Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mετοχές: O χρόνος μετράει αντίστροφα;

Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν ακούνε εδώ και καιρό κάποια άσχημα μηνύματα που έρχονται από διάφορες πλευρές. Αν όμως το παρελθόν δείχνει σε κάποιο βαθμό το μέλλον, τότε ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις μετοχές.

Mετοχές: O χρόνος μετράει αντίστροφα;
Όταν οι περισσότεροι στην αγορά περιμένουν μια χρηματιστηριακή διόρθωση, η ιστορία δείχνει ότι αυτή συνήθως δεν έρχεται.

Αντίθετα, η διόρθωση έρχεται όταν επικρατεί ευφορία και το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής κοινότητας αδιαφορεί για την επιδείνωση ορισμένων θεμελιωδών μεγεθών, επικεντρωνόμενη στα θετικά νούμερα και στοιχεία.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Μία από τις αποδεδειγμένα διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ των μετοχών και του περιθωρίου (spreads) που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για να δανειστούν πάνω από τα κρατικά ομόλογα αντίστοιχης λήξης στέλνει προειδοποιητικό σήμα.

Από το 1987 μέχρι σήμερα, τα επιτοκιακά spreads διευρύνονται για ένα διάστημα 6 μηνών περίπου πριν εκδηλωθεί η χρηματιστηριακή διόρθωση.

Η τελευταία μάλιστα μόνο αμελητέα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού η πτώση ξεπερνά το 10% από το υψηλότερο σημείο.

Μια ματιά στα spreads που δανείζονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποκαλύπτει ότι διευρύνονται σχεδόν αδιάλειπτα από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Μιλάμε δηλαδή για μια περίοδο κάπου 5 μηνών.

Αν λοιπόν η ιστορία επαναληφθεί, θα περίμενε κάποιος μια σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηριακών αξιών να λάβει χώρα μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες.

Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι ακόμη και σήμερα τα spreads παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα όταν συγκρίνονται με αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα από τα υψηλά επίπεδα στα οποία είχαν βρεθεί μερικές εβδομάδες πριν. Επομένως, το συνολικό κόστος δανεισμού δεν έχει επιβαρυνθεί στον ίδιο βαθμό με τη διεύρυνση των spreads.

Aπό την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δανεισμός των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί και παραμένει σε ανοδική πορεία, εξηγώντας πιθανόν το ”άνοιγμα” των spreads.

Προς την κατεύθυνση της διόγκωσης του δανεισμού έχουν συμβάλει επίσης οι μοχλευμένες εξαγορές επιχειρήσεων (LBOs).

Άλλωστε, η μείωση των spreads σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της πλεονάζουσας ρευστότητας που έσπευδε να τοποθετηθεί σε εταιρικά ομόλογα και προϊόντα τα οποία πρόσφεραν μια έξτρα απόδοση σε σχέση με άλλα μικρότερου ρίσκου.

Ήταν επίσης απόρροια της βελτίωσης της χρηματοοικονομικής υγείας των επιχειρήσεων τα προηγούμενα χρόνια που στηρίχτηκε σε πολιτικές μείωσης του δανεισμού τους.

Πόσο σοβαρά υπόψη θα λάβουν οι αγορές τα νέα δεδομένα και την ιστορική σχέση spreads και μετοχών που επιβεβαιώθηκε τόσο στη μεγάλη διόρθωση του Μαΐου - Ιουνίου του 2006 όσο και στη βραχύβια φετινή;

Ο χρόνος θα δείξει. Προς το παρόν η ευφορία έχει το πάνω χέρι και εξηγείται εύκολα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές ξεπέρασαν σχετικά ανώδυνα το σοκ της βραχύβιας πτώσης του περασμένου Φεβρουαρίου - Μαρτίου και εν συνεχεία διαπίστωσαν ότι οι προβλέψεις για μια νέα διόρθωση διαψεύστηκαν στην πράξη.

Αν πάντως τα spreads συνεχίζουν να ανοίγουν, τότε η ιστορική σχέση μετοχών και αγορών πίστης (credit markets) ίσως επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά με την εκδήλωση μιας χρηματιστηριακής διόρθωσης που αυτή τη φορά θα έχει δόντια.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v