Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σινιάλο” από τις ξένες αγορές αναμένει το Χ.Α.

Η νέα ενίσχυση του ευρώ και τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα (σύμφωνα με τους αναλυτές) των Intel και Yahoo φαίνεται να δημιουργούν σχετικό προβληματισμό στις αγορές. Τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δείχνουν άνοιγμα σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ μάλλον πτωτικό αναμένεται το ξεκίνημα για τη Σοφοκλέους.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Παρά τις δοκιμαστικές πτήσεις που πραγματοποίησε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση στη Wall Street o Dow Jones υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 14.000 μονάδων, τελικά έκλεισε με θετικό πρόσημο, αλλά ελαφρώς χαμηλότερα, επιτυγχάνοντας απλώς ένα νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο.

Η υποχώρηση προς το τέλος οφείλεται κυρίως στα αποτελέσματα της Yahoo και στην προειδοποίηση για τα αποτελέσματα β’ εξαμήνου, ενώ προβλημάτισε το περιθώριο λειτουργικών κερδών της Intel.

Αυτά τα τελευταία είχαν ως αποτέλεσμα τις σημαντικές απώλειες για τα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δείχνουν άνοιγμα σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες ανακοινώσεις της Bear Stearns για τα funds που δραστηριοποιούνται στη δευτερογενή αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ έστειλαν σε νέο ιστορικό χαμηλό το δολάριο έναντι του ευρώ.

Επίσης, ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά ανακοινώνεται σήμερα ο πληθωρισμός Ιουνίου, ο διοικητής της FED καταθέτει στην οικονομική επιτροπή του Κογκρέσου την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα β’ τριμήνου Altria Group, IBM, J&P Morgan, United Technologies, Pfizer.

Με δεδομένο το δύσκολο ξεκίνημα, η Σοφοκλέους ως καλύτερο σενάριο βλέπει αυτό της εξισορρόπησης των πιέσεων στη διάρκεια της συνεδρίασης και των σχετικών επιλεκτικών κινήσεων, καθώς έτσι κι αλλιώς εδώ και αρκετές συνεδριάσεις είναι εμφανής η κόπωση στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις και παρά το γεγονός ότι ο δείκτης πρόσφατα κατέγραψε νέα υψηλά, είναι εμφανής η έλλειψη ανάληψης σημαντικού επενδυτικού ρίσκου, είτε γιατί η αγορά προσπαθεί να αφομοιώσει τα πρόσφατα κεκτημένα είτε γιατί αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα εξαμήνου, αλλά και τις επόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Πιθανότατα και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, και αν επαληθευτούν οι προγνώσεις για άνοιγμα σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, η ζώνη στήριξης 5.043-5.028 που άντεξε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση να μπει και πάλι σε δοκιμασία.

Ενώ σε περίπτωση κίνησης σε υψηλότερα επίπεδα (σενάριο που δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της συνεδρίασης), οι πρώτες αντιστάσεις οριοθετούνται για τον Γ.Δ. στις 5.075 και 5.105 μονάδες.

Περίπου ίδια και ίσως ελαφρώς καλύτερη τεχνική εικόνα διαθέτει ο FTSE. Ο οποίος ζητά όσο το δυνατόν γρηγορότερα κλείσιμο υψηλότερα των 2.802 μονάδων για να δημιουργήσει προϋποθέσεις επαναπροσέγγισης των πρόσφατων υψηλών.

Σε κάθε άλλη περίπτωση παραμένουν οι πρώτες στηρίξεις στις 2.684-2.679 και 2.670 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v