Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ισχύ από 16/7 ο ΑΜΕΜ για μεγάλη κεφαλαιοποίηση

Τη Δευτέρα, 16 Ιουλίου τίθεται σε ισχύ ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) για τις μετοχές της Κατηγορίας Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης. Ο ΑΜΕΜ χρησιμοποιείται διεθνώς ως μηχανισμός ελέγχου της απότομης μεταβλητότητας των τιμών. Διαβάστε τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α.

Σε ισχύ από 16/7 ο ΑΜΕΜ για μεγάλη κεφαλαιοποίηση
Τη Δευτέρα, 16 Ιουλίου τίθεται σε ισχύ ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) για τις μετοχές της Κατηγορίας Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Η χρήση του ΑΜΕΜ αφορά στην αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης μιας μετοχής και στη διενέργεια δημοπρασίας (Call Auction) είτε όταν η τιμή της μετοχής εμφανίζει σημαντική μεταβολή (της τάξεως του 10% από την τιμή έναρξης) είτε όταν η συναλλαγή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, σε σχέση με την προηγούμενη, εμφανίζει μεγάλη μεταβολή (της τάξεως του 2%).

Στη συνέχεια της προσωρινής διακοπής διαπραγμάτευσης πραγματοποιείται δημοπρασία κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα προσδιορισμού μιας ”αποτελεσματικής” τιμής για τη μετοχή.

Ο AMEM χρησιμοποιείται διεθνώς ως μηχανισμός ελέγχου της απότομης μεταβλητότητας των τιμών (market volatility) και διασφαλίζει την ορθή και πλήρη πληροφόρηση της αγοράς.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται τόσο η ασφάλεια των συναλλαγών όσο και η προστασία των επενδυτών από απότομες μεταβολές μετοχών και συναλλαγών.

Επίσης, ο AMEM συμπληρώνεται με επιπλέον ελέγχους για τις περιπτώσεις που η μέθοδος της δημοπρασίας χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της Τιμής Κλεισίματος της Μετοχής (κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης).

Συγκεκριμένα, προκειμένου για τον προσδιορισμό της Τιμής Κλεισίματος, εξετάζεται η εμφάνιση σημαντικής απόκλισης τιμής, η ύπαρξη ελεύθερων (market) εντολών, καθώς και η ύπαρξη σημαντικού όγκου συναλλαγών στη δημοπρασία.

* Διαβάστε τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v