Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια άνοδος με βοήθειες από ”περιφέρεια”

Παρά το πτωτικό ξεκίνημα του Γ.Δ. και την ελαφρώς αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σχετικά γρήγορα αυτός γύρισε σε θετικό πρόσημο, έχοντας βοήθειες από Αγροτική, Κύπρου, Βιοχάλκο. Σαφώς καλύτερη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Στο 2 προς 1 η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Παρά το πτωτικό ξεκίνημα του Γ.Δ. που ακολούθησε προς στιγμήν την κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, σχετικά γρήγορα γύρισε σε θετικό πρόσημο και κινείται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, έχοντας μικρές βοήθειες από μικρό αριθμό δεικτοβαρών τίτλων, ενώ σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 2 προς 1.

Από τις μετοχές του 20άρη μέχρι στιγμής με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται Βιοχάλκο, Αγροτική και Κύπρου, ενώ αντίθετα με αξιοσημείωτες απώλειες κινείται ο τίτλος της Cosmote. Όλοι οι άλλοι τίτλοι του FTSE, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, περιορίζονται σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Ο Γ.Δ., όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις, υποχώρησε μέχρι τις 5.073,98 μονάδες, έδωσε σχετική αντίδραση μέχρι τις 5.098,52 μονάδες και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης βρίσκεται στις 5.094,4 μονάδες, με μικρά κέρδη 0,17%, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 71 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 12,3 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, με κυριότερες από αυτές τα 400.000 τεμάχια της Τράπεζας Κύπρου στα 13,48 ευρώ και τα 150.000 τεμάχια της Εθνικής στα 45,92 ευρώ.

Ανοδική συνεδρίαση, εξαιρετικά ισχνών συναλλαγών (τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ξεπερνούν τα 1.000) και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκομένους απλώς να ακολουθούν την υποκείμενη, χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση της τάσης.

Τόσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και ο Γ.Δ. βρίσκονται πολύ κοντά στο καταρχήν τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο πάνω από τις 2.710 μονάδες για τον πρώτο και το κλείσιμο υψηλότερα των 5.099 μονάδων για τον δεύτερο.

Τέλος, όσον αφορά στους μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές, ξεχωρίζουν Microland, Centric, Everest, Γρηγόρης, Olympic Catering, Alco, Sanyo, Rilken και Κέκροπας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v