Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγχώριες προσδοκίες-εισαγόμενες ανησυχίες

Αν και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και ιδιαίτερα το δεύτερο ήμισυ αυτής εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, το θερμόμετρο των προσδοκιών και των φημών παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος οι φημολογούμενοι στόχοι εξαγοράς, στη δεύτερη το διεθνές κλίμα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. Tι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με εβδομαδιαία πτώση 0,89%, που περιόρισε τα κέρδη του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου στο 15,13%, ολοκληρώθηκε και η προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με την τελευταία συνεδρίαση να ξεκινά τουλάχιστον με θετικές διαθέσεις για μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση αλλά οι πιέσεις στους δεικτοβαρείς τίτλους που εμφανίστηκαν μετά την πρώτη ώρα και εντάθηκαν στη συνέχεια, χάλασαν την μικρή γιορτή που διαφαινόταν για τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές κατά την εβδομάδα που έληξε παρουσίασαν αύξηση κατά 16% και διαμορφώθηκαν στα 763 εκατ. ευρώ, ενώ το περίπου μόνιμο φαινόμενο των εκροών συνεχίστηκε και κατά την τελευταία εβδομάδα, οι οποίες έφτασαν στα 22,37 εκατ. ευρώ και από την αρχή του χρόνου πλησιάζουν τα 772 εκατ. ευρώ, χωρίς αυτό να φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα, τουλάχιστον αυτούς που έχουν λόγους να προβληματιστούν.

Παρά την πικρή γεύση που άφησε η τελευταία συνεδρίαση, είναι πλέον δεδομένο ότι η Σοφοκλέους έχει εισέλθει σε άλλο στάδιο και αυτό είναι το στάδιο των εξαγορών, των φημών και των προσδοκιών, που κρατούν ιδιαίτερα υψηλά το ενδιαφέρον αλλά και το κερδοσκοπικό θερμόμετρο.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι τα αποτελέσματα που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα με Τράπεζα Κύπρου και Τιτάνα, μάλλον θα έρθουν στην τρίτη θέση του ενδιαφέροντος, καθώς φαίνεται να προηγούνται τόσο το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα όσο και οι φήμες για τους επόμενους στόχους εξαγοράς.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, επισημαίνοντας την ευάλωτη ψυχολογία των αγορών (κάτι που συνηθίζεται όταν οι αγορές δοκιμάζουν νέα υψηλά) αλλά και την τελευταία κίνηση της Κίνας που προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων και η οποία δημιούργησε περαιτέρω προβληματισμό.

Συμπερασματικά και όσον αφορά την Σοφοκλέους, που πιθανότατα θα συνεχίσει να κινείται με δύο ταχύτητες, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό επηρεάζεται από εισαγόμενες εντολές και ένα εξίσου σημαντικό από φήμες, προσδοκίες και κινήσεις που ξεκινούν από συγκριτικές αποτιμήσεις, το ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο ανεξαρτήτως της όποιας βραχυπρόθεσμης τάσης διαμορφωθεί.

----------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Τεχνικά, η αγορά δείχνει πρόθυμη να κινηθεί υψηλότερα με τον Γενικό Δείκτη να συσσωρεύει πριν από κάθε επιθετική ενέργεια καθώς τα καύσιμα ανόδου δεν είναι απεριόριστα και υπάρχει και ένας σχετικός συγχρονισμός ειδήσεων ο οποίος επιβάλλει κάποια μικρά διαλείμματα αδυναμίας προκειμένου να αλλάζουν χέρια τα χαρτιά και να προσελκύεται νέα ρευστότητα.

Οι ταλαντωτές ούτε αυτή την εβδομάδα υπερέβησαν τις υπερτιμημένες ζώνες ενώ οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι παραμένουν αγορασμένοι από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Μικρό ανοδικό κενό παραμένει σε εκκρεμότητα στην ζώνη των 5.020 μονάδων όπου και προσδιορίζεται η πρώτη περιοχή στήριξης.

Από την άλλη πλευρά η έξοδος από το τετραετές κανάλι ανόδου αφήνει ανοικτό το πεδίο του Γενικού Δείκτη για μια κίνηση έως τις 5.300 μονάδες, αντίσταση η οποία έρχεται από το 2000 και ουσιαστικά θα μπορούσε και να θεωρηθεί άκυρη αν αναλογιστεί κανείς τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στην διαμόρφωση και σύνθεση του Γενικού Δείκτη”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.058,86 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 0,89%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,46%%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 2,97%, ενώ ο Small Cap 80 % ενισχύθηκε κατά 1,98%.

Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (10,11%), των Τροφίμων και Ποτών (6,67%), της Τεχνολογίας (4,99%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (3,25%) και των Πρώτων Υλών (2,75%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Ασφαλειών (-3,60%), των Κατασκευών και Υλικών (-3,38%), των Χημικών (-3,08%), των Τηλεπικοινωνιών (-2,81%) και του Πετρελαίου και Αερίου (-2,14%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Τασόγλου (37,67%), Vivartia (35,43%), Πήγασος Εκδοτική (26,16%), Κέκροψ (23,64%), Centric Πολυμέσα (21,25%), Άλφα Γκρίσιν (20,23%), Εβροφάρμα (19,18%), Ναυτεμπορική (18,72%), Ευρωσυμμετοχές (16,44%) και ΚΡΙ-ΚΡΙ (16,42%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ιντεάλ (ΠΟ -18,64%), Marfin Investment Group (-18,14%), Προοδευτική (-13,28%), Βιοσώλ (-11,43%), Εμπορικός Δεσμός (-9,52%), Μαξίμ Περτσινίδης (-9,30%), Τεχνική Ολυμπιακή (-8,92%), Χαλυβδοφύλλων (-8,82%), Κλωνατέξ (ΠΟ -8,70%) και Μπουτάρης (-8,11%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v