Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋποθέσεις ανόδου στη Σοφοκλέους

Ο σημαντικός περιορισμός των ενδο-συνεδριακών απωλειών στη Wall Street αλλά και τα futures που δείχνουν ανοδικό άνοιγμα στις μεγάλες ευρωαγορές, δημιουργούν αν μη τι άλλο, προϋποθέσεις θετικού ξεκινήματος στη Σοφοκλέους. Στη χειρότερη περίπτωση, ζητούμενο η διακράτηση των πρόσφατων κεκτημένων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορούν οι εγχώριες προσδοκίες να αποτελέσουν κυματοθραύστη στις εισαγόμενες πιέσεις όσο τουλάχιστον διαρκεί η έντονη νευρικότητα – μεταβλητότητα στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια;

Στο πρώτο ”crash test” η Σοφοκλέους έδωσε μάλλον θετικά αποτελέσματα, όμως, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν απλά μία μάχη που κερδήθηκε και θα χρειαστούν και άλλες για να εδραιωθεί η εκτίμηση πως το μεγαλύτερο μέρος στα πρόσφατα κεκτημένα θα γίνει προσπάθεια να διακρατηθεί.

Βέβαια, ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα (τουλάχιστον όσο λείπουν οι σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις – συμφωνίες ή αυτές ανακοινώνονται με το σταγονόμετρο), με τη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση να μαζεύει τα 2/3 των ενδο-συνεδριακών απωλειών, κλείνοντας, όμως, με αρνητικό πρόσημο.

Yahoo, Intel, Pfizer δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές, ενώ οι δηλώσεις του διοικητή της FED, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομική ανάπτυξη για φέτος προβλέπεται μέτρια και η κεντρική τράπεζα παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τον πληθωρισμό, αύξησαν τις ανησυχίες και μείωσαν τις προσδοκίες της αγοράς για επικείμενη μείωση των επιτοκίων.

Ας σημειωθεί, ότι στην αγορά στην πέρα του Ατλαντικού όχθη, σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα Honey Well, Microsoft, Google, Banc of America, όμως η θετική είδηση που σίγουρα θα επισκιάσει όλες τις προηγούμενες ήταν η ανακοίνωση του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο στην Κίνα, το οποίο αυξήθηκε κατά 11,9% σε ετήσια βάση.

Θετικό το κλείσιμο των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων, ενώ θετικό άνοιγμα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, που χθες κατέγραψαν τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες.

Για να επιστρέψουμε στα δικά μας, η χθεσινή συνεδρίαση, αν μη τι άλλο, κράτησε στο ζενίθ το ενδιαφέρον της πλειονότητας των εμπλεκομένων, και αν και στην τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών υπερίσχυσαν οι δεύτερες, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αν μη τι άλλο, υπεραπέδωσε σε εντυπώσεις.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό (με ζητούμενο τη συνέχεια) ήταν η αξιοσημείωτη υπεράσπιση θέσεων και αποτιμήσεων, η έλλειψη κινήσεων πανικού, ακόμη και στα χαμηλά ημέρας και η διάθεση διατήρησης των κεφαλαιοποιήσεων, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται κινήσεις επιθετικών εξαγορών.

Τέλος, όσον αφορά την τεχνική ανάλυση, ασφαλώς η χθεσινή συνεδρίαση τα έδωσε όλα. Δηλαδή και κλείσιμο των τεχνικών χασμάτων, αλλά και κλείσιμο των δεικτών (τουλάχιστον όσον αφορά Γ.Δ. και FTSE) σε τεχνικά ζητούμενα επίπεδα.

Όσον αφορά στο Γ.Δ., η για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εκδήλωση εντυπωσιακής αμυντικής ικανότητας η ζώνη στήριξης 5.043-5.028 συνεχίζει να κρατάει το δείκτη σε ανοδικό κανάλι, ενώ παραμένουν οι πρώτες αντιστάσεις στις 5.105-5.121 μονάδες.

Αντίθετα, διάσπαση του κάτω άκρου στήριξης, δηλ. των 5.028 μονάδων πρέπει να δημιουργήσει σχετικό προβληματισμό, καθώς βάζει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 4.979-4.970 μονάδες.

Ακόμη καλύτερη η τεχνική εικόνα του FTSE, που όχι μόνο έκλεισε το υπάρχον τεχνικό χάσμα, αλλά τερμάτισε τη συνεδρίαση, υψηλότερα των 2.702 μονάδων.

Παραμένουν οι αντιστάσεις στις 2.722 και 2.735 μονάδες, ενώ αν επιστρέψουν οι πιέσεις ο εν λόγω δείκτης δεν πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα από 2.685 και σε ακρότητα χαμηλότερα των 2.670 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v