Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για πτώση στο Χ.Α. προϊδεάζουν οι ξένες αγορές

Η μεταβλητότητα δείχνει να κυριαρχεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές και αυτό βέβαια δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη και τη Σοφοκλέους, έστω και αν η τελευταία διατηρεί ως ανάχωμα τις υφιστάμενες προσδοκίες για τα κυοφορούμενα deals. Σημαντικής τεχνικής σημασίας η σημερινή συνεδρίαση όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα αν μη τι άλλο προϊδεάζει για δύσκολο ξεκίνημα στη Σοφοκλέους, έστω και αν, τουλάχιστον κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το Χ.Α. επέδειξε διαθέσεις ”οικονομίας πτώσης” σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, οι δείκτες στο χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street κατέγραψαν τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες, με περισσότερο πιεσμένο τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη λήψη της χθεσινής συνεδρίασης ικανοποιητικά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Amazon.com και σήμερα μεταξύ άλλων ανακοινώνουν αποτελέσματα β’ τριμήνου οι Apple, Boeing και ConocoPhillips.

Επίσης, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, ιδιαίτερα κρίσιμα θεωρούνται τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις 17:00 και θα αφορούν στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ για τον μήνα Ιούνιο, αλλά και στις 21:00 δημοσιοποιείται το Beige Book της Federal Reserve.

Εν τω μεταξύ με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν τα περισσότερα από τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ σαφώς χαμηλότερο άνοιγμα από το χθεσινό κλείσιμο δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Σαφώς απαισιόδοξοι έδειξαν και όσοι δραστηριοποιούνται στο ΧΠΑ, όπου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε σημαντική αύξηση στον δανεισμό τίτλων, με περίπου εντυπωσιακό δανεισμό για τίτλους της Εθνικής, ενώ στα συμβόλαια επί μετοχών και όσον αφορά στις συναλλαγές ξεχώρισαν Ιντρακόμ και ΕΛΠΕ.

Συμπερασματικά στην παρούσα φάση τόσο οι διεθνείς αγορές όσο και η Σοφοκλέους δείχνουν να βρίσκονται σε στάδιο έντονης μεταβλητότητας, με την ψυχολογία των εμπλεκομένων να μεταβάλλεται αναλόγως των αποτελεσμάτων των εισηγμένων και των μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά.

Βέβαια σε αυτή τη νευρικότητα η Σοφοκλέους έχει να αντιπαρατάξει αν μη τι άλλο σχετικά καλή ψυχολογία και προσδοκίες για τα επόμενα deals που θεωρητικά βρίσκονται καθ’ οδόν. Έστω και αν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και κυρίως στη μικρή κεφαλαιοποίηση υπήρξαν σαφείς κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Τεχνικά όσον αφορά στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και στον Γ.Δ., η εικόνα παραμένει ρευστή για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Για τον μεν Γ.Δ. συνεχίζει να υφίσταται η ζώνη στήριξης 5.030-5.027 μονάδων, με τις επόμενες να οριοθετούνται στις 5.004-5.002 μονάδες και 4.978-4.970 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα από τις 4.970 μονάδες αν μη τι άλλο δημιουργεί τεχνικό πρόβλημα, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 5.085 και 5.106 μονάδες.

Περίπου ίδια η εικόνα για τον FTSE, καθώς παρέμεινε αλώβητη η στήριξη των 2.668 μονάδων, με τις επόμενες να οριοθετούνται στις 2.660 και 2.643-2.640 μονάδες. Τυχόν κλείσιμο χαμηλότερα των 2.640 μονάδων απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά και ίσως και κινήσεις stop loss από όσους διατηρούν long θέσεις.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.683-2.685 και 2.700 μονάδες, ενώ οποιαδήποτε κίνηση που δεν θα δώσει κλείσιμο υψηλότερο των 2.710 μονάδων μόνο ως ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκληφθεί.

Τέλος, αξίζει υποσημείωσης ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα η Τράπεζα Κύπρου, ουσιαστικά ”ανοίγοντας την αυλαία” των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v