Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες για νέα άνοδο

Θετικά δείχνει να ανοίγει η Σοφοκλέους, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πιθανότατα θα παραμείνει η μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, λόγω της τελευταίας κίνησης της Intracom να εξαγοράσει την Teledome, αλλά και λόγω του ότι όλοι σχεδόν προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη επιχειρηματική συμφωνία ή τους επόμενους στόχους εξαγοράς.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Θετικό προοιωνίζεται το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, μετά τη χθεσινή κίνηση του δείκτη να κλείσει κοντά στο υψηλό ημέρας, την κίνηση της Intracom με εξαγορά της Teledome, ενώ ικανοποίησαν και τα πρώτα αποτελέσματα α’ εξαμήνου που ανακοινώθηκαν από Πλαίσιο και Ιονική Ξενοδοχειακή.

Θετικά έκλεισε χθες το βράδυ η Wall Street, η οποία σήμερα αναμένει τα αποτελέσματα των McDonald’s, ΑT&T, Dupont.

Μικτό το κλείσιμο των ασιατικών χρηματιστηρίων, λίγο χαμηλότερα δείχνουν να ανοίγουν σύμφωνα με τα futures τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και βέβαια στη Σοφοκλέους το ενδιαφέρον θα παραμείνει διαχωρισμένο μεταξύ υψηλής κεφαλαιοποίησης και μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων του ταμπλό.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ανεξαρτήτως της κίνησης του δείκτη και αν δεν υπάρξουν σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό θα παραμείνει ”ζωντανό” και θα συνεχίσει να δίνει αμείωτο ενδιαφέρον σε όσους δραστηριοποιούνται εκεί, καθώς όλοι αναζητούν την επόμενη επιχειρηματική συμφωνία ή τους επόμενους στόχους εξαγοράς.

Μάλιστα, αν ομαλοποιηθεί η εικόνα στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια και μειωθεί η σημαντική μεταβλητότητα που τα διακρίνει τον τελευταίο καιρό, δεν αποκλείεται η Σοφοκλέους να επαναπροσεγγίσει ή και να υπερκεράσει τα πρόσφατα υψηλά.

Τεχνικά τόσο η εικόνα του Γ.Δ. όσο και του FTSE κρίνονται ικανοποιητικές, καθώς ο μεν πρώτος ισχυροποίησε τη στήριξη στις 5.030 μονάδες και αν επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 5.099 (θεωρείται μάλλον εύκολο για τη σημερινή συνεδρίαση) έχει όλες τις προϋποθέσεις να κινηθεί τουλάχιστον στις 5.122 μονάδες.

Αντίθετα, αν διασπαστούν καθοδικά οι 5.030 μονάδες (σενάριο όχι ιδιαίτερα πιθανό κατά τη σημερινή συνεδρίαση), η επόμενη στήριξη οριοθετείται στις 5.004–5.002 μονάδες.

Εξίσου καλή η εικόνα και του FTSE, με ιδιαίτερα ισχυροποιημένη τη στήριξη των 2.668 μονάδων, αναζητεί άμεσα κλείσιμο υψηλότερα των 2.710 μονάδων, το οποίο τεχνικά του δημιουργεί προϋποθέσεις για άμεση minimum κίνηση προς τις 2.730-2.734 μονάδες.

Αντίθετα, σε περίπτωση αρνητικής έκπληξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 2.668 μονάδων, αναμένεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 2.643-2.640 μονάδες.

Τέλος, για τη σημερινή συνεδρίαση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η γενικότερη εικόνα των Telecoms, όπου μετά την κίνηση της Intracom, σίγουρα θα υπάρξουν συγκριτικές αποτιμήσεις και βέβαια η κίνηση των τίτλων που μόλις χθες έγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, όπως Εθνική, ΕΧΑΕ, Φουρλής και ΣΙΔΜΑ.

Τέλος, αξίζει ίσως υποσημείωσης η χθεσινή συνεδρίαση στην αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκομένους κατά το τελευταίο ημίωρο να παρουσιάζουν επιθετικές αγοραστικές διαθέσεις (μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street) οι οποίες περιόριζαν σημαντικότατα τις υποτιμήσεις στα Συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων και μάλιστα για σημαντικό αριθμό μετοχών, χωρίς όμως να υπάρξουν κάποιες πολύ υψηλές κινήσεις δανεισμού, ενώ από τα Συμβόλαια επί μετοχών ξεχώρισε η Intracom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v