Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγνοια κινδύνου ή αντεπίθεση;

Συνεδρίαση απρόσμενης εξέλιξης και εξαιρετικού ενδιαφέροντος, καθώς σημειώθηκε αξιοσημείωτη υπεράσπιση θέσεων και αποτιμήσεων. Κοντά στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη και η τελική αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών, ενώ από τον 20άρη τις εντυπώσεις κέρδισε η μετοχή της Πειραιώς. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για ΕΧΑΕ και Κρι Κρι.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν υπεραπόδοση εντυπώσεων και η οποία έφερε αν μη τι άλλο σε δύσκολη θέση τους πρωινούς πωλητές. Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν η Σοφοκλέους στην παρούσα φάση διακατέχεται από άγνοια κινδύνου, εντυπωσιακή ψυχραιμία, κάνει επίδειξη ισχύος, ή ίσως κάποιοι προσπαθούν να διατηρήσουν της τρέχουσες αποτιμήσεις (αν δεν μπορούν να τις αυξήσουν), φοβούμενοι κινήσεις επιθετικών εξαγορών.

Ασφαλώς ήταν μια συνεδρίαση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και όρθιους όσους την παρακολούθησαν, αφού τα είχε όλα. Δηλαδή, διακυμάνσεις, σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον σε επιλεγμένους τίτλους και κλείσιμο πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για την τελική αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών.

Ακόμα πιο ενδεικτικό θεωρείται το γεγονός ότι σε μια τέτοια συνεδρίαση περίπου μαύρης ψυχολογίας στο ξεκίνημα, οι τελικοί θετικοί ημερήσιοι πρωταγωνιστές με σημαντικές αποδόσεις (κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων) ήταν σαφώς περισσότεροι σήμερα από αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Από τις μετοχές του FTSE 20, ασφαλώς τις εντυπώσεις κέρδισε ο τίτλος της τράπεζας Πειραιώς, όχι μόνο γιατί ξεχώρισε σχεδόν από την αρχή της συνεδρίαση και έκλεισε με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά και διότι έκλεισε στο υψηλό ημέρας όπως στο υψηλό ημέρας με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν ΔΕΗ και Cosmote.

Επίσης, αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, Eurobank και Τιτάνα, θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, Alpha Bank, Εμπορική και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Κύπρου και Αγροτικής.

Αντίθετα, απώλειες που ξεπέρασαν το 2% για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτες απώλειες για ΜΡΒ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και αρνητική μεταβολή για ΟΠΑΠ, Intralot, Ελληνική Τεχνοδομική, Coca Cola και Εθνική.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE 20, η σημερινή συνεδρίαση είχε όλα τα ζητούμενα, δηλαδή και κλείσιμο του τεχνικού χάσματος και κλείσιμο υψηλότερα των 2.702 μονάδων, οπότε παραμένουν ”ζωντανές” οι προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2.722 και 2.735 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 2.685 και 2.670 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.670 μονάδων αν μη τι άλλο πρέπει να δημιουργήσει σχετικό προβληματισμό.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά, προσέκρουσε δυο φορές στην περιοχή των 5.030 μονάδων, όμως από τις 11:50 και μετά παρουσίασε σταδιακή και περίπου μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση που τον επανέφερε σε θετικό πρόσημο, φθάνοντάς τον μέχρι τις 5.092,59 για να κλείσει τελικά στις 5.086,92 μονάδες, με κέρδη 0,34%, ενώ ο τζίρος έφθασε 472 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 44,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά Παραγώγων, με τους εμπλεκόμενους να ακολουθούν την υποκείμενη, ενώ η σχετική μεταβλητότητα αν μη τι άλλο τόνωσε κάπως τις συναλλαγές.

Σύμφωνα με αυτά που παρατηρήθηκαν στην αρχή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 111 ανοδικές μετοχές, έναντι 156 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6% έως 10,44%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν Mevaco, Κρι Κρι, Εβροφάρμα, Fashion Box, Κανάκης, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, ΝΕΛ, Centric, Unibrain, Καθημερινή, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Καράτζη, Ιμπέριο, ΚΛΜ, Περσεύς και όμιλος Μυτιληναίου, ενώ ίσως χρήζει υποσημείωσης το νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για ΕΧΑΕ και Κρι Κρι.

Παρά ταύτα, η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση στην Wall Street καθώς και η φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει ο διοικητής της Fed στην οικονομική επιτροπή του Κογκρέσου, αναμένεται να σηματοδοτήσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση στις διεθνείς αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v