Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαθήματα ψυχραιμίας στον DAX από... ΧΑ

Σχετικά ψύχραιμα δείχνει να αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής η Σοφοκλέους τις τουλάχιστον σημαντικές απώλειες που καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Από τις μετοχές του FTSE διασώζονται μόνο η Πειραιώς, στο 1 προς 4 η αναλογία ανοδικών - πτωτικών, ενώ τεχνικά ζητούμενο παραμένει το κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 5.028 μονάδων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ψύχραιμα μέχρι στιγμής υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα η Σοφοκλέους, αν ληφθούν υπόψη οι απώλειες τις οποίες καταγράφουν μέχρι τώρα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έστω και αν οι όποιοι αγοραστές μέχρι στιγμής αποτελούν σπάνιο είδος.

Η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 4, δεκάδες τίτλοι δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή, ενώ τόσοι ή ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν διακινήσει ελάχιστο αριθμό τεμαχίων.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE με οριακά θετικό πρόσημο διασώζεται μόνο ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς και αμετάβλητοι οι Intralot και ΕΛΤΕΧ.

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτες απώλειες για ΜΡΒ, Αγροτική, Τ.Τ. και αρνητική μεταβολή που μέχρι στιγμής, όμως, δεν ξεπερνά τη μία ποσοστιαία μονάδα για ΕΛΠΕ, Cosmote, OTE, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Βιοχάλκο, Coca Cola, Alpha Bank, Εμπορική, Εθνική, Eurobank, Κύπρου.

Η μέχρι στιγμής ψύχραιμη εικόνα που δείχνει η Σοφοκλέους πρέπει, αν μη τι άλλο, να διατηρηθεί έως το τέλος. Καθώς ο Γ.Δ. σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα από τις 5.028 μονάδες (μέχρι στιγμής κινείται σε ένα εύρος περίπου 25 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 5.057,61 μονάδες και χαμηλό τις 5.032,41 μονάδες), καθώς καθοδική διάσπαση της εν λόγω στήριξης θα απαιτήσει αυξημένα αντανακλαστικά και θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη ζώνη στήριξης, που οριοθετείται μεταξύ 4.979 και 4.970 μονάδων.

Ο τζίρος, 15 λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ξεπερνά τα 46 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, με κυριότερη αυτή της ΔΕΗ, όπου έχουν αλλάξει χέρια 100.000 τεμάχια στα 2,52 ευρώ.

Τέλος, ελάχιστοι μέχρι στιγμής οι διακρινόμενοι τίτλοι, που δεν ξεπερνούν τη μία δεκάδα και μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι ΝΕΛ, Καλπίνης, Alapis, Mevaco, ΕΛΙΧΘ, Centric, Alpha Γκρίσιν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v