Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nτιλ: Ένας λόγος παραπάνω για να γίνουν

Στην Ελλάδα μιλάμε πολύ για στρατηγικές επιχειρηματικές συμφωνίες, αλλά λίγες βλέπουμε να υλοποιούνται, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Αυτός, όμως, είναι ίσως τελικά ένας λόγος για να γίνουν περισσότερα ντιλ, συντηρώντας τις θετικές προσδοκίες για την πορεία της Σοφοκλέους.

Nτιλ: Ένας λόγος παραπάνω για να γίνουν
Η σύγκλιση των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, π.χ. πληθωρισμός, δημοσιονομικό έλλειμμα κ.τ.λ., με τον μέσο όρο των άλλων εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ικανοποίησε τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ κι έβαλε τις βάσεις για την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, η ονομαστική σύγκλιση και τα χαμηλά επιτόκια που ευαγγελιζόταν πρόσφερε το στόρι στο οποίο βασίστηκε η Σοφοκλέους για να απογειωθεί το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990.

Τα δύο τελευταία χρόνια ένα νέο στόρι -η απομετοχοποίηση (de-equitization)- έχει γίνει πολύ δημοφιλές, βοηθώντας άλλες ευρωπαϊκές αγορές να πλησιάσουν ή να ξεπεράσουν τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2000.

Αυτό το στόρι όμως δεν έχει παιχτεί ακόμη στη Σοφοκλέους.

Τα στοιχεία της Ciitgroup που έχει δώσει μεγαλύτερη σημασία και παρακολουθεί πιο στενά από τους άλλους ξένους οίκους τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο μιλούν από μόνα τους.

Από το 2004 μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2007 η αξία των μετοχών των εταιριών του πανευρωπαϊκού δείκτη DJ Stoxx 600 που αποσύρθηκαν από την αγορά είτε μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων είτε μέσω προγραμμάτων επαναγοράς κ.τ.λ. ήταν περίπου ίση με την αξία των μετοχών που προστέθηκαν, π.χ. δημόσιες εγγραφές νέων εταιριών κ.ά.

Οι αποσύρσεις υπερίσχυσαν των προσθέσεων σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, η Ελλάδα όμως μαζί με την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία ήταν η εξαίρεση.

Ακόμη και το πρώτο εξάμηνο του 2007, κατά το οποίο η συνολική αξία των μετοχικών κεφαλαίων των εταιριών που απαρτίζουν τον χρηματιστηριακό δείκτη DJ Stoxx 600 συρρικνώθηκε, η Ελλάδα συνέχισε να αποτελεί την εξαίρεση.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι η απόκλιση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον.

Από κάποιο σημείο και μετά θα ξεκινήσει η σύγκλιση κι αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις εισηγμένων επιχειρήσεων που αποτελούν έναν από τους ουσιαστικούς μοχλούς της απομετοχοποίησης.

Με τη Eurobank και την Tράπεζα Πειραιώς να προετοιμάζονται για αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, με νέες εισαγωγές επιχειρήσεων στο Χ.Α., π.χ. Aegean Airlines, και με το Δημόσιο να είναι πάντοτε πρόθυμο να πουλήσει μετοχές σε εταιρίες που ελέγχει για να μειώσει το δημόσιο χρέος, κάποιος θα μπορούσε να στοιχηματίσει ότι η Σοφοκλέους θα παραμείνει η εξαίρεση.

Θα ήταν όμως παρακινδυνευμένο να κάνει κάτι τέτοιο ακόμη και αν αγνοούσε την παρουσία της MIG και μερικών ακόμη ξένων private equity στην άλλη πλευρά.

Άλλωστε, οι μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων δεν μπορούν να αποτρέψουν τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη στο θέμα της απομετοχοποίησης. Αρκεί ένα μόνο mega ντιλ για να φέρει τη Σοφοκλέους σε τροχιά σύγκλισης.

H Ιστορία διδάσκει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών θα σταματήσει από κάποιο σημείο να αποκλίνει κι αυτό μεταφράζεται κυρίως σε εξαγορές και συγχωνεύσεις μεγέθους.

Dr. Money

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v