Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική - Alpha αλλάζουν το κλίμα

Εθνική και Alpha Bank ηγούνται της θετικής μεταστροφής του Γενικού Δείκτη. Αν και από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους μόνο το Τ.Τ. κινείται με αξιοσημείωτα κέρδη, η γενικότερη αντίδραση γίνεται περισσότερο αισθητή σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και από τη μέχρι στιγμής διαμορφούμενη αναλογία ανοδικών – πτωτικών. Προς νέα ιστορικά υψηλά ΕΧΑΕ και Φουρλής.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εθνική και Alpha Bank όχι απλώς κατόρθωσαν να γυρίσουν τον Δείκτη σε θετικό πρόσημο, αλλά 20 λεπτά πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης τον έχουν και στο υψηλό ημέρας, ενώ έστω και στα σημεία πλέον οι ανοδικές μετοχές υπερτερούν των πτωτικών.

Είναι γεγονός ότι, ύστερα από δύο προσκρούσεις του Γ.Δ. λίγο χαμηλότερα των 5.040 μονάδων, επιχειρείται σταθερή πλαγιοανοδική κίνηση, ενώ σαφώς καλύτερη εικόνα δίνεται από τη μεσαία και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το +0,47% του FTSES και το +0,83 του FTSEM, έναντι του +0,21% του FTSE.

Αυτό το τελευταίο συμβαίνει γιατί εκτός από Alpha Bank και Εθνική μόνο το Τ.Τ. από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους καταγράφει αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ με απλώς θετικό πρόσημο κινούνται Intralot, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Αγροτική και Κύπρου.

Αντίθετα, παραμένει με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων η ΔΕΗ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του ”20άρη” κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με μικρές μεταβολές.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με ελάχιστες όμως συναλλαγές και τους εκεί εμπλεκομένους απλώς να ακολουθούν την κίνηση της υποκείμενης.

Τεχνικά, ο Γ.Δ. αφού κρατήθηκε υψηλότερα από τη στήριξη των 5.030 μονάδων τώρα επιχειρεί μια σχετικής μορφής αντεπίθεση, που θα μπορούσε να του δώσει κλείσιμο κοντά στις 5.099 μονάδες, αν σε αυτό βοηθούσε η εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που συνεχίζουν να κινούνται με μικρές μεταβολές πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, ή έστω η ενεργοποίηση κάποιων ακόμη δεικτοβαρών μετοχών, πλην των τριών που προαναφέρθηκαν, δηλ. των Alpha, ΕΤΕ και Τ.Τ.

Σχετικά ικανοποιητική η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών, με τις πρώτες να υπερτερούν ελαφρώς των δεύτερων, ενώ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και οι πρώτοι τίτλοι με αξιοσημείωτα κέρδη.

Μεταξύ αυτών των τελευταίων ξεχωρίζουν Ιμπέριο, Unibrain, Παΐρης, Spider, Βιοτέρ, ΗΛΕΑΘ, Σφακιανάκης, Blue Star, Γρηγόρης, Αστέρας, Attica Group, Κέκροπας, αλλά και τα νέα ιστορικά υψηλά στα οποία κινούνται ΕΧΑΕ και Φουρλής εν μέσω φημών και διαψεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v