Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα blue chips πιέζουν την αγορά

Ξαφνικές πιέσεις σε ΔΕΗ, Πειραιώς και κατά δεύτερο λόγο σε Cosmote, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Eurobank, αφαιρούν τα αρχικά κέρδη και το θετικό πρόσημο από τον Γ.Δ. και τον στέλνουν στα χαμηλά ημέρας. Είναι ενδεικτικό ότι ούτε μία μετοχή του ”20άρη” δεν κινείται με θετικό πρόσημο, ενώ περίπου ισοβαρής δείχνει η αναλογία ανοδικών – πτωτικών, με τις πρώτες να υπερτερούν στα σημεία.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης, ο Γ.Δ. βρίσκεται κοντά στο χαμηλό ημέρας και με σχετικά αξιοπρόσεχτες απώλειες, λόγω ξαφνικών πιέσεων που προέκυψαν σε κάποιους δεικτοβαρείς τίτλους, όμως η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών, έστω και αν έχει αλλοιωθεί σημαντικά, παραμένει υπέρ των πρώτων.

”Υπαίτιοι” για την κίνηση του δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι στιγμής δείχνουν οι ΔΕΗ (-3,25%) και Πειραιώς (-2,25%), ενώ κατά δεύτερο λόγο με αξιοσημείωτες απώλειες κινούνται Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, Cosmote, OTE, Kύπρου και ΜΡΒ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους τίτλους του FTSE ούτε μία μετοχή δεν κινείται με θετικό πρόσημο.

Παρά ταύτα, το ενδιαφέρον σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση μέχρι στιγμής τουλάχιστον δίνει στο ταμπλό ”πράσινη απόχρωση”.

Ο Γ.Δ. παρά το ανοδικό ξεκίνημα, που τον έφτασε μέχρι τις 5.136,28 μονάδες, σταδιακά απώλεσε αρχικά κέρδη και θετικό πρόσημο, υποχώρησε έως τις 5.070,08 μονάδες και λίγο πριν από τη συμπλήρωση τεσσάρων ωρών κινείται λίγο υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 5.073,96, με απώλειες 0,87%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνά τα 434 εκατ., από τα οποία τα 196,2 αφορούν σε πακέτα.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά Παραγώγων, όπου σήμερα έληξαν τα Συμβόλαια Ιουλίου για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με σχετικά μέχρι στιγμής χαμηλές συναλλαγές και τα Συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να διατηρούν τις σχετικές υποτιμήσεις.

Περίπου ισοβαρής η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, με τις πρώτες να υπερτερούν στα σημεία (κάτι που θα τεθεί αναμφιβόλως αν συνεχιστεί η διολίσθηση του δείκτη), παρά ταύτα 17 τίτλοι καταγράφουν κέρδη από 5% έως 17,73%.

Από τους ημερήσιους πρωταγωνιστές συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις η Πήγασος, σημαντικά επίσης κέρδη για Ναυτεμπορική, ΔΟΛ και Τεγόπουλο, όπως και για Ευρωσυμμετοχές μετά την πώληση του Περσέα, ενώ κινητικότητα με αξιοσημείωτα κέρδη παρουσιάζουν Space, Γρηγόρης, Olympic Catering, Σφακιανάκης, Βογιατζόγλου, Κανάκης, Unibrain, Κέκροπας και αρκετές ακόμη μετοχές.

Τεχνικά, η εικόνα δημιουργεί κάποιο πρώτο προβληματισμό, καθώς το ζητούμενο κλείσιμο για τον Γ.Δ. υψηλότερα των 5.099 μονάδων προς το παρόν δείχνει να μην επιτυγχάνεται, ενώ κάποιοι πρώτοι προβληματισμοί υπάρχουν και από την αύξηση επιτοκίων της Κίνας (6,84%).

Επίσης, σημαντικό ρόλο για τη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street αναμένεται να παίξουν τα αποτελέσματα β’ τριμήνου των Citigroup (ξεπέρασε τις προβλέψεις και των πλέον αισιόδοξων αναλυτών) και Caterpilar.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v