Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο σενάρια για τη διόρθωση που δεν έρχεται

Οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές προβληματίζονται για την ασταμάτητη άνοδο των μετοχών και προβλέπουν διόρθωση. Ακόμη όμως και μεταξύ τους διαφωνούν για το μέγεθος της υποχώρησης.

Δύο σενάρια για τη διόρθωση που δεν έρχεται
Η περίοδος των τελευταίων μηνών θα πρέπει να μείνει αξέχαστη στον κ. Τον Ντράισμα, τον στρατηγικό αναλυτή για τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές της Μόργκαν Στάνλεϊ.

Δεν είναι ευχάριστο για έναν άνθρωπο που έχει πολύ καλό ρέκορντ στο να προβλέπει την επόμενη κίνηση της αγοράς να διαπιστώνει ότι έκανε λάθος.

Όμως κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει γι’ αυτό. Ο κ. Ντράισμα εμπιστεύεται τα ίδια μοντέλα που τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο στο παρελθόν και εν πάση περιπτώσει ο ίδιος έχει διευκρινίσει επανειλημμένα ότι δεν είναι ”αρκούδα”.

Ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος για τις καλές μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ευρωπαϊκής αγοράς.

Για τον κ. Ντράισμα και όλους όσοι ανήκουν σ’ αυτή τη σχολή σκέψης, η καθυστερημένη εκδήλωση της διόρθωσης δεν μπορεί παρά να σημαίνει ένα πράγμα.

Όταν έρθει θα είναι σφοδρότερη και πιθανόν να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι η παρούσα συγκυρία προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για πωλήσεις.

Η θέση του είναι γνωστή. Όταν οι αγορές υποχωρούν αισθητά στα άσχημα νέα, αυτό συνιστά ευκαιρία για αγορές. Όταν όμως οι αγορές παραμένουν αδιάφορες στα άσχημα νέα, τότε η σωστή στρατηγική είναι η πώληση μετοχών.

Πράγματι, υπάρχουν παραδείγματα από το παρελθόν, όπως το 1987 και το 2000, που οι αγορές είχαν στείλει επανειλημμένα σινιάλα ότι κάτι κακό θα συμβεί.

Αν όμως ο κ. Ντράισμα και η παρέα του ασπάζονται την παραπάνω άποψη, υπάρχουν άλλοι που επικεντρώνονται στο πιο πρόσφατο παρελθόν για να αντλήσουν συμπεράσματα.

Για τους τελευταίους η συνολική εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς είναι καλύτερη και η διόρθωση, που αναπόφευκτα θα έρθει κάποια στιγμή, δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο προβλέπουν οι πρώτοι.

Οι τελευταίοι παρατηρούν μεν ότι πλησιάζει η ώρα της διόρθωσης, αλλά δεν θα είναι βίαιη.

Πράγματι, από τον Μάρτιο του 2003 που ξεκίνησε το ράλι μέχρι σήμερα έχουν συμβεί 8 διορθώσεις, οι 3 από τις οποίες το 2003 και οι 2 το 2005.

Χρησιμοποιώντας τον δείκτη DJ Stoxx 600 σαν μπούσουλα διαπίστωσαν ότι μεταξύ 2 διορθώσεων η αγορά είχε ανέβει 20% περίπου κατά μέσο όρο, ενώ πριν από τη διόρθωση του περσινού Μαΐου είχε κερδίσει 27%.



Με εξαίρεση τη διόρθωση του 2006 που ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχώρησε 12,5% περίπου, οι υπόλοιπες διορθώσεις ήταν μικρότερου μεγέθους. Η ευρωπαϊκή αγορά υποχώρησε 7% περίπου κατά μέσο όρο.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν καθόλου που το συγκεκριμένο γκρουπ ανθρώπων θεωρεί πιθανότερο το μέγεθος της διόρθωσης, όταν έρθει, να κυμανθεί μεταξύ 4% και 8%.

Το Δικαστήριο της αγοράς δεν έχει βγάλει ακόμη την ετυμηγορία του για το ποια από τις δύο σχολές σκέψης έχει δίκιο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι απόψεις των δύο συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο στο θέμα του χρονισμού της διόρθωσης.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v