μονάδων

Αντεπίθεση του δείκτη με κίνηση προς τα πρόσφατα υψηλά, παίρνοντας ”καύσιμο” από τις ”βαριές” μετοχές του ταμπλώ. Σαφώς επιφυλακτικότερες μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, περιμένουν περισσότερα δείγματα γραφής όσον αφορά την επιστροφή προσδοκιών και αισιοδοξίας. Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Επιχείρηση επανακατάληψης των πρόσφατων υψηλών με τα ”βαρέα άρματα” του ταμπλώ φάνηκε να στέφεται με σχετική επιτυχία, έστω και εάν ο γενικός δείκτης υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας.

Την ίδια ώρα, οι θεωρούμενες ”ελαφρές ταξιαρχίες” της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης έδειξαν περισσότερο δυσκίνητες και λιγότερο εύπιστες όσον αφορά τη δυναμική της εν λόγω αντίδρασης, και αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται από το +0,92% του FTSE M και το +0,94% του FTSE S έναντι του 1,37% του FTSE, ενώ το 1,46% του τραπεζικού δείκτη δείχνει την ατμομηχανή της σημερινής συνεδρίασης.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί κάλλιστα ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν δυο ταχυτήτων, αλλά με σαφώς διαφορετική εικόνα από αυτή που μας είχε συνηθίσει η Σοφοκλέους μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τόσο η μεσαία και πολύ περισσότερο η μικρή κεφαλαιοποίηση, σήμερα τουλάχιστον δεν έδειξαν να εκμεταλλεύονται ούτε το θετικό διεθνές κλίμα, ούτε τις διαθέσεις για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα από τα blue chips.

Σαφώς εντυπωσιακότερη η εικόνα στην αγορά παραγώγων, και σε μια ανοδική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών, και στην οποία τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν κέρδη διπλάσια από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη (με τις τελευταίες πράξεις μάλιστα να πραγματοποιούνται κοντά στα υψηλά ημέρας μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street) συρρικνώνοντας σημαντικότατα τις υποτιμήσεις.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας η μετοχή της ΔΕΗ, κέρδη μεγαλύτερα του 3% και για τη Βιοχάλκο αλλά και για την Αγροτική, όπως και για την Κύπρου, του 2% για Εμπορική και MPB, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot, Cosmote, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική (που συνδυάστηκαν με κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό), θετική μεταβολή για Coca Cola, ΟΤΕ και Πειραιώς, ενώ αντίθετα, οι μόνοι τίτλοι του FTSE που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο αλλά οριακές απώλειες ήταν Ελληνικά Πετρέλαια και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 5.033,52 μονάδες για να οπισθοχωρήσει σχετικά και να κλείσει στις 5.020,73 μονάδες με κέρδη 1,14% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 575 εκατ. από τα οποία τα 160,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Θετικά μηνύματα από την τεχνική εικόνα και κυρίως αυτή του FTSE, που έδωσε το τεχνικά ζητούμενο δηλαδή κλείσιμο υψηλότερα από τις 2.672 μονάδες. Αν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις διατηρηθεί πάνω από αυτό το επίπεδο και ιδιαίτερα αν πετύχει κλείσιμο υψηλότερα από τις 2.685 μονάδες, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για κίνηση με minimum στόχο τις 2.790-2.800 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.656, 2.644 και 2.627 μονάδες.

Αν και αποφεύχθηκαν οι ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις (μόλις 7 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 7%), δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 202 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών.

Τέλος, όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, στις πρώτες θέσεις ξεχώρισαν Μπουτάρης, Κέκροπας, Intertech, ΝΕΛ, Μοτοδυναμική, Δρομέας, Καθημερινή, Λυμπέρης, ALTEC, ΕΛΤΡΑΚ, Sato, Ελληνική Υφαντουργία και BYTE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v