Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βελτίωση κλίματος μέσω Εθνικής

Αργά αλλά σταθερά δείχνει να βελτιώνεται η εικόνα του Γ.Δ. που απαγκιστρώνεται από τα χαμηλά ημέρας, με την πρωτοβουλία από τους δεικτοβαρείς τίτλους να την παίρνει ο τίτλος της Εθνικής. Σχετική κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ η μερίδα του λέοντος από πλευράς συναλλαγών παραμένει σε MIG-Vivartia. Στο 1 προς 1,8 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τείνουν να συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης και κατά τις τελευταίες δύο ο Γ.Δ. κινείται σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης μόλις 6 μονάδων, και συγκεκριμένα μεταξύ 5.075 και 5.081 μονάδων, ενώ την ίδια ώρα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Κάτι που δείχνει να αλλάζει στα τελευταία λεπτά μετά την πρωτοβουλία που φαίνεται να παίρνει ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας.

Είναι ενδεικτικό πως από τις μετοχές του FTSE, μόνο η Intralot κινείται με αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ απλώς θετικό πρόσημο μέχρι στιγμής καταγράφουν ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Πειραιώς.

Αντίθετα, με απώλειες που ακουμπάνε τις 7 ποσοστιαίες μονάδες η μετοχή του Τιτάνα, μετά την απόφαση στην Κομητεία της Φλόριντα, η θυγατρική της εισηγμένης Tarmac από 17/7 να σταματήσει την εξόρυξη αδρανών υλικών.

Από τους υπόλοιπους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, με αξιοσημείωτες απώλειες ΔΕΗ, Coca Cola, Cosmote, ΜΡΒ και Πειραιώς, ενώ και οι υπόλοιπες μετοχές του ”20άρη” κινούνται χαμηλότερα, αλλά με μικρότερες απώλειες.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – καθοδικών διαμορφώνεται στο 1 προς 1,8, έστω και αν μετά τις 13:55 ορισμένοι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης δείχνουν διαθέσεις για κίνηση σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Βέβαια, επικεφαλής των κερδισμένων παραμένει ο τίτλος της Vivartia στο ανώτατο όριο ανόδου, ενώ με σημαντικά κέρδη η ΑΕΓΕΚ, Ιμπέριο, Εβροφάρμα, Alpha Γκρίσιν, Δομική Κρήτης, Κέκροπας, Νέξανς, Εγνατία Τράπεζα, Δρομέας, ΕΛΤΡΑΚ, Ρόκας, Λογισμός, Δάιος και Καλπίνης-Σίμος.

Αντίθετα, στις πρώτες θέσεις των μετοχών με απώλειες παραμένει ο τίτλος της MIG, αλλά και το δικαίωμα της Τεχνικής Ολυμπιακής, με απώλειες που πλησιάζουν το 15%.

Ελαφρώς ανοδική συνεδρίαση, αλλά με εξαιρετικά ισχνές συναλλαγές στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι δίνουν στα Συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης μικρά κέρδη, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη σχετική περαιτέρω μείωση των υποτιμήσεων.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι σε περίπτωση που στη συνέχεια της συνεδρίασης ο Γ.Δ. καλύψει μέρος των απωλειών (κάτι που φαίνεται να αναλαμβάνει ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας) σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση ίσως ενταθεί το ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να πληθύνουν οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές με αξιοσημείωτα κέρδη.

Ο τζίρος μέχρι στιγμής ξεπερνά τα 956 εκατ., από τα οποία τα 563 αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, κυρίως λόγω ”πακέτων” σε MIG και της μεταβίβασης του 30% της Vivartia στα 25 ευρώ, ενώ παραμένει τεχνικά ζητούμενο η όποια διόρθωση του Γ.Δ. να εκτονωθεί σε ακρότητα στη ζώνη 5.043-5.028.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v