Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Χτυπάνε ταβάνι” οι προσδοκίες

Με κέρδη 2,06% σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης είδε νέα υψηλά 88 μηνών. Η ρευστότητα στα τρέχοντα επίπεδα παραμένει ισχυρή, ενώ το deal MIG-Vivartia ανοίγει το ”ντόμινο” των συγκριτικών αποτιμήσεων στον κλάδο των τροφίμων κι όχι μόνο. Tι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με άνοδο 2,06% τερμάτισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 5.104,23 μονάδες και να αυξάνει τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου στο 16,16%.

Οι μέσες ημερήσιες μικτές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 20% και διαμορφώθηκαν στα 642,6 εκατ. ευρώ, ενώ στα Αμοιβαία Μετοχικά Εσωτερικού, μετά το μικρό διάλειμμα της προηγούμενης εβδομάδας, παρατηρήθηκαν εκ νέου εκροές που σε εβδομαδιαία βάση έφτασαν τα 30 εκατ. ευρώ και από την αρχή του χρόνου φτάνουν τα 754,24 εκατ. ευρώ.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους, μέχρι πρότινος ήταν απλά θεατής σε ένα μπαράζ συγχωνεύσεων – εξαγορών που στέλνει σε συνεχώς υψηλότερα επίπεδα τις αγορές του εξωτερικού, άρχισε να αισθάνεται τους πρώτους αντανακλαστικούς κραδασμούς.

Η κίνηση της MIG να αποκτήσει το 30% της Vivartia και μάλιστα με σημαντικότατο premium από την τρέχουσα τιμή της δεύτερης, ανοίγει έναν ”πόλεμο” συγκριτικών αποτιμήσεων που αυτήν την στιγμή φαίνεται δύσκολο να προβλεφθεί που μπορεί να φτάσει.

Εν τω μεταξύ και όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, αυτές τουλάχιστον προς στιγμήν δεν φαίνεται να προβληματίζονται ούτε από την υψηλή τιμή του πετρελαίου ούτε από το νέο ιστορικό υψηλό του ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά ούτε και από τα διαφαινόμενα προβλήματα στην αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης που εμφανίζει η αγορά των ΗΠΑ.

Συμπερασματικά εάν τα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά ή συγκρατήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα, η Σοφοκλέους αναμένεται να συνεχίσει να ”βλέπει βόρεια” έστω και με διακυμάνσεις, καθώς στο μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών περισσεύουν οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

Άλλωστε η αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο Χ.Α., βάσει των στοιχείων του ΚΑΑ, και η ταχύτητα διάθεσης σε συνδυασμό με την υπερκάλυψη του πρόσφατου placement του Τ.Τ. καταδεικνύουν την προσέλκυση σημαντικής ρευστότητας στο Χ.Α., ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, έστω κι αν οι κωδικοί λιανικής παραμένουν ”σπάνιο είδος”.

----------------

Όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Τεχνικά, ο ουρανός είναι ανοικτός έως τα επίπεδα των 5.300 μονάδων και η δυναμική των blue chips είναι τέτοια που και τα επιμέρους διαγράμματα δίνουν την συγκατάθεση τους για μια κίνηση διαρκείας προς την επόμενη αντίσταση.

Ενδεικτικά, η Εθνική Τράπεζα δεν έχει πλέον κανένα ιστορικό επίπεδο κορυφής στο διάγραμμα της ενώ πολλές δεικτοβαρείς μετοχές βρίσκονται σε επαφή στατιστικού λάθους από τα ιστορικά υψηλά τους.

Η κίνηση της MIG στην Vivartia άνοιξε το παιχνίδι των συγκριτικών αποτιμήσεων, δίνοντας αρκετό περιθώριο στην υπόθεση των εξαγορών. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από άλλους κλάδους, ανεβάζοντας το επενδυτικό θερμόμετρο, καθώς έχει ωριμάσει χρονικά η στιγμή των ειδήσεων και των μεγάλων αποφάσεων”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.104,23 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 2,06%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 2,46%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 1,95%, ενώ ο Small Cap 80 % υποχώρησε κατά 1,53%.

Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (6,72%), των Χημικών (3,31%), των Τηλεπικοινωνιών (2,79%), των Τραπεζών (2,65%), των Μέσων Ενημέρωσης (2,44%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,20%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε ο κλάδος του Πετρελαίου και Αερίου (-1,73%), των Ασφαλειών (-0,75%) και του Εμπορίου (-0,02%).



Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Alma – Ατέρμων (18,18%), Κούμπας Συμμετοχών (15,61%), Ρόκας (14,76%), Κέκροψ (12,79%), Μπουτάρης (ΠΑ 12,77%), Sato (12,67%), Nexans Ελλάς (12,56%), Καλπίνης – Σίμος (11,65%), Ιμπέριο (11,38%) και ΕΥΑΘ (10,34%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Autohellas (-12,95%), Marfin Financial Group (-12,33%), Interfish (-9,20%), Λεβεντέρης (-9,09%), Νεώριον (-8,56%), Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (-8,47%), ΓΕΚΕ (-8,47%), Dionic (-8,21%), Ιμάκο (-7,94%) και Ευρωσυμμετοχές (-7,59%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v